יפנה או לא יפנה התנחלויות? הזיגזג של אבי גבאי: יו"ר העבודה הצהיר אמש (שני) בריאיון לחדשות 2 כי לא יפנה התנחלויות במסגרת הסכם שלום. "הדינמיקה שהתרגלנו אליה היא לאו דווקא נכונה", אמר גבאי והוסיף כי "אפשר למצוא פתרונות שלא מחייבים פינוי". אלא שבתקופה שלפני היבחרו לתפקיד יו"ר מפלגת השמאל-מרכז הגדולה בכנסת, גבאי נשמע אחרת לגמרי.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בתכנית המדינית שפרסם בתקופת הבחירות המקדימות לתפקיד ב"עבודה", ההתייחסות של גבאי לעתיד השטחים הייתה שונה לחלוטין ממה שהשתמע בריאיון שישודר הערב במלואו במהדורה המרכזית. "קץ הסכסוך וחיים בשלום הם משאת הנפש של מרבית הישראלים מכל קצוות הקשת הפוליטית, ורובם מוכנים לשלם על כך מחירים טריטוריאליים", כתב גבאי במה שנראה כמו נכונות למסור שטחים.

במקומות אחרים בתכנית גבאי ברור עוד יותר. תחת הכותרת "להשקיע בגליל ובדימונה, לא בעמונה", כותב יו"ר העבודה כי "בעשורים האחרונים ממשלת נתניהו משקיעה כספים רבים בהתנחלויות מבודדות, כשברור לכולם שמדובר ביישובים זמניים שיפונו". לדבריו, יש יישובים ביו"ש שרק "מוחזקים על ידינו כפיקדון ביטחוני" שמיועד בכלל לישות הפלסטינית העתידית. גבאי התחייב בדברים "להעביר משאבים מעמונה לדימונה, מהתנחלויות מבודדות לחיזוקם של יישובים קיימים".

תומך בפינוי התנחלויות מבודדות. גבאי (צילום: מתוך האתר של אבי גבאי)
תומך בפינוי התנחלויות מבודדות. גבאי | צילום: מתוך האתר של אבי גבאי

עוד הבטיח גבאי בתכנית "לקדם הסדר מדיני שיבטיח קיום בשלום ובביטחון לאזרחי ישראל וימנע את סכנת המדינה הדו-לאומית", זאת - לצד המשפט לפיו "רק אחוזים בודדים מעדיפים את שלמות הארץ על פני כל דבר".

פשרות טריטוריאליות. התכנית המדינית של גב (צילום: מתוך האתר של אבי גבאי)
פשרות טריטוריאליות. התכנית המדינית של גב | צילום: מתוך האתר של אבי גבאי

לפי התכנית שהגה, בקעת הירדן היא היחידה שמוזכרת בה כרצועת היישובים ש"צריכה להיות חלק מחגורת הביטחון המזרחית של המדינה", לצד גושי ההתיישבות. לדבריו, יש התנחלויות "שהופכות לנטל ביטחוני במקום לנכס". גבאי היה מוכן גם לוותר על שכונות בירושלים המזרחית כמו צור באהר, כפר עקב וג'אבל מוכאבר. לדבריו, "הם לא ירושלים, אינם חלק מירושלים ואסור שיהיו גם בעתיד חלק מירושלים האמתית".

במפלגת העבודה תקפו - "עמדתו היא לא עמדתנו"

לאחר פרסום החלקים מהריאיון במהדורה אמש, התייחס גבאי לפרסום ואמר כי הוא "עומד מאחורי הדברים" אך הביע התנגדות למסגור שניתן להם בכתבה. עמיתתו לראשות המחנה הציוני ומי שהייתה אמונה על המו"מ עם הפלסטינים בממשלה הקודמת, חברת הכנסת ציפי לבני, תקפה את דבריו ואמרה כי עמדתו "לא מייצגת את עמדת המפלגה".

ציפי לבני. "עמדתו לא עמדתנו" (צילום: רויטרס)
ציפי לבני. "עמדתו לא עמדתנו" | צילום: רויטרס

ח"כ איציק שמולי הוסיף כי "היפרדות לשתי מדינות הוא אינטרס קיומי עליון שיחייב ויתור כואב ופינוי חבלי מולדת, אחרת הדור שלי ייאלץ לבחור בין היותנו דיקטטורה יהודית לבין מדינה ערבית".

גם מחוץ למחנה הציוני עוררו הדברים של גבאי תגובות רבות. יו"ר מרצ זהבה גלאון כתבה בחשבון הפייסבוק שלה: "קריצות לימין זה תחביב של ראשי מחנ"צ לדורותיהם. לא עבד מעולם. מטשטשים הבדלים במקום לחדד אותם. כך לא בונים אופוזיציה". חבר מפלגתה אילן גילאון צייץ: "חבל שאבי גבאי שכח שהוא נבחר לעמוד בראש המחנה האלטרנטיבי לליכוד. אין פתרון מדיני שלא כולל פשרה טריטוריאלית".