המחאה נגד אלימות כלפי נשים, השבוע (צילום: יובל עופר, חדשות)
המחאה נגד אלימות כלפי נשים, השבוע | צילום: יובל עופר, חדשות

בעקבות המחאה - צעדים במאבק באלימות במשפחה: ועדת השרים לנושא האלימות נגד הנשים בראשות ראש הממשלה נתניהו התכנסה הבוקר (רביעי) וגיבשה צעדים לטיפול בבעיה. השרים, שרבים מהם הצביעו נגד ועדת חקירה פרלמנטרית לנושא, החליטו שחוק האזיק האלקטרוני לגברים מכים יעלה לאישור בוועדת השרים לחקיקה כבר ביום ראשון ויקודם בכנסת בחקיקת בזק.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בוועדה השתתפו השר לביטחון פנים, שר הרווחה, שרת המשפטים, השרה לשוויון חברתי וגורמי המקצוע. במהלך הישיבה שמעו השרים סקירות ונתונים: המשטרה הציגה בפני השרים מקרים שבהם הענישה לגברים מכים ואלימים הייתה מקלה - והם לא נשלחו לכלא. נתניהו דרש בוועדה לקבל את פריסת התקציב בפועל ואת ייעוד התקציבים, וציין כי חייבים לפעול יותר בתחום המניעה, האכיפה והענישה. כמו כן, נתניהו הנחה לבחון תכניות חינוכיות למניעת אלימות במשפחה בגילאי הגן ובבית הספר.

עוד הורה נתניהו בישיבת הוועדה ליישם את הצעת החוק של השר לביטחון הפנים גלעד ארדן ושרת המשפטים איילת שקד לאיזוק אלקטרוני לחשודים. לדבריו, הפיקוח הטכנולוגיה יגן על נפגעות אלימות במשפחה ויאפשר להן את החופש והביטחון הראוי להם. כמו כן החליטו השרים שיוקצו 10 מיליון שקלים לפיילוט של האזיק.

נוסף על כך יקודם החוק שיקל על מערכת הבריאות לדווח למשטרה כשיש חשד לאלימות במשפחה. ראש לשכת רה"מ יואב הורביץ הונחה למצוא מקורות תקציביים לתכנית הכוללת לטיפול באלימות במשפחה -  250 מיליון שקלים בחמש שנים. נתניהו מינה את הורביץ ואת סגן שר האוצר יצחק כהן לבדוק אפשרות להגדלת מקורות תקציביים של התכנית הקיימות.

ועדת השרים אישרה (צילום: החדשות‎)
ועדת השרים, הבוקר | צילום: החדשות‎

שר העבודה והרווחה חיים כץ, שהשתתף בדיון, מחה על התקציב החסר שהועבר למשרדו ואמר: "צריך ליצור מנגנון מסודר שיבטיח את הקצאת התקציבים הנדרשים ליישום התוכנית הלאומית לטיפול באלימות במשפחה". עוד הוסיף השר כץ: "נכון לעכשיו אין טיפול אפקטיבי באוכלוסיית המסתננים ואנחנו צריכים למצוא פתרון לנושא".

כמו כן ראש הממשלה הנחה את השרה גילה גמליאל לקדם תוכנית לטיפול באלימות נגד נשים בחברה הערבית. גמליאל אמרה בתגובה: "שיעור הנרצחות בחברה הערבית גבוה משמעותית מחלקם באוכלוסייה. זו מציאות שלא אשלים איתה. חיי כל אישה יקרים לי, הנחיתי את הצוותים המקצועיים במשרד לשוויון חברתי להתחיל עוד היום בגיבוש התוכנית".

ממטה מחאת הנשים נמסר בתגובה: "לא נסתפק בפירורים או בהצהרות ריקות. תכנית החירום שכבר אושרה לפני שנה וחצי טרם תוקצבה ויצאה לפועל במלואה, כותרות לא מספיקות ולא נעצור  את המאבק עד לפתרונות מלאים בסוגיית האלימות המגדרית. תזכיר חוק שנותן מענה נקודתי לבעיה אחת מבין רבות בתוך הסוגייה לא ימנע לבדו את הרצח הבא. אנחנו דורשות לראות מעשים. ולא נפסיק את המאבק הזה עד שחיי נשים יפסיקו להידחק אל תחתית סדר העדיפויות של מקבלי ההחלטות. אתמול היה רק ההתחלה, זו נקודת מפנה בה הוכחנו שהכוח בידיים שלנו, ואנחנו דורשות סדר יום חדש בו שוויון מגדרי ומאבק באלימות הם על סדר היום הציבורי עד למענה מלא".

