שמעון פרס ובנימין נתניהו (צילום: רויטרס)
נתניהו ופרס, ארכיון | צילום: רויטרס

נתניהו שואף לבטל את מוסד הנשיאות, אך הציבור מתנגד: 49% מהנשאלים בסקר שנערך עבור חדשות 2 אמרו כי הם מתנגדים לביטול המוסד כפי שרוצה ראש הממשלה. כמו כן טענו רוב המשיבים - 59% - כי נתניהו פועל ממניעים אישיים פוליטיים בלבד בבואו לקדם את היוזמה הזו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לשאלה מה עמדתך לגבי היוזמה לביטול מוסד הנשיאות השיבו בעד 35% מהנשאלים. 16% השיבו - לא יודע. לשאלה מאילו מניעים לדעתך פועל ראש הממשלה בניסיון לבטל את מוסד הנשיאות השיבו רק 20% מהנשאלים כי היוזמה נועדה להביא תועלת למדינה. 21% השיבו - לא יודע.

את הסקר ערכה חברת שילוב מילוורד בראון באמצעות IPANEL - הפאנל הישראלי באינטרנט. יושב ראש הכנסת יולי אדלשטיןי קבע היום כי תוך שבוע ייקבע המועד לבחירות, שיהיה לא מאוחר יותר מה-18 ביוני, אך נתניהו עדיין מאמין כי יוכל לשנות את ההחלטה גם בחלון הזמנים הקצר.

התנגדות ליוזמת רה"מ
התנגדות ליוזמת רה"מ | צילום:

ובינתיים, נתניהו קיבל היום חיזוק ליוזמתו מאחד משותפיו הבכירים לממשלה, שר החוץ אביגדור ליברמן. השרים וחברי הכנסת של "ישראל ביתנו" הודיעו כי במידה וההצעה לדחות את מועד הבחירות לנשיאות תתבסס על הרעיון לכינון משטר נשיאותי, ותכלול מרכיבים שיקדמו את הרעיון - הם יתמכו בה. ב"ישראל ביתנו" הדגישו כי הסיעה מקדמת את רעיון המשטר הנשיאותי מזה שנים.

לעומתם, שב והביע יו"ר האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג את התנגדותו למהלך שמוביל נתניהו. "זו יוזמה שמבזה את מוסד הנשיאות, את הכנסת ובעיקר את ראש הממשלה", אמר הרצוג בישיבת סיעת העבודה. הוא סיפר כי קיבל פנייה בנוגע ליוזמה לדחות את הבחירות לנשיאות והבהיר: "לא אתן את ידי למהלך שמכפיף את הדמוקרטיה לצרכיו הפוליטיים של ראש הממשלה".

גלאון: "ליברמן רוצה משטר נשיאותי נוסח פוטין"

יו"ר מרצ ח"כ זהבה גלאון התנגדה גם היא לעמדת שר החוץ. "ליברמן מוכן לשנות את כללי המשחק תוך כדי המשחק תמורת דיל פוליטי מסריח של משטר נשיאותי נוסח פוטין", אמרה. ״במקום להחליף את שיטת הממשל צריך להחליף את המושלים. הדיל שליברמן מוכן ללכת עליו ולתת יד בשינוי חוק יסוד תוך כדי המשחק עלול לחזק עוד יותר את כוחו של ראש הממשלה מול סיעות הכנסת ולהחריף את סכנת עריצות הרוב ופגיעה בזכויות אדם".

מניעים אישיים או טובת המדינה?
מניעים אישיים או טובת המדינה? | צילום:

"מאחורי יוזמת נתניהו: לחץ משפחתי"

לא רק באופוזיציה מתנגדים ליוזמה: בסוף השבוע הבהיר ח"כ חיים כץ (ליכוד) כי לא ייתן יד לניסיון לשנות חוק יסוד "משיקולים אישיים". "ח"כ ראובן ריבלין הוא המועמד הראוי והטוב ביותר מטעם הליכוד וכולנו תומכים בו לנשיאות", כתב בדף הפייסבוק שלו. "נתנגד לכל ניסיון לדחות את מועד הבחירות לנשיאות או לבטלו".

גם שר הפנים גדעון סער הצטרף לעמדה הזו: "אתנגד לכל ניסיון, אם יהיה כזה, לדחות את מועד הבחירות לנשיאות או לבטל את מוסד הנשיאות ערב ההתמודדות. לא משנים את כללי המשחק באמצע המשחק".

"ייענו לדרישות? יש על מה לדבר" (צילום: רויטרס)
מתייצב לצד נתניהו. ארכיון | צילום: רויטרס

את סוף השבוע, עד ליציאתו את הארץ ליפן, העביר בנימין נתניהו בהפעלת מכבש לחצים על בכירי הקואליציה כדי שיתמכו ביוזמה שהוא מנסה לקדם לביטול מוסד הנשיאות. שר בכיר ששוחח עם נתניהו רמז כי מאחורי הצעד נגד ריבלין עומדת רעייתו של ראש הממשלה שרה נתניהו.

"ברור שהמניעים פה לא ענייניים", אמר השר. "יש עליו לחץ משפחתי שלא לתמוך במועמד היחיד ממפלגתו". בלשכתו של ח"כ ריבלין בחרו אז שלא להגיב לדברים. הסיכויים לאישור יוזמתו של ראש הממשלה נראים כרגע קלושים, לאור התנגדות הבית היהודי, שרים בליכוד וככל הנראה גם חברי "יש עתיד".