רוני ג'קסון ונועה טיטל (צילום: דובר צהל)
חיילות צה"ל שזכו למכתבי הערכה | צילום: דובר צהל

צה"ל הציג היום (שני) את רשימת עשרות הלוחמים והלוחמות שזכו לקבל צל"שים, עיטורים ואותות הערכה על חלקם בלחימה במבצע "צוק איתן". דברי השבח שנכתבו עליהם, עלולים לעורר אי נוחות, מאחר וניכר הבדל בין תיאור פעילותן של החיילות לעומת החיילים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כך לדוגמה נכתב על מש"קית התצפיות, סמלת רני ג'קסון, שהוענק לה מכתב הערכה לאחר שזיהתה חדירה של 13 מחבלים לשטח ישראל: "סמלת רני לא איבדה את עשתונותיה ותוך גילוי נחישות היא עקבה אחר הדמות ובדקה את המקום".

צה"ל ישנה את נוסח המכתבים לחיילות (צילום: דובר צהל)
שובינזם צה"לי? | צילום: דובר צהל

רב"ט נועה טיטל, שקיבלה גם היא מכתב הערכה על כך שזיהתה ניסיון חדירה של מחבלים דרך הים סמוך לקיבוץ זיקים, זכתה לקבל תיאור דומה: "למרות הקושי הרב הטמון בזיהוי אויב בשטח סבוך ומורכב, לא איבדה רב־טוראי נועה טיטל את עשתונותיה והזעיקה את מפקדיה".

התיאורים שמדברים על כך שהחיילות לא איבדו את עשתונותיהן, שונים בתכלית מאלו של הקצינים והלוחמים - שם בעיקר מוזכר אומץ ליבם בשדה הקרב. על סגן איתן פונד לדוגמה נכתב כי "הוביל כוח", על קצין אחר נאמר כי "סיכן את חייו והשיב אש".

נועה טיטל (צילום: דובר צהל)
שובינזם צה"לי? | צילום: דובר צהל

בשיחה עם חדשות 2 Online, סיפרה קצינה בצה"ל על האכזבה מתיאור פעילותן של החיילות: "זה באמת נשמע לא טוב, האם בנות אמורות לאבד עשתונות כשהן במצב של לחימה ואלא שלא איבדו מקבלות אות הערכה? זה חלק מתפיסה ישנה אבל אני בטוחה שלא הייתה כוונה לפגוע".

"לא מתאים לישראל 2015"

חברת הכנסת מירי רגב, דוברת צה"ל לשעבר, אמרה בתגובה לחדשות 2 Online כי "יש לנו עוד במה להשתפר, ישנן אמירות שמקומן לא מתאים לישראל שנת 2015. הנשים הוכיחו שהן מסוגלות להשתלב בצה״ל בתפקידים מבצעיים בדיוק כמו גברים, עוד הוסיפה הענקת צל״שים היום ל- 53 לוחמים ולוחמות היא עוד הוכחה לכך".

"גישה מוטעית", רגב (צילום: פלאש 90 , מרים אלסטר)
ח"כ רגב, ארכיון | צילום: פלאש 90 , מרים אלסטר

"צר לי שבתעודות הערכה שקבלו רב״ט נועה טיטל וסמלת רני גקסון, נכתב כי הן 'לא איבדו עשתונות', כאילו איבוד עשתונות היא תכונה השמורה רק לנשים או שזה פשוט מה שמצפים מהן לעשות במצב מבצעי אמיתי", הוסיפה רגב. "אני גאה בחיילים ובחיילות שקבלו צל״ש כאחד, אך מצרה על הפער התפיסתי שעדיין קיים בצה״ל , בין המינים, פער גדול ויש עוד הרבה עבודה לעשות כדי לגשר על תפיסות מיושנות".

מועמדת העבודה עו"ד רויטל סוויד הגיבה בזעם. "הבנתי נכון? לחיילים אות הצטיינות על גבורה ולחיילות אותות על כך שלא אבדו עשתונות?!", כתבה בקבוצת הווייבר של חדשות 2 Online. "לחיילי וחיילות צבא הגנה לישראל היקרים שלחמו ותיפקדו תחת אש במצב לוחמה מגיעים אותות הצטיינות ללא אבחנה שבלשון המעטה אינה ראויה".