חקיקת הבזק של החוק בפעולה (צילום: רויטרס, חדשות)
אזיק אלקטרוני, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

נתניהו: "לתת אגרוף בפנים לגברים המכים"

"הוועדה הזו חשובה בעיניי ואני מתכוון להביא תוצאות, שתי תוצאות – אחד לקורבן ואחד למבצע הפשע", אמר ראש הממשלה נתניהו בתחילת הישיבה. "הקורבן או הקורבנות במקרה הזה הן נשים שסופגות אלימו תומכות ואנחנו מחויבים להוציא אל הפועל את התוכניות הקייימות. אני מבין שיש תקציבים יותר ממה שחשבתי אבל הם אינם מנוצלים, תקציב שאינו מנוצל כאילו לא קיים. אנחנו יודעים מה הסכומים, במידת הצורך גם נוסיף".

"הדבר השני הוא הטיפול בגברים המכים", הוסיף נתניהו. "אני רואה את האלימות נגד נשים כטרור לכל דבר. לא מטפלים בטרור רק על ידי זה שמטפלים בקורבן – אף אחד לא היה מעלה על דעתו להילחם בטרור בלי לטפל בטרוריסטים. מי שאפשר לשקם אותו - בבקשה, אבל בראש ובראשונה שיהיה עונש לפשעים הללו".

עוד אמר ראש הממשלה: "הרושם שלי הוא שהמערכות שלנו, המערכות השונות, משותקות במידה רבה ואינן עושות את זה. הסטטיסטיקה הגולמית היא מאוד בעייתית, ואנחנו רוצים לפעול גם נגד הבעלים והמכים וזה חסר, כל השיח חסר ומדבר על צד אחד ולא על הצד השני – איך נלחמים בטרור הזה. לכן אנחנו צריכים לקחת את שני הצדדים – החמלה והסיוע והכתף החמה לנשים מוכות וגם לילדים – ראיתי אותם במעונות וזה היה מאוד קשה והמדינה צריכה לתת ביד חפצה את הסיוע הזה ואנחנו ניתן את זה  – ובצד השני אגרוף בפנים לבעלים המכים ולגברים המכים. זה חייב לקרות ביחד".

מיצג מחאה בת"א נגד אלימות כלפי נשים (צילום: פעילות לילה טוב, חדשות)
מיצג מחאה בת"א נגד אלימות כלפי נשים | צילום: פעילות לילה טוב, חדשות

האזיק האלקטרוני לגברים מכים - איך הוא ייושם?

על פי הצעת החוק, יוצמד לעבריין או חשוד צמיד אלקטרוני עם טכנולוגיית GPS שיאפשר מעקב אחר מקום הימצאו בכל מקום ובכל עת. "באופן הזה תמנע האפשרות לאיים בהפתעה על קורבנותיהם. הטכנולוגיה החדשה תיתן בידי בתי המשפט כלי נוסף למאבק בתופעות של אלימות במשפחה, ותסייע בחיזוק ביטחונם של המאוימות", נכתב בהחלטה.

השימוש בצמיד אלקטרוני למי שקיבל צו הרחקה על רקע אלימות במשפחה יאפשר לוודא כי צווי ההרחקה ממומשים - ושהתנאים שקבע בית המשפט לא מופרים. הצמיד גם יאפשר לנפגעים לעקוב אחר מקום הימצאם של החשודים. החוק יוגדר כהוראת שעה לשלוש שנים, כדי לבחון את יעילותו בטיפול בתופעת האלימות במשפחה.

השר לביטחון הפנים גלעד ארדן אמר: "נשים צריכות להיות מוגנות ולהרגיש בטוחות ולא  לחשוש מאלימות של מי שפגעו בהם. השימוש בצמיד האיתור יאפשר מענה מהיר ואפקטיבי להגנה על נפגעות האלימות במשפחה בכל רגע נתון ובעיקר יאפשר להן את החופש המגיע להן, ללא החשש שהגבר האלים יפר את צו ההרחקה או תנאי השחרור שלו. ובמקרה של הפרה, מערכת אכיפת החוק תוכל להתערב באופן מיידי".

שרת המשפטים איילת שקד הוסיפה: "לא הנשים נפגעות האלימות צריכות להתחבא - העבריינים המכים צריכים להיות המורחקים. זאת המטרה בהצעת החוק שאנחנו מובילים. בעזרת הטכנולוגיה החדשה נוכל להפוך את היוצרות ולשחרר את הנשים מלפיתת האלימים"

לפני חודש וחצי פורסם במהדרה המרכזית שמשרדי הממשלה הבטיחו שיקדמו מתווה של אזיק אלקטרוני לגברים אלימים. הצעת חוק פרטית בנושא של ח"כ עליזה לביא (יש עתיד) עברה אך לא קודמה והיוזמה נתקלה בביורוקרטיה וסחבת – אך באמצע אוקטובר הפיצו השר ארדן והשרה שקד את תזכיר החוק הממשלתי בנושא.