ההצהרה הפוליטית הראשונה של בני גנץ הבוקר (שני) על כך שיוביל לתיקון חוק הלאום גררה במהרה תגובות נזעמות בימין וגם תגובות מעורבות בגוש המרכז-שמאל. בימין האשימו כי דברי גנץ הם ההוכחה שהוא שייך לשמאל, ומנגד בשמאל אמנם בירכו על רוח הדברים, אך הדגישו כי לא צריך לתקן את החוק - אלא לבטלו לחלוטין. במפלגתו של גנץ "חוסן ישראל" תקפו חזרה ואמרו שמדובר בתגובות שמעידות על פניקה ואיבוד עשתונות: "הם ירו בגב של אחינו הדרוזים ואנחנו נרפא".

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

בליכוד פרסמו הודעה לתקשורת שבה נכתב: "כשגנץ תוקף את חוק הלאום וציפי לבני מברכת אותו על כך, כולם יודעים את המובן מאליו: גנץ הוא שמאל, בדיוק כמו לפיד".

השר יריב לוין הוסיף: "יצא המרצע מן השק ונחשף המרצ האמיתי של מועמד השמאל בני גנץ", וגדעון סער, שיתמודד בפריימריז הקרובים בליכוד, הגיב עם עקיצה משלו: "אם המשפט הראשון שאומר בני גנץ הוא נגד ההישג הכי חשוב של המחנה הלאומי בכנסת היוצאת זה ממקם אותו בדיוק מוחלט : מולו. אני מכבד את עברו הצבאי של גנץ וקצת פחות מתרשם מהבנתו במשפט חוקתי. אין כל סיבה לתקן או לשנות את חוק הלאום".

ח"כ אמיר אוחנה (הליכוד)  שעמד בראש הוועדה לניסוח חוק, כתב: "גנץ שבר שתיקה ופגע בחוסן ישראל. חבל שבפעם הראשונה שבה גנץ בוחר לשבור שתיקה, הוא עושה זאת כדי לתקוף את חוק היסוד שמעניק למדינת ישראל את תעודת הזהות שלה ומעגן את ערכיה. בדבריו, גנץ למעשה מבקש למוטט את הערכים היסודיים ביותר עליהם מושתת הציונות".

יו''ר ועדת החוץ והביטחון ויוזם החוק ח''כ אבי דיכטר (הליכוד) קשר את הניסיון של גנץ לשנות את החוק למותו של הלוחם מדחת יוסף בעת שגנץ היה מפקד אוגדת איו"ש: ''אין פלא שהציוץ הפוליטי הראשון שהוציא גנץ מפיו, היה בסוגיה שמנסה לקרבו לדרוזים. עננת מדחת יוסף, הלוחם בן העדה הדרוזית שדימם למוות בקבר יוסף, מרחפת מעל ראשו כמפקד אוגדת איו"ש באותו יום. בתוך תוכו יודע כל ישראלי שחוק יסוד ישראל מדינת הלאום של העם היהודי, אינו פוגע בשום זכות קיימת של אף לא אזרח אחד בישראל. למעלה ממחצית חברי הכנסת תמכו בחוק הלאום ו60% מהישראלים תומכים בחוק גם היום. גנץ יקירי, עדיפה השתיקה על הציוץ הפוליטי האומלל''.

גם השר לביטחון הפנים גלעד ארדן, תקף את גנץ על הדברים. "כשמחבלים פלסטינים ירו בלוחם מג"ב מדחת יוסף, מפקד אוגדת איו"ש בני גנץ היה חלק מקבוצת הפיקוד שהפנתה לו גב, ולא 'עשתה כל שביכולתה' כדי להציל את חייו.הביטוי של גנץ מביש! הברית של הליכוד עם אחינו הדרוזים היא נצחית, ולא ניתנת לערעור. אולי כדאי שגנץ יחזור לשתוק".

גם איילת שקד ונפתלי בנט מיהרו לתקוף את גנץ וממפלגתם החדשה "הימין החדש" נמסר כי "אמירתו הראשונה של גנץ בפוליטיקה מבהירה - גנץ חבר לשמאל. חוק הלאום הינו הישג היסטורי אשר מחזיר למדינה את אופיה הלאומי, היהודי והציוני מול השחיקה המתמשכת שגרם בג"ץ. תכנית גנץ לשינוי חוק הלאום מבהירה את עמדתו".

אלא שבתגובה למתקפה של "הימין החדש", הפנו בסביבתו של גנץ לציוץ שפרסם בנט מלפני חצי שנה, שבו שר החינוך בעצמו הודה שאופן החקיקה פגע בדרוזים: "לאחר שיחות עם רבים מאחינו הדרוזים, עולה שאופן החקיקה של חוק הלאום פגע מאד דווקא בהם ובמי שקשר גורלו למדינה היהודית. זו כמובן לא כוונת ממשלת ישראל. אלו אחינו לדם העומדים עימנו כתף לכתף בשדה הקרב וכרתו עמנו ברית חיים. עלינו, ממשלת ישראל, מוטלת האחריות למצוא את הדרך לאחות את הקרע".

גנץ (ארכיון) (צילום: החדשות)
גנץ, היום | צילום: החדשות

גם במרצ התייחסו להצהרה של גנץ ויו"ר המפלגה ח"כ תמר זנדברג אמרה כי "את חוק הלאום לא צריך לתקן, צריך לבטל. עצם הדיון על נוסח החוק הוא הניצחון האמיתי של הימין שזרק לפח את מגילת העצמאות עבור דיון מפולפל על סעיפי חוק גזעני ומפלה שאין לו מקום בספר החוקים הישראלי".

יו"ר המחנה הציוני, אבי גבאי גיבה את גנץ, אך עם סיוג. "גנץ, אתה צודק - חייבים להוסיף שוויון לחוק הלאום", כתב. "אבל אי אפשר לעשות את זה מתוך ממשלת נתניהו. אני יודע. אני הייתי שם. אל תתייאש, אפשר לעשות שינוי. תתחייב: אני לא יושב בממשלה של נתניהו".

מי שכן בירכה את גנץ על דבריו היא "התנועה", בראשות ציפי לבני שמסרה: "מברכים על דברי בני גנץ. התנועה מובילה את המאבק לישראל יהודית וגם דמוקרטית ונחוקק במשותף את חוק יסוד מגילת העצמאות - ישראל היא מדינת העם היהודי שיש בה שיוויון. משימה ראשונה לאחר הבחירות".

גם "יש עתיד", השמיעו דברים ברוח דומה, ופרסמו הודעה לפיה המפלגה "גאה לעמוד לצד אחינו הדרוזים כשמאחורינו רוב הציבור בישראל אשר מאמינים במדינה יהודית דמוקרטית שלא מפקירה את מי שנלחם איתנו למען ביטחון ישראל".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו