מירי רגב (צילום: פלאש 90, יונתן סינדל, חדשות)
רגב, ארכיון | צילום: פלאש 90, יונתן סינדל, חדשות

חוק "נאמנות בתרבות" - עוקף כחלון: משרד המשפטים אישר את הצעת החוק המכונה "נאמנות בתרבות" של שרת התרבות והספורט מירי רגב, שנחשפה לראשונה בחדשות 2 בחודש ספטמבר 2015 - זאת למרות העובדה ששר האוצר משה כחלון התנגד ליוזמה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

משרד המשפטים אישר לרