הסכם השלום בסכנה? (צילום: AP)
הסכם השלום בסכנה? | צילום: AP

20 שנה בדיוק מאז נחתם הסכם השלום ההיסטורי עם ירדן, השגריר הירדני מאיים כי ההסכם בסכנה: באירוע לציון 20 שנים לחתימת ההסכם שנערך הערב (ראשון) בתל אביב, התריע שגריר ירדן בישראל כי היחסים בין המדינות עלולים לעלות על שרטון בעקבות הבנייה המתמשכת בהתנחלויות והניסיונות ל"ייהוד" ירושלים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"פעולות מסוג זה שישראל מוציאה אל הפועל מנוגדות לחוק הבינלאומי, ואם הן יימשכו - הן יסכנו את ההסכם בין ישראל לירדן", הזהיר השגריר הירדני בארץ, וואליד עוביידאת.

השגריר התריע מפני הניסיונות של גורמי ימין קיצוניים בישראל לשנות את הסטטוס-קוו הקיים על הר הבית ולקבוע כי על שטחו עמדו בעבר שני בתי מקדש ולפיכך להדגיש את היותו מקודש ליהודים. עוד הזהיר שגריר ירדן כי הבנייה המתמשכת של ישראל בהתנחלויות מחבלת במאמצי הפלסטינים להקמת מדינה עצמאית.

בכנס השתתף גם שר הביטחון משה (בוגי) יעלון, שעמד על חשיבות היחסים בין ישראל לירדן - ועל הרגעת הרוחות בבירה: "עלינו להימנע ממתיחויות מיותרות במקומות הקדושים. אני נחוש לשלום אך לא אתפשר על ביטחונם ועל חייהם של אזרחי ישראל ולא אהמר עליהם". לדברי יעלון, "דווקא עתה, בשנים בהן המזרח התיכון סוער וגועש וחדשות לבקרים אנו נחשפים לעוד שינוי ועוד מהפכה, מאפשר הסכם השלום בין ישראל לבין הממלכה ההאשמית הירדנית לשמור על יציבות ועל שקט יחסי בגבולות".

הדיל של נתניהו והימין: בנייה ביו"ש תמורת שקט

דבר שעלול להעיב עוד יותר על היחסים בין שתי המדינות הוא הפרסום שהביא לראשונה כתבנו הפוליטי עמית סגל הערב במהדורה המרכזית, לפיו ראש הממשלה נתניהו החליט לחזק את הברית עם האגף הימני בקואליציה - מה שיוביל לבנייה נרחבת בשטחים.

ביום רביעי האחרון נועד נתניהו עם השר בנט, שאיים בעבר לערער על יציבות הקואליציה אם לא תיפסק הקפאת הבנייה בשטחים. בפגישה נכח גם זאב (זמביש) חבר - מראשי מועצת יש"ע וממובילי ההתיישבות ביהודה ושומרון. במהלך הפגישה אמר בנט לנתניהו כי ברור שלבני ולפיד אינם מעוניינים בבחירות וכי עליו לנצל מצב זה על מנת לאשר בנייה ביהודה ושומרון.

הדיל של נתניהו: אלפי יחידות דיור (צילום: רויטרס)
הדיל של נתניהו: אלפי יחידות דיור ביו"ש | צילום: רויטרס

לאחר הפגישה החל משא ומתן מתקדם בין מועצת יש"ע לבין לשכת ראש הממשלה. במסגרת העסקה מסתמן כי יאושרו כאלפיים יחידות דיור - רובן המכריע בגושי ההתיישבות. חלק מהבנייה, כך מסתמן, תתבצע גם ביישובים כמו עלי זהב - שהכללתם בגושי ההתיישבות נתונה במחלוקת.

השבוע: השרים צפויים לאשר את תכנית הבנייה השנויה במחלוקת

עוד בטרם הוחלט סופית על אישור יחידות הדיור, הסכימו הצדדים על ביצוע עבודות תשתית ותחבורה בהיקף נרחב ביותר. ביום רביעי הקרוב יתקיים דיון בלשכת ראש הממשלה ובו ישתתפו השרים לפיד, כץ, בנט ואריאל - שצפויים לאשר את התכניות הנרחבות.

בין היתר מדובר על סלילת 12 כבישים חדשים - החל מסלילת כביש "עוקף חווארה" ועד לסלילת כבישים חדשים לעמנואל ועלי והרחבת כביש 60. כמו כן יוקמו כפרי סטודנטים, שלושה פארקים חדשים וטיילת חדשה בגוש עציון לזכרם של שלושת הנערים שנרצחו סמוך לחברון.

הר הבית (ארכיון) (צילום: רויטרס, חדשות)
ישראל מנסה לשנות הסטטוס קוו בהר הבית? | צילום: רויטרס, חדשות

ההסכם כולל גם דיון מחודש בנושא הסדרת מאחזים וכן עבודות בינוי ושיפוץ נרחבות במערת המכפלה - עבודות שמתעכבות כבר 12 שנים. מהפרטים עולה כי הנושא מצוי במו"מ מתקדם עם סיעות הקואליציה.