חיילים צוק איתן, תצפיתניות (צילום: דובר צהל, AP)
"הנוסח גורם נזק" | צילום: דובר צהל, AP

נמשכת הסערה סביב נוסח אות ההערכה שהעניק צה"ל לשתי לוחמות על תפקודן במבצע "צוק איתן": מנכ"לית הרשות לקידום מעמד האישה ורד סויד שלחה היום (שלישי) מכתב לשר הביטחון יעלון ולרמטכ"ל גנץ שבו היא קוראת להם לתקן את הנוסח המפלה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"הביטוי ששימש להבעת הערכה כלפי חיילות - 'לא איבדה את עשתונותיה' - משקף גישה מפלה כלפי נשים", כתבה סויד "ויש בו ביטוי לתפיסות מוטעות וארכאיות לפיהן 'במצבים קיצוניים נשים אמורות לאבד עשתונות בעוד גברים אמורים לגלות תושייה'".

נועה טיטל (צילום: דובר צהל)
אות ההערכה השנוי במחלוקת | צילום: דובר צהל

"המילים שנבחרו כדי לבטא הערכה כלפי חיילות גורמות נזק של ממש לדימוי האישה כי הן מפחיתות מכישוריה של החיילת לעומת החייל, הן משפיעות על האופן שבו תופס הציבור את ההתנהגות הנשית והגברית והן מפלות בין נשים לגברים", הבהירה מנכ"לית הרשות לקידום מעמד האישה.

לדבריה, מעבר לחוקים המחייבים שוויון מגדרי, ישראל חתומה על האמנה הבינלאומית לביעור כל צורות האפליה כלפי נשים. "אם החיילות תפקדו באומץ, בחישות ובתושייה, ראוי לכנות את תפקודם ככזה ולא במילים נגיטיבות", ציינה. "לפיכך אבקש לתקן את הנוסח כך שיביא לידי ביטוי את השוויון המגדרי ויסייע לבער תפיסות חברתיות מפלות ומדכאות נשים".

צה"ל ישנה את נוסח המכתבים לחיילות (צילום: דובר צהל)
"לא איבדה עשתונות" | צילום: דובר צהל

ביום שני הציג צה"ל את רשימת עשרות הלוחמים והלוחמות שזכו לציונים לשבח, עיטורים ואותות הערכה על חלקם בלחימה במבצע "צוק איתן". דברי השבח שנכתבו על סמלת רוני ג'קסון ורב טוראי נועה טיטל ציינו כי השתיים "לא איבדו עשתונות". התיאורים שמדברים על כך שהחיילות לא איבדו את עשתונותיהן, שונים בתכלית מאלו של הקצינים והלוחמים - שם בעיקר מוזכר אומץ ליבם בשדה הקרב.

"לתקן את הנוסח". ורד סויד (צילום: הרשות לקידום מעמד האישה)
"לתקן את הנוסח". ורד סויד | צילום: הרשות לקידום מעמד האישה

"כיתוב שוביניסטי ומעליב"

בתגובה להדגשת התנהלותה השקולה וקרת הרוח של רב"ט טיטל בזיהוי חדירת המחבלים לקיבוץ זיקים, אמרו הוריה לחדשות 2 Online כי למרות שהנוסח אינו מעיב על ההישג, ראוי בכל זאת לשנותו.

"האותיות הקטנות בטלות בשישים", אמרה אמה קלריסה לחדשות 2 Online. "מצד שני, אם זה מרמז על אפליה וההתייחסות בין החיילים וחיילות יש לתת על זה את הדעת. בסופו של דבר אני בעד להתייחס לזה בפשטות הראויה. היא עשתה את העבודה שלה, אבל שווה לתקן את זה".

גם בסביבתה של סמלת רוני ג'קסון התקשו להתייחס לדברים בשוויון נפש. "הכי מגיע לה בעולם, אבל גם מגיע לה שלא יזלזלו בה", אמרה חברתה, גם היא חיילת בעצמה. "הכיתוב הזה שוביניסטי ומעליב. צה"ל נשאר בשנות ה-70. מישהו צריך להרים את הכפפה ולשנות את זה, רק בשביל להראות שאכפת לו. בחיים לא היו כותבים את זה על גבר. זה כמו לכתוב שהיא לא הייתה היסטרית. זה סטריאוטיפי".