שר הביטחון אביגדור ליברמן התפטר היום (רביעי) מהממשלה ולא חסך במילים כדי לתאר את אופן קבלת ההחלטות בדרג המדיני. הצעד הדרמטי צפוי להרעיד את המערכת הפוליטית ומותיר את ראש הממשלה בנימין נתניהו עם קואליציה שברירית של 61 חברי כנסת, דרישה מצד שר החינוך נפתלי בנט לתיק הביטחון וביקורת ציבורית הולכת וגוברת בעקבות הפסקת האש עם חמאס. אז איך השפיעו האירועים האחרונים על מעמדו של נתניהו ועל תמונת המנדטים במערכת הפוליטית? סקר מיוחד

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

סקר שערכו עבור החדשות מנו גבע ומינה צמח ממכון המחקר "מדגם" בשיתוף אייפנל בקרב 500 נשאלים מעלה כי לראשונה מאז חודש מרס הליכוד מקבל פחות מ-30 מנדטים. כמו כן, 74% מהציבור לא מרוצה מתפקוד נתניהו בסבב האלימות האחרון עם חמאס. עוד עולה כי אילו הרמטכ"ל לשעבר בני גנץ היה מתמודד בראש רשימה חדשה הוא היה גורף 15 מנדטים.

המרואיינים נשאלו לאיזו מפלגה היו מצביעים אילו הבחירות לכנסת היו מתקיימות היום. מהתוצאות עולה כי הליכוד היה מקבל 29 מנדטים, ירידה של מנדט אחד לעומת הסקר הקודם והמשך למגמת ההיחלשות בסקרים. יש עתיד היה מקבל 18 מנדטים, הרשימה המשותפת 12 מנדטים והמחנה הציוני יורד גם הוא בהשוואה לסקר הקודם ומקבל 11 מנדטים.

אף גורם רשמי לא בקשר איתו. בנימין נתניהו (צילום: AP, חדשות)
לראשונה מאז מרס יורד מ-30 מנדטים. נתניהו | צילום: AP, חדשות

תוצאות הסקר מעלות כי הבית היהודי היה מקבל 11 מנדטים, כולנו היה רושם 8 מנדטים - שיפור של שני מנדטים ביחס לסקר הקודם - ויהדות התורה הייתה גורפת 7 מנדטים. הסקר מראה כי מצבה של ישראל ביתנו, שבראשה עומד ליברמן, היה משתפר מעט והיא הייתה מקבלת גם כן 7 מנדטים. ש"ס ומרצ היו מסיימים עם 6 מנדטים וחברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס הייתה מקבלת 5 מנדטים.

התוצאות מציגות קשר ישיר בין מצבו של נתניהו בסקרים למצב הביטחוני. בחודש מאי, כשנתניהו נהנה מתמיכה ציבורית אחרי התקיפות בצפון והעברת שגרירות ארה"ב לירושלים, הוא זינק ל-35 מנדטים. אז התחילו "צעדות השיבה" על הגדר בעזה וטרור העפיפונים ולאט לאט מצבו נחלש עד שהוא יורד מטווח ה-30 מנדטים לראשונה מזה שבעה חודשים.

הסקר כלל התייחסות לתרחיש שבו הרמטכ"ל לשעבר גנץ מצטרף לזירה הפוליטית. המרואיינים נשאלו: "אם הבחירות היו מתקיימות היום, ובין המפלגות הייתה מתמודדת מפלגה חדשה בראשות בני גנץ ושאר המפלגות היו נשארות כמו שהן, עבור איזו רשימה היית מצביע?".

ליברמן על האיחוד בשמאל: אפס אחוזים שנשב (צילום: רויטרס, חדשות)
מתחזק בעקבות התפטרותו. ליברמן | צילום: רויטרס, חדשות

מהתשובות עולה כי להצטרפות של גנץ עשויה להיות השפעה ניכרת על הזירה הפוליטית והן מראות שהציבור מחפש דמות ביטחונית חדשה. בתרחיש כזה, הליכוד היה מקבל 24 מנדטים ורשימה בראשות גנץ הייתה מקבלת 15 מושבים בכנסת, שיפור של שני מנדטים ביחס לסקר הקודם.

גם יש עתיד והמחנה הציוני צפויים להיפגע מהתמודדות של גנץ ומתרסקים ל-13 ו-8 מנדטים, בהתאמה. הבית היהודי היה נחלש אף הוא ומקבל 10 מנדטים. מהתוצאות עולה כי 40% ממצביעיו של גנץ היו מגיעים מהימין.

עוד עולה מהסקר כי שר הביטחון לשעבר משה (בוגי) יעלון ממשיך להיות על גבול אחוז החסימה ומקבל 3.1% מהקולות. אחוז החסימה הנוכחי עומד על 3.25% מכלל הקולות בבחירות. עוד מגרדות את אחוז החסימה: עלה ירוק (1.9%) ומפלגת זהות (1.1%).

74% מהציבור - לא מרוצים מהתנהלות נתניהו

לגבי שביעות רצון הציבור מהתנהלות נתניהו בהסלמה האחרונה בעזה, רוב הציבור אינו מרוצה מתפקודו וניכרת פגיעה בדימוי הביטחוני שלו. 74% מהנשאלים השיבו שהם לא מרוצים מהתנהלותו לעומת 17% שאמרו שהם בסך הכול מרוצים. 9% השיבו שהם לא יודעים.

מגמת התסכול בציבור נמשכת גם כשנשאלו אותה שאלה לגבי השר ליברמן והרמטכ"ל איזנקוט. בעניין ליברמן, 69% השיבו שהם לא מרוצים מהתנהלותו לעומת 19% שאמרו שהם מרוצים. מבחינת איזנקוט התמונה מעט יותר חיובית עם 51% שהשיבו שהם לא שבעי רצון מהתנהלותו, לעומת 35% שאמרו שהם מרוצים מתקפודו בימים האחרונים.

"טוב שיש שופטים בירושלים" (צילום: מרים אלסטר / פלאש 90, חדשות)
היה מקבל 15 מנדטים. גנץ | צילום: מרים אלסטר / פלאש 90, חדשות

אחרי ההודעה המפתיעה של ליברמן, נתניהו צריך כעת לקבל החלטות מהירות. תחילה עליו להחליט אם לפזר את הכנסת או לא. במידה שיחליט שכן, אז הוא יצטרך להכריע מי יהיה שר הביטחון. האם לשמור את התיק לעצמו כפי שנמסר בהודעת לשכת נתניהו לפני מסיבת העיתונאים של ליברמן או לקבל את דרישת הבית היהודי ולתת את התיק לשר בנט.

הסקר נערך בקרב 500 מרואיינים במדגם מייצג של כלל האוכלוסייה בישראל. טעות הדגימה המרבית בסקר היא 4.4%+. הסקר בוצע היום לאחר שנודע בתקשורת שהשר ליברמן מתכוון להתפטר ומהווים תגובה ראשונית של הציבור לאירועי הימים האחרונים.