נכלאים כדי שיעזבו "מרצון", מתקן חולות (צילום: דורית יורדן דותן, חדשות)
השחרור ייבלם? (ארכיון) | צילום: דורית יורדן דותן, חדשות

המדינה פנתה לבג"ץ בבקשה לבלום את הנחיית שחרור המסתננים ממתקן סהרונים, לאור שיגור שליח מיוחד לאוגנדה, שהסכימה לקלוט את המסתננים שיגורשו מישראל - גם לאחר סירובה של רואנדה. לפי העתירה שהגישה המדינה, "ישנה הסתברות גבוהה להתקיימות התנאים הנדרשים להרחקה למדינה השלישית השנייה, אולם דרוש פרק זמן קצר נוסף להשלמת הבירור לצורך הסדרת ההרחקה".

רוצים ללמוד עוד על סוגיית מבקשי המקלט? האזינו לפרק בנושא בפודקאסט "מיד בהרחבה"

"בירורים אלה ייערכו ברציפות, והשליח ימסור עדכון ליועץ המשפטי לממשלה ולכל הגורמים הצריכים לעניין באופן שוטף ורציף", הודגש בעתירה. עוד הוזכר כי מדובר במדינה שכבר זכתה לאישור היועץ הקודם כעומדת בתנאים הנדרשים לשמש יעד להרחקת מסתננים, וכי כבר יצאו אליה בעבר מסתננים מרצון. 

גם שר הפנים אריה דרעי הזכיר מוקדם יותר היום כי ישנה מדינה שלישית מלבד רואנדה המוכנה לקבל את המסתננים, גם שלא מרצונם. בריאיון לכאן רשת ב' אמר דרעי כי התקווה היא להתחיל את הגירוש כבר בשבוע הבא, "בתקווה שבג"ץ לא יעכב את זה. הדבר הזה חייב להיפתר", הדגיש השר. "תושבי דרום תל אביב סבלו וסובלים. מספיק, חלאס".

לדברי דרעי, "לא אני ניהלתי את המשא ומתן מול האו"ם, אלא המל"ל וראש הממשלה, ואני הייתי מעודכן. כשהתברר סופית שרואנדה חזרה בה מההסכמה לקבל את המסתננים, המתווה המקורי לא התאפשר - אז כשבאה ההצעה של האו"ם לקבל חצי מהם הבנתי שאין ברירה אחרת". לדבריו, הוא אינו כועס על סיבוב הפרסה שעשה ראש הממשלה: "זו זכותו", אמר. "הטעות הייתה אחת: לא התנהלנו נכון מול ראשי המפלגות ושרי הליכוד, אבל על זה אני לא מופקד".