מתווה חדש להוצאת מבקשי המקלט: לאחר מאמצים דיפלומטיים שנמשכו זמן רב, ישראל הגיעה היום (שני) להבנות עם האו"ם בנוגע לגירוש מבקשי המקלט והמסתננים מהמדינה למדינות שלישיות מערביות, בהן קנדה, איטליה וגרמניה - כפי שנחשף לראשונה בחדשות Online.

רוצים ללמוד עוד על סוגיית מבקשי המקלט? האזינו לפרק בנושא בפודקאסט "מיד בהרחבה"

בפתח מסיבת עיתונאים מיוחדת שכונסה בנושא, נתניהו הזכיר כי יזם את הקמת הגדר שצמצמה דרמטית את כניסת מבקשי המקלט ארצה. "נקטנו מדיניות נחושה, והוצאנו למעלה מ-20 אלף צהם, ונשארו כ-35 אלף, רובם בשכונות דרום תל אביב", ציין. "ראיתי את הסבל של האנשים ושוחחתי עם אנשים, אפילו נכחתי בסיור סמוי בלילות, ואמרנו שאנחנו חייבים להוציא את היתרה שנמצאים שם", הבהיר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

נתניהו הסביר כי "ברגע שהתברר בשבועות האחרונים כי מדינה שלישית לא קיימת כאופציה, נכנסנו למלכודת. לא ויתרנו - ראש המל"ל פעל, בהנחייתי, להגיע להסכם עם נציבות הפליטים של האו"ם, שמוציא 16,250 החוצה למדינות מתקדמות כמו קנדה וגרמניה", הדגיש. לדברי נתניהו, בנציבות האו"ם ביקשו תחילה שעל כל מבקש מקלט המוצא מישראל, ארבעה נוספים יישארו בארץ - אולם לאחר משא ומתן הפתרון עליו הוסכם הוא יחס של 1:1. "זה מאפשר להוציא אוכלוסיה גדולה - 6,000 איש - ב-18 החודשים הראשונים".

הפגנות בעד ונגד הגירוש בתל אביב (צילום: אלון לי גרין, חדשות)
ההפגנות נגד הגירוש בתל אביב | צילום: אלון לי גרין, חדשות

עוד הדגיש ראש הממשלה כי יושקעו "מאות מיליונים שנחסכו ממתקן חולות במנהלת מיוחדת, שהקים השר דרעי, ונשקיע בשיכון דרום תל אביב ופיזור אוכלוסיה, כדי להקל על הסבל של תושבי השכונות. אני מבין שהציפייה הייתה שנוציא את כולם, אבל מהרגע שזה לא עומד על הפרק אנחנו עושים את הדבר הטוב ביותר", סיכם.

כשנשאל לגבי ביקורת מימין על ההסכם, השיב נתניהו כי "יכולנו לחכות ולא להגיע להסכם, בית המשפט היה אומר: 'אין מדינה שלישית, כולם נשארים', ואז היינו אומרים את דעתנו על בית המשפט ופוליטית לא היינו משלמים מחיר - אבל בחרנו לעשות משהו אחר, להביא להסכם יותר טוב ממדינה שלישית. האופציה הריאלית לא הייתה להוציא את כולם. הסדר עם מדינה שלישית היה מאפשר לנו להוציא פחות אנשים, והצלחנו להוציא יותר אנשים", הוסיף.

נתניהו התייחס גם לביקורת שהושמעה על התוכנית המקורית, במסגרתה אמורים היו להיות מגורשים מבקשי המקלט למדינה שלישית אפריקנית. "שמעתי את ההטפות מוסר שאנחנו שולחים את האנשים למדינה שלישית בה הם יטבעו וייסקלו - וזה היה שקר אחד גדול", אמר. "לצערי, הלחצים על המדינה השלישית, שנחשבת לבטוחה באפריקה, השפיעו על אותה מדינה ולכן לא היה בסיס לטענה שנטענה".

דרעי: "מקווה שהארגונים שהטיפו יפנו אלינו ויתנדבו"

שר הפנים אריה דרעי, שהשתתף גם הוא במסיבת העיתונאים, ציין כי "הייתה מדיניות של מדינה שלישית. התחלנו את המדיניות, סגרנו את חולות והתחלנו להיערך למבצע הגדול ליציאה - ולצערי קיבלנו את הידיעה שהמדינה השלישית לא עמדה בלחצים. הם הבהירו שהם לא מסכימים לקבל אלא רק מי שיגיע ברצון".

"ברגע שנצליח לחלק את האשרות, נפזר את האנשים מדרום תל אביב", התחייב דרעי. "אני מקווה שכל אותם ארגונים שהטיפו לנו, בצדק מבחינתם, 'למה אתם מגרשים? אנחנו מוכנים לקלוט!', יפנו אלינו ויתנדבו. ניקח את כל אלה שהתנדבו, והם הראשונים שיעמדו במבחן הזה. נפרסם כל אחד שעמד בדיבורו ויסכים לקלוט אותם".

נכלאים כדי שיעזבו "מרצון", מתקן חולות (צילום: דורית יורדן דותן, חדשות)
מתקן חולות. הכסף שנחסך יועבר לדרום ת"א | צילום: דורית יורדן דותן, חדשות

על פי ההסדר, ישראל תגרש כ-16 אלף פליטים ותעניק מעמד ארעי לאלפים אחרים בתוך חמש שנים. בשל המתווה החדש תופסק ההוצאה בכפייה של מבקשי המקלט. במקביל תוקם מנהלת מיוחדת שתעסוק בתכנית לשיקום דרום תל אביב. בראש המנהלת יעמוד אביגדור יצחקי וישולבו בה גם נציגי עיריית תל אביב ונציגי השכונות.

התקציב והמשאבים שנועדו ליישום ואכיפת המתווה הקודם יושקעו בפיתוח ושיקום דרום תל אביב. בנוסף, במסגרת ההבנות סוכם על ריכוז מאמץ לעודד פריסה גיאוגרפית מאוזנת יותר של האוכלוסיות שיישארו בישראל, תוך הכוונה תעסוקתית, הכשרה מקצועית, והתאמת מקומות עבודה.

בישראל רואים את ההסכם כחסר תקדים, זאת משום שהאו"ם לא ממהר להתערב באופן ישיר בהוצאה אקטיבית של מבקשי מקלט מתחומי מדינה, וזאת הודות לשיחות הדיפלומטיות שנערכו בחודשים האחרונים.