התאגיד יפוצל? (צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות)
אולפני תאגיד השידור הישראלי | צילום: פלאש 90, מרים אלסטר, חדשות

התאגיד יקום? מסתמן שכן: המדינה הגישה היום (שני) לבג"ץ את תגובתה לעתירות הנוגעות לתאגיד השידור הציבורי. "המדינה מעדכנת כי בימים אלה סיכמו ראש הממשלה, המכהן כשר התקשורת, ושר האוצר כי יפעלו לקדם בהקדם תיקון לחוק השידור הציבורי הישראלי", נכתב בתשובה. לפי ההודעה, שידורי התאגיד יחלו ב-30 באפריל 2017 - המועד המאוחר ביותר לפי החוק כיום.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

"בד בבד, יבוטל ההסדר בחוק המאפשר לשרים להקדים את יום תחילת השידורים בהתאם להודעה מנומקת של מועצת התאגיד, בדבר מוכנותו להתחיל לשדר החל מיום 1.1.17", נכתב בתשובת המדינה שהוגשה באמצעות עו"ד נחי בן-אור ממחלקת הבג"צים בפרקליטות המדינה. "שאלת קידומו של תיקון החקיקה האמור הובאה לפני היועץ המשפטי לממשלה, אשר קבע כי לגישתו אין מניעה משפטית ליזום אותו".

בשל כך ביקשה המדינה מבג"ץ לא למסור שום צו שיפוטי – ולהמתין לתשובת המדינה המעודכנת תוך 14 יום לפחות. מדובר בתשובה לעתירות של ח"כ איתן כבל, עו"ד אלדד יניב, עמותת "הצלחה" וארגון העיתונאים בישראל: המדינה הסבירה למעשה כי ברצונה לוותר על האפשרות להתחיל בשידורים כבר בתחילת חודש ינואר.

מארגון העיתונאים, המייצג את עיתונאי תאגיד השידור, נמסר בתגובה: "תשובת המדינה לבג"צ היא שערורייתית ומשקפת זלזול במעמד החוק ובכספי הציבור. שר התקשורת ושר האוצר לא טורחים להסביר או לנמק מדוע הם אינם עומדים בלשון החוק ומאפשרים לתאגיד להתחיל לשדר החל מ-1 בינואר, אלא רק מצהירים כי בכוונתם לשנות את החוק לאחר שכבר התעלמו ממנו ברגל גסה. תשובה זו נראית כעוד ניסיון של ראש הממשלה לעכב את הקמת התאגיד כדי להרוויח זמן שבו יוכל לרוקן מתוכן את החוק, לפגוע בעצמאותו העיתונאית ולהכפיף אותו לשליטת פוליטיקאים.

זיגזג פוליטי. כולנו תרוץ עם הליכוד? (צילום: מארק ישראל שלם, פלאש 90, חדשות)
מתקרבים לפשרה? נתניהו וכחלון | צילום: מארק ישראל שלם, פלאש 90, חדשות

אתמול פורסם במהדורה המרכזית כי לפי הפשרה בין נתניהו לכחלון, ייקלטו מעכשיו רק עובדי רשות השידור - והדבר יחליף את המהלך ל"שיקום רשות השידור", עליו הצהיר נתניהו בפתיחת מושב הכנסת האחרון. אנשי רשות השידור יהוו לבסוף כמעט 70% מעובדי התאגיד (ולא 51% כפי שתוכנן). הפשרה נולדה בעקבות התנגדותו של שר האוצר כחלון לכל מהלך שיבלום את הקמת התאגיד.

הסוגיה המרכזית בשלב זה היא עתיד ההנהלה הנוכחית, ובראשם גיל עומר ואלדד קובלנץ: ממילא הכהונה שלהם פוקעת בשנה הקרובה, וייתכן כי תוך הקמת התאגיד יבוצע שינוי חקיקה שיקרב את ההחלטה על המינויים לפוליטיקאים - וזאת בניגוד לחוק הקיים, אותו ניסח גלעד ארדן, שנועד להבטיח מינויים לא פוליטיים.

בלשכת ראש הממשלה השיבו אמש כי "לא חל שינוי בעמדותינו בנושא", אך הקולות שעולים מלשכתו בימים האחרונים מעידים ככל הנראה על התרככות.