מחאה נגד גירוש מדרום תל אביב (צילום: רועי קסטרו, החדשות)
עשרות מפגינים חידשו את המחאה | צילום: רועי קסטרו, החדשות

אחרי שהחליט להשעות את מתווה הגירוש, ראש הממשלה בנימין נתניהו נפגש היום (שלישי) יחד עם שר הפנים אריה דרעי עם נציגי תושבי השכונות בדרום תל אביב כפי שהצהיר בהודעה מטעמו. לדבריו, בתום הפגישה הוא יעביר את ההסכם לבחינה מחודשת. עשרות מפגינים בירושלים, תל אביב וחיפה חידשו את המחאה ומפגינים נגד הגירוש.

רוצים ללמוד עוד על סוגיית מבקשי המקלט? האזינו לפרק בנושא בפודקאסט "מיד בהרחבה"

עשרות פעילים של תנועת עוצרים את הגירוש הגיעו להפגין מול הקרייה בתל אביב, מול משרד ראש הממשלה בירושלים ומול ביתו של השר משה כחלון בחיפה. "לא מדובר במשחק פוליטי. מדובר בחיי אדם", נמסר מהתנועה. "השעיית ההסכם היחיד שמבטיח את שיקום דרום תל אביב, זו בעיקר פגיעה באותם תושבים למענם לכאורה הושעה אותו הסכם. כך או כך, הסכם רואנדה לא רלוונטי, כפי שהצהיר רוה"מ. בנוסף, הגירוש עצמו אינו חוקי, כפי שהובהר פעמים רבות בשבועות האחרונים, על ידי משרד החוץ, בג"ץ והאו"ם. הסכם שכולל בחינת בקשות מקלט, מדיניות פיזור אחראית ושיקום אמיתי של דרום תל אביב הוא האופציה האחראית היחידה".

מסיבת העיתונאים, שלשום (צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ)
לאחר הזגזוג: רה"מ ייסוג מההסכם? | צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ

עורך הדין אביגדור פלדמן ועוד 119 עותרים שהיו מעורבים בדיונים הקודמים על מתווה הגירוש, פנו אתמול לבג"ץ בדחיפות בעקבות ההודעה על המתווה בבקשה "להורות על שחרור כל העצורים בכלא סהרונים". בית המשפט ביקש מנתניהו והמשיבים הנוספים להגיב לעתירה עד היום בשעה 13:00.

שרת התרבות מירי רגב בירכה על שינוי העמדה של נתניהו: "מברכת את ראש הממשלה שגילה מנהיגות והקשיב לקולו של ציבור רחב בישראל. כפי שאמרתי אתמול, מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית, צריכה לדבוק במדיניות ההגירה שלה ולשמור בקפדנות על זהותה ועל המרקם החברתי שלה. מסתנני עבודה לא חוקיים צריכים לחזור לארצות מוצאם".

בהודעה שמסר אמש ראש הממשלה הוא הסביר את המהלכים שהביאו אותו להשעות את ההסכם, עליו הכריז חגיגית במסיבת עיתונאים משותפת שקיים עם שר הפנים דרעי רק שעות לפני כן. הוא האשים את הקרן החדשה לישראל וגורמים שונים באיחוד האירופי בהפעלת לחץ על רואנדה כדי שזו לא תסכים לקבל מבקשי מקלט שיגורשו מישראל.

שר החינוך נפתלי בנט התייחס להחלטה בטוויטר. "השיח על פיזור המסתננים לקיבוצים ומושבים הוא אחיזת עיניים", כתב. "מרגע שמעניקים למסתננים בלתי חוקיים מעמד תושבות בישראל הם יהיו זכאים לשהות היכן שירצו. יעתרו לבג״צ בשם חופש התנועה ויזכו. אסור למכור אשליות-שווא, אלא לייצר פתרונות-אמת". 

תיקי נתניהו: צפויה חקירה נוספת (צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ, חדשות)
נתניהו מציג המתווה, אתמול | צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ, חדשות

לאחר שתיאר את "השתלשלות הדברים" שהביאו אותו לחתימה על ההסכם, פנה ראש הממשלה למבקריו: "אני קשוב אליכם, ובראש ובראשונה לתושבי דרום תל אביב. לכן החלטתי להיפגש יחד עם שר הפנים אריה דרעי עם נציגי התושבים מחר בבוקר. בינתיים אני משעה את יישום ההסכם, ולאחר שאפגש עם הנציגים אביא את ההסכם לבחינה מחודשת". עם זאת, עד עתה נתניהו לא מסר פרטים נוספים, לא על מיקום ומועד הפגישה ולא על זהות נציגי התושבים.

יו"ר המחנה הציוני אבי גבאי ביקר את הזגזוג של נתניהו. "‏ערב עצוב, מביך ובעיקר מטריד", כתב אמש בחשבון הטוויטר שלו. "אין לנו שום סיבה להניח שבנושאי ביטחון, תהליך קבלת ההחלטות של ראש הממשלה טוב יותר". אל הביקורת של גבאי הצטרף גם ראש הממשלה לשעבר אהוד ברק: "ביבי איבד את זה. איש לחוץ ומזיע שאיננו מסוגל לקבל החלטה ולבצע אותה". הוא רמז כי התנהגותו של ראש הממשלה נובעת מצרכי הבחירות ולחצי החקירות והוסיף: "הערב ראינו אדם לא כשיר להנהיג ומבזה את ישראל על במת העולם. על מנהיגי הקואליציה לכפות עליו נבצרות".

מהקרן החדשה לישראל נמסר: "ביבי שוב נוהר להסתה. ושוב מסית נגד הקרן החדשה לישראל. ראש הממשלה נכנע לקולות הקיצוניים בעמוד הפייסבוק שלו וחזר להסית ולשקר. רה"מ כבר תשע שנים מזניח את דרום תל אביב ולא מסוגל להביא פתרון להסדר עם מבקשי המקלט. אחרי שהביך את מדינת ישראל מול העולם, רה"מ חזר למשחקי ההישרדות הפוליטית שלו על פני העדפת האינטרס הלאומי. על הפחדנות, ההסתה והלחיצות של רה"מ עוד יכתב רבות בדפי ההיסטוריה של מדינת ישראל".