חיילי הליווי עם המסתננים בגבול (צילום: בן אברהם, "במחנה")
חוק המסתננים אושר. ארכיון | צילום: בן אברהם, "במחנה"

הכנסת אישרה בקריאה שניה ושלישית את החוק הקובע כי ניתן יהיה להחזיק מסתננים במתקן שהייה פתוח במשך שנה אחת בלבד. החוק החדש גובש, לאחר שבג"ץ פסל את התיקון לחוק המסתננים הקודם שקבע תקופת שהייה של שלוש שנים למהגרים בלתי חוקיים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

30 חברי כנסת תמכו בחוק החדש, 15 חברי כנסת התנגדו. הכנסת נדרשה לדון שוב בנושא אחרי פסילת בית המשפט העליון, אז החליטה הממשלה להגיש לכנסת חוק מתוקן שיקצר את זמן השהייה של המסתננים מאפריקה במתקן, משלוש שנים לשנה אחת, והוא יאפשר לשוהים בו להיכנס ולצאת על פי רצונם. אחרי אישור החוק בקריאה ראשונה ולאחר דיון ממושך בוועדת הפנים, הוא הובא הלילה להצבעה בקריאה שנייה ושלישית במליאת הכנסת, שתי קריאות שאושרו לבסוף רק לקראת השעה שלוש לפנות בוקר.

במשך יותר מחמש שעות עלו כמעט כל חברי וועדת הפנים של הכנסת לדוכן הנואמים במליאה, ולקחו חלק בדיון סוער של הכנסת על התיקון לחוק. הדיון הגיע לשיאו כשיו"ר ועדת הפנים ח"כ מירי רגב ולאחריה שר הפנים גדעון סער סיכמו את הדיון. השר סער תקף בחריפות את מפלגת העבודה ואמר: "הפכתם להיות קרון אחד ברכבת שאותה מוביל דב חנין". לאחר מכן אמר כי החוק שישראל מציעה הוא חוקתי, שמקבל גיבוי של היועץ המשפטי לממשלה ומעמיד את מדיניות ההגירה של מדינת ישראל בשורה אחת עם מדינות מערביות ליברליות.

שר הפנים גדעון סער (צילום: חדשות 2)
שר הפנים גדעון סער | צילום: חדשות 2

"חוקה היא לא מתכון להתאבדות", הוסיף שר הפנים. "עשרות מיליונים באפריקה מחכים להגר למדינה מערבית תהיה אשר תהיה, יוון, ספרד או ישראל ואת ההליכה ברגל שלהם אלינו צריך לעצור. אנחנו לא מתביישים בחוק הזה, ההפך: היינו מתביישים אם לא היינו שומרים על אזרחי המדינה ומגלים אוזלת יד".

"לתושבי דרום תל אביב אין זכויות אדם?"

ח"כ רגב תקפה את האופוזיציה ושאלה אותם "האם לתושבי דרום תל אביב אין זכויות אדם? האם לתושבי אילת אין זכויות אדם? מדוע אתם (חברי האופוזיציה) חושבים רק על זכויות האדם של המסתננים ולא על זכויות האדם של אזרחי ישראל?". דבריה נקטעו פעמים רבות על ידי חברי כנסת מחד"ש, מרצ ומפלגת העבודה.

שר הפנים בממשלה הקודמת ח"כ אלי ישי (ש"ס) הודיע כי הוא וסיעתו תומכים בהצעת החוק, לאחר שהוא לקח חלק פעיל בניסוח החוק שנפסל. הוא טען במליאת הכנסת כי מספר העוזבים מרצון הולך וגדל גם ללא עיכוב כלשהו של המסתננים, וכי הסכם עם מדינה שלישית יגדיל את מספר העוזבים. חברו לסיעה ח"כ נסים זאב תמך בדבריו: "כי מי שרוצה ויזה לארה"ב או מדינות מערב אירופה מקבל אותה? לא, למה? כי גם מדינות אירופה למדו למנוע את ההגירה שגורמת להן כיום בעיות קשות. כמו שלאירופה ולארה"ב מותר להגביל מהגרים גם לנו מותר".

ארגוני זכויות אדם: "החוק לא דמוקרטי ולא יסייע לתושבי דרום ת"א"

מוקד סיוע לעובדים זרים, האגודה לזכויות האזרח, אמנסטי אינטרנשיונל, רופאים לזכויות אדם, קו לעובד, וא.ס.ף - ארגון סיוע לפליטים ולמבקשי מקלט בישראל הגיבו על אישורו של התיקון החדש לחוק ההסתננות.

"אישורו של התיקון החדש שהינו גרוע מזה שנפסל על ידי בג"ץ מבייש את הדמוקרטיה הישראלית, ומשמעותו ביזוי בית המשפט העליון וביזוי שלטון החוק", נכתב בהודעת הארגונים. "כליאה ללא ביקורת שיפוטית וללא הגבלת זמן של כ-3,000 בני אדם מתוך 50,000 מבקשי מקלט החיים בישראל איננה רק דרקונית, בלתי דמוקרטית ופוגעת פגיעה אנושה בזכויות אדם, היא גם לא תסייע כהוא זה לתושבי דרום תל אביב".

הארגונים מסרו עוד כי "מאחר ולא מגיעים מבקשי מקלט חדשים, הפתרון הנכון הינו לאפשר לאלה שכבר חיים בישראל להתקיים בכבוד על ידי מתן רישיונות עבודה, דבר שגם יאפשר את פיזורם הטבעי ברחבי הארץ".

בית המשפט העליון פסל את החוק הקודם

בחודש ספטמבר האחרון קבע הרכב מורחב של שופטי בג"ץ קבע כי התיקון לחוק "לא חוקתי" ופוגע בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו. ההרכב, בראשות נשיא בית המשפט העליון אשר גרוניס, הבהיר: "יש להתחיל בהליך הבחינה הפרטנית והשחרור של כל המוחזקים כיום במשמורת לאלתר".

המחאה שהובילה הצליחה. ח"כ רגב (צילום: חדשות 2)
יו"ר ועדת הפנים ח"כ רגב | צילום: חדשות 2

בעקבות הכרעת בג"ץ, נערכה שורה של דיונים בין נציגי משרדי הממשלה הרלוונטיים והצעה חדשה הובאה לאישורה של הממשלה. על פי תיקון החוק, שהציע שר הפנים גדעון סער, לגורמי האכיפה תינתן מה שמכונה "תקופת החזקה במשמורת במתקן סגור". כמו בחוק הקודם, גם בחוק החדש המסתננים יוכנסו למתקני השהייה ללא משפט.

החוק מציע בנוסף להקים מרכז שהייה למהגרים שיהיה פתוח בשעות היום, אך ייסגר במהלך הלילה. על פי תיקון החוק, במתקן השהייה היומי יסופקו צרכיהם הפיזיים של המסתננים - מלינה ומזון דרך צרכי בריאות בסיסיים.

"אנחנו חייבים כלים חדשים להתמודדות עם הסתננות בלתי חוקית לשטח המדינה", אמר יוזם ההצעה, שר הפנים גדעון סער עם אישורה בחודש שעבר בממשלה. "מה שנכון לאוסטרליה- המוקפת מכל עבריה באוקיינוס השקט- נכון, מכח קל וחומר, לישראל- המדינה המערבית היחידה שלה גבול יבשתי עם אפריקה".