גם ח״כ עליזה לביא מיש עתיד הגיבה לפרסום בחדשות 2 Online. "לצערי ההחלטה האומללה לתאר את גבורת החיילות כ'אי אובדן עשתונות' אינה ראויה ומפחיתה בכבוד החיילות, שהן לנו דוגמה ומופת", אמרה. "לצערי זוהי דוגמה נוספת המבטאת את ההפליה הגלויה והסמויה כלפי נשים, גם בצה״ל. גבורתן של חיילות אינה נמדדת לפי הצלחתן ש'לא לאבד את עשתונותיהן'. לא בכדי לא תוארה באותו אופן גבורת החיילים".

"תזכרו לפעם הבאה"

רחל עזריה ממפלגת כולנו הסתייגה אף היא מהניסוח. "כל הכבוד לסמלת רוני ג'קסון ורב"ט נועה טייטל שקיבלו צל"ש על כך שכתצפיתניות זיהו חדירה של מחבלים ובקור רוח מופתי הנחו את הכוחות אל עבר המחבלים עד ללכידתם", אמרה. "משום מה בחרו מנסחי ההסברים למתן האות במילים: 'לא איבדו את העשתונות'. קוראים לזה קור רוח. צל"שים ניתנים על קור רוח ואומץ. תזכרו לפעם הבאה".

יפעת שאשא ביטון מכולנו הצטערה לקרוא את הניסוחים. "כשאני מדברת על תהליך חינוכי-חברתי, לזה אני בדיוק מתכוונת", אמרה. "אופי השיח והניסוח אליהם נחשפים בני ובנות הנוער שלנו בפרט והחברה בכלל הוא שיח מקבע שמנציח את התפיסות הסטריאוטיפיות. גם כאשר הם לוחמים/ות זה ליד זו בוחרים בניסוח מעוות ובלתי שוויוני לתיאור פעילותם ותרומתם. חבל. זו מסוג ההזדמנויות בהן אנו, כעולם המבוגרים, יכולים לשמש "מודלינג" לנוער ושוב פספסנו".

יו"ר נעמת גליה וולוך אמרה: "אני מצדיעה לסמלת רוני ג'קסון ולרב"ט נועה טיטל שקיבלו עיטור. אבל אי אפשר שלא להתקומם מהניסוח שבחר צה"ל לתיאור גבורתן - פרגון על אי איבוד עשתונות לעומת אומץ הלב והובלת הכוח של החיילים. בשנת 2015 מצופה היה מראשי צה"ל שיכירו ביכולותיהן של נשים ויזנחו את תיאורית סוף המאה ה-19 לפיה לנשים ייחסו היסטריה כמחלה רפואית".

יפעת זמיר, לשעבר יו"ר עמותת כ"ן (כוח נשים) אמרה בתגובה לפרסום כי "למרות דוח שגב על שילוב נשים בצה"ל המקרה רק מוכיח את המרחק בין דוחות וביצוע בשטח. טרם שונה היחס הבסיסי לנשים בצה"ל, יכול להיות שחיילות ישרתו בתפקידים בכירים, אבל התפיסה הבסיסית עדיין מורכבת מסטריאוטיפים מביכים".

שי באב"ד מכולנו הביע עמדה שונה. "אני מסכים שהניסוח יכל להיות אחר, אך עדיין הלחימה של צה״ל בצוק איתן, כמו ביתר המלחמות והמבצעים, אינה שיוויונית בין גברים לנשים, וטוב שכך", כתב בווייבר של חדשות 2 Online. "זה לא הנצחת סטריאוטיפ, זה שיקוף של מצב קיים שבו למין הגברי יתרון פיזי מובהק. אני חושב שכחברה אנחנו צריכים לשאוף לשוויון מהותי בין גברים ונשים, ולא טכני".

לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv