הרעיד את הקרקע. ליברמן (צילום: AP)
הרעיד את הקרקע. ליברמן | צילום: AP

לקראת הבחירות ב-2013 פעל ראש הממשלה בנימין נתניהו לחזק את מעמדו ולהבטיח את ניצחונו, ולצורך כך חבר לסיעת "ישראל ביתנו". המטרה הייתה להקים גוש חזק ומשמעותי שיבטיח את עמידתו בראשות הממשלה. ההתמודדות המשותפת אמנם פגעה בדירוגם של ח"כים בליכוד, בעקבות שיבוץ בכירי "ישראל ביתנו" במרום רשימת המועמדים, אך הביאה לבסוף ל-31 מנדטים. היה זה מספר נמוך מכפי שהסקרים צפו, אך בזכות הפער מהסיעה השנייה בגודלה – "יש עתיד", שקיבלה 19 מנדטים – הטיל הנשיא פרס את משימת הרכבת הממשלה על נתניהו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

היום, לאחר חרושת שמועות ומספר עימותים פומביים, הודיע אביגדור ליברמן על פירוק הרשימה המשותפת, אך הבטיח כי סיעת ישראל ביתנו לא תצא מהממשלה, המונה 68 חברי כנסת. למרות שאינו פורש מהממשלה, ליברמן כעת לא מחוייב עוד למשמעת סיעתית משותפת שיטיל נתניהו. שר החוץ אמנם הדגיש כי "אנחנו לא מתכוונים לנקוט עיצומים או להיעדר מהצבעות אי אמון", אך טען כי קולו וקול חברי סיעתו לא נשמע במסגרת הרשימה המשותפת.

כעת נתניהו עומד בראש מפלגה בת 20 חברים בלבד. פרישת ליברמן מהסיעה פירקה למעשה את הקואליציה לחמש מפלגות, שארבע מהן נמצאות במצב כוחות דומה ומונות בין 12 ל-20 מנדטים. גם מפת התיקים השתנתה מעט: לליכוד יש שבעה שרים ולישראל ביתנו חמישה, דבר שצפוי להקשות מאוד על דיוני התקציב הצפויים במושב הקיץ.

ייתכן כי המשרדים שבידי שרי ישראל ביתנו – המשרד לביטחון הפנים, משרד החוץ, משרד הקליטה, משרד התיירות ומשרד החקלאות – יתנגדו לקיצוצים, או יידרשו הגדלה בתקציב, ובתרחיש מסויים הממשלה עלולה ליפול אם התקציב לא יאושר.

מתחזקים בעקבות הפיצול. לפיד ובנט (צילום: יוסי זמיר)
מתחזקים בעקבות הפיצול. לפיד ובנט | צילום: יוסי זמיר

ליברמן ינסה לגרום לח"כים מהליכוד לפרוש?

המהלך צפוי לחזק את שר האוצר יאיר לפיד, שהמרחק בינו לבין הליכוד עומד כעת על חבר כנסת יחיד. כעת, כשקולו של ליברמן ו-11 חברי סיעתו אינו מובטח לראש הממשלה, יוכלו לפיד – ובמידה מסוימת גם בנט – להפעיל את מלוא כובד משקלם כדי לקדם או לדחות הצעות חוק שונות, ושיתוף פעולה אפשרי עם ליברמן יכול להעלות לדיון סוגיות שלא הובאו לחקיקה בקדנציה הנוכחית, כמו ברית הזוגיות או יחסי דת ומדינה.

באופן עקרוני, ייתכן תרחיש בו הליכוד לא תהיה המפלגה הגדולה ביותר בכנסת. לאחרונה ניסה ליברמן למנות את הח"כ החדש כרמל שאמה הכהן לתפקיד ב-OECD, כדי שייבחר לכנסת במקומו הח"כ לשעבר אלכס מילר מטעם ישראל ביתנו. אם שאמה אכן יתפטר מתפקידו, סיעת ישראל ביתנו תגדל ל-12 חברי כנסת והליכוד ו"יש עתיד" יהיו בסדר גודל זהה עם 19 חברי כנסת כל אחת.

נתניהו וליברמן, ארכיון (צילום: AP)
יש לנתניהו סיבות להיות מודאג | צילום: AP

גם הבא בתור אחרי מילר ברשימת ההמתנה, ליאון ליטניצקי, משתייך אף הוא לסיעת "ישראל ביתנו" - כך שכל פרישה של חבר כנסת מהליכוד מכל סיבה שהיא תחזק את ליברמן, ויכולה לחזק עוד יותר את מעמדו של לפיד. בלשכה המשפטית של הכנסת הדגישו כי גם אם יתרחש פיצול, הכניסה למשכן לאחר התפטרות ח"כ מכהן תהיה לפי הרשימה שהוגשה לבחירות, הכוללת מועמדים מטעם הליכוד ומטעם ישראל ביתנו.

הפיצול יכול גם להוות את יריית הפתיחה לניסיונות הפירוק של הליכוד: יתכן שאחד הגורמים במערכת הפוליטית ינסה לגרום לחברי כנסת מטעם הליכוד, למשל בפלג הימני יותר של הליכוד, הכולל בין השאר את הח"כים פייגלין וחוטובלי - להתפצל לסיעה נפרדת או לחבור לסיעה קיימת.

המושב של הקיץ צפוי להיות הרבה פחות פשוט ומאוחד: ליברמן אמנם אמר היום כי אין ברצונו "להקדים את הבחירות או לפרק את הקואליציה", אבל המהלך שלו יקשה על ניהול ההצבעות וההחלטות באופן מהותי.