לא ירושלים, אבל מפרגנת. רגב (צילום: חדשות)
בעד או נגד תפילה מעורבת בכותל? רגב | צילום: חדשות

שרת התרבות והספורט מירי רגב הודיעה אתמול (רביעי) על סיום תפקידה כיו"ר הוועדה המופקדת על אישור העבודות להרחבת הרחבה המשותפת בכותל, נושא שממשיך לעורר מתיחות עם הזרמים הליברלים ביהדות, במיוחד עם יהדות ארה"ב. "דרישת הרפורמים להפוך את הכותל למקום בו נשים וגברים מתפללים יחד, לא מקובלת עליי ולא על מורשת ישראל", כתבה בפוסט שפרסמה בפייסבוק. אלא שלפני שהתמנתה לשרה, רגב נשמעה אחרת לחלוטין בנושא זה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בפוסט שכתבה בדף הפייסבוק שלה ב-2013, רגב כתבה שתפעל להקמת רחבת תפילה שוויונית לגברים ונשים ליד אתר "קשת רובינסון" ותקדם את בקשות ארגון "נשות הכותל". "כיו"ר הוועדה האחראית על כך שכל אזרח יכול להתפלל במקום הקדוש לו, אמשיך לפעול להכשרתה של קשת רובינסון בהקדם לתפילה מעורבת", כתבה אז רגב. "שוחחתי עם רב הכותל, אנחנו נקדם הסוגיה של נשות הכותל בהקדם".

שלוש שנים לאחר מכן, רגב הצביעה בעד מתווה הכותל המקורי בינואר 2016, לפיו תוקם רחבת תפילה שוויונית בכותל המערבי. אתמול, כאמור, היא פרסמה פוסט בו היא מודיעה על התפטרותה מראשות הוועדה ומביעה התנגדות לתפילה מעורבת במתחם.

אין תמונה
הפוסט של רגב מ-2013

הבוקר התראיינה רגב בגל"צ וטענה כי ראש הממשלה לא כפה עליה להתפטר מהוועדה. "היו מספר שיחות בסוגיה ואני אמרתי לו שאני לא אוכל לאשר את מתווה הכותל מבחינה דתית ומצפונית המנוגדת לערכים ולמסורת שלי", אמרה רגב. "אין כאן שום תרגיל ואני אלחם על עמדותיי. אני שמחה שנתניהו הבין שאני לא מסוגלת להעביר את זה והוא הפקיע את סמכותי". בנוסף הצהירה השרה: "לא יכול להיות שנהפוך את המקום הקדוש ביותר שלנו למקום של ריבים וצעקות שאין בהם קדושה. אני מצפה שגברים יתפללו איפה שגברים ונשים איפה שנשים".

רגב הסבירה שעמדתה ב-2013 נבעה מהעובדה שהחרדים היו חלק מהתהליך אבל מרגע שהם לא היא לא תאשר בניגוד לעמדת הרבנים הראשיים.

נשות הכותל (צילום: חדשות 2)
"מקריבה את זכויות הנשים". נשות הכותל תוק | צילום: חדשות 2

בארגון "נשות הכותל" האשימו את רגב ב"צביעות מקוממת" בעניין מתווה הכותל ובניסיון למצוא חן בעיני החרדים לצורך קידומה הפוליטי. "מירי רגב רוצה לגור בבלפור", האשימה ענת הופמן, יו"ר "נשות הכותל". "כדי להגיע לשם עליה להיות הכי ימנית בימין והכי דתיה בקרב הדתיים. הקצנה ימנית באה לה בקלות".

עוד מסרו בארגון: "מירי רגב שהצביעה בעד מתווה הכותל בינואר 2016 החליטה שעליה להתפטר כי רוה"מ רוצה ליישם חלקיק קטן מהמתווה ההוא, שעל הרבה יותר ממנו היא כאמור הצביעה בעד. מי זוכר שרק לפני שנתיים היא חשבה שראוי ונכון לאפשר לנשות הכותל, לרפורמים ולקונסרבטיבים לקבל לידיהם רחבה אלטרנטיבית, שוויונית ופלורליסטית. עכשיו היא לא יכולה לשאת את זה שהממשלה משפצת שם מרפסת שיזוף אומללה מקרשים".

הרחבה המשותפת בקשת רובינסון (צילום: הדס פארוש / פלאש 90, חדשות)
הרחבה המשותפת בקשת רובינסון | צילום: הדס פארוש / פלאש 90, חדשות

הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה הרפורמית, אמר: "שרת התרבות רגב, שתמכה באישור מתווה הכותל אך לפני שנתיים, מצטרפת למקהלת השרים וחברי הכנסת שגמרו אומר להעמיק את הקרע בין מדינת ישראל לחלקים גדולים בעם היהודי. אם הדבר נעשה מתוך שיקולי מצפון, כטענתה, חבל שלא טרחה להיפגש עם נציגי היהדות הרפורמית והקונסרבטיבית ולשוחח עמם על הנושא. אם היא גיבשה החלטתה מתוך אינטרסים פוליטיים צרים הדבר מהווה מעילה בתפקידה".

ד"ר יזהר הס, מנכ"ל התנועה המסורתית בישראל, אמר: "מי את, השרה רגב, שתאמרי לרוב העם היהודי, המתפלל ללא מחיצה, שתפילתו היא ביזיון? מעניין, לפני שגידלת מצפון ואמונה, דווקא תמכת בהצבעה בממשלה בינואר 2016 באישור מתווה הכותל ואף דיברת בשבחו. אבל מהו איחוי השבר עם העם היהודי לעומת עוד כמה קולות בפריימריז וכותרות מחמיאות באתרים החרדים".

"מצפוני לא נתן לי שקט"

אמש פורסם כי ראש הממשלה נתניהו העביר את רגב מתפקידה כיו"ר הוועדה המופקדת על אישור העבודות להרחבת הרחבה המשותפת בכותל. המהלך, שנועד לפייס את הרפורמים והקונסרבטיבים, נעשה בהסכמת רגב שהבהירה שמצפונה אינו מאפשר לה לתמוך בהרחבת הרחבה הרפורמית.

רגב התבטאה בנושא בעמוד הפייסבוק שלה: "חברים יקרים, בחודשים האחרונים התלבטתי קשות. מצפוני לא נתן לי שקט. לא יכולתי לאשר את מתווה הכותל באופן שהיה פוגע בסדרי עולם. דרישת הרפורמים להפוך את הכותל למקום בו נשים וגברים מתפללים יחד, לא מקובלת עליי ולא על מורשת ישראל".

השרה המשיכה: "החלטתי להיות נאמנה למצפוני ולכן הודעתי לראש הממשלה שאין בכוונתי לאשר את מתווה הכותל מתוקף סמכותי כיו"ר הוועדה למקומות קדושים. כל אדם רשאי לבקר בכותל ולשאת את תפילתו לבורא עולם, ובתנאי שייעשה זאת מתוך כבוד למקום ולמורשת ישראל. שבנו אל הקדוש שבמקומותינו שלא על מנת לבזות אותו. כולי אמונה ותקווה שאנו נשמור על קדושת הכותל ונכבד אותו".