צפו בהאשמות השרה רגב (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
השרה רגב, ארכיון | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

חוק "נאמנות בתרבות" ייעצר? בקואליציה הצרה מתעוררת התנגדות ונכון לעכשיו אין רוב לחוק השנוי במחלוקת של שרת התרבות מירי רגב ובעקבות זאת מסתמן שההצבעה תדחה. ח"כ בני בגין (הליכוד) אמר היום (ראשון) ליו"ר הקואליציה כי הוא לא מתכוון להצביע בעד החוק. "לא אוכל לתמוך בחוק ולא תמכתי בו כשעלה במליאה בקריאה ראשונה", אמר בשיחה עם החדשות Online.  

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

מירי רגב אמרה בפתח ישיבת הממשלה: "מחר תעלה הצעת החוק שלי לנאמנות בתרבות. אני יודעת שיש משא ומתן בין ליברמן לבין הקואליציה וקוראת לליברמן: אל תצביע יחד עם אחמד טיבי נגד החוק. הציבור הלאומי לא יסלח לך על זה. אתה כשר ביטחון לשעבר יודע שהפלת החוק הזה יהיה פרס לטרור. זה לא עניין של ימין ושמאל, אני קוראת לך ומאמינה שבסופו של יום תצביע בעד החוק לנאמנות לתרבות כי הוא נכון וצודק והגיע הזמן שהחוק יהיה חלק מספר החוקים של מדינת ישראל".

בגין סירב לומר האם יצביע נגד או אם יעדר מההצבעה. "החוק השתנה אבל לא מספיק",  אמר והתייחס לתנאי שהציבה סיעת "ישראל ביתנו" שהודיעה לאמסלם שתתמוך בחוק רק אחרי שחוק עונש מוות למחבלים יעבור בקריאה ראשונה. "אני לא חושב שהוא יעלה בכל מקרה".

ח"כ רחל עזריה מ"כולנו" הביעה הבוקר התנגדות לחוק, שטרם אושר לקריאה שנייה ושלישית. "אני מנסה ככל יכולתי לבטל את ההצבעה", אמרה רחל עזריה בריאיון לגלי צה"ל הבוקר. "אם תתקיים הצבעה כזו אתקשה מאוד להצביע בעד. זה חוק שלא מתאים לקואליציית 61, הוא נותן יותר מדי סמכות לשרה".

יו"ר האופוזיציה ציפי לבני התייחסה גם היא להצבעה: "נאמנות אמיתית למדינת ישראל וערכיה היא להצביע נגד חוק נאמנות בתרבות. נקודה".

בני בגין, ארכיון (צילום: פלאש 90, חדשות)
ח"כ בגין לא יתמוך בחוק | צילום: פלאש 90, חדשות

במהלך הדיון בוועדת החינוך והתרבות אושרה בשבוע שעבר הסתייגות של ח"כ מירב בן ארי (כולנו), שמצמצמת את הסמכות של השרה רגב. לפי ההסתייגות, שרת התרבות תוכל לשלול תקציב ליצירות ספציפיות ולא למוסדות - ולא יהיה לה רוב אוטומטי בוועדה המכריעה.

ב-5 בנובמבר מליאת הכנסת אישרה בקריאה ראשונה את חוק "נאמנות בתרבות" שקידמה השרה רגב. 55 חברי כנסת תמכו בהצעת החוק בתום דיון סוער במליאה, 44 התנגדו.

ההצעה הועברה להצבעה בכנסת לאחר שוועדת השרים לענייני חקיקה אישרה את החוק, שקובע שמשרד התרבות יוכל לשלול תקציבים ממוסדות שיחתרו תחת המדינה ולא יביעו נאמנות לה. הצעת החוק קיבלה רוח גבית לאחר שמשרד האוצר הביע תמיכה בקידומו.

מתי יישללו תקציבים?

מדובר בהצעת החוק שרגב מנסה לקדם כבר כמעט שנתיים ללא הצלחה. בסמכות השר הממונה על הנושא - כלומר רגב עצמה - לשלול תמיכה מגופים שיבצעו את אחד מחמשת המעשים האסורים שנקבעו.

רחל עזריה (צילום: פלאש 90, חדשות)
סדקים בקואליציה: גם עזריה לא תצביע | צילום: פלאש 90, חדשות

חמשת המעשים הם: שלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית; הסתה לגזענות, לאלימות ולטרור; תמיכה במאבק מזוין או במעשה טרור, של מדינת אויב או של ארגון טרור, נגד מדינת ישראל; ציון יום העצמאות או יום הקמת המדינה כיום אבל; מעשה של השחתה או ביזוי פיזי הפוגע בכבוד דגל המדינה או סמל המדינה.

בנוסח החוק צוין ששר האוצר רשאי לשלול את התמיכה לאחר שערך שימוע לגוף המדובר, ובתנאי שהיועץ המשפטי במשרד האוצר אישר את הצעד. אישור המהלך מחייב התייעצות עם צוות מקצועי שימנה השר, שבו יהיו חברים נציג ממשרד המשפטים, נציג ממשרד האוצר ונציג המשרד הרלוונטי שמעוניין לשלול את התמיכה. "הצעת החוק באה לעגן בחוק מיוחד, את המצבים בהם תישלל תמיכה מגוף בתחום התרבות", נכתב בדברי ההסבר לחוק.

עוד נכתב בהצעה כי אם הפעילות האסורה מהווה יותר ממחצית הפעילות של הגוף הרלוונטי שזכאי לתמיכה ממשלתית, הרי ששר האוצר רשאי לשלול ממנו תקציבים. בעבר החוק נתקל בקשיים משפטיים ועדיין לא ברור מה תהיה חוות הדעת המקצועית של היועץ המשפטי לממשלה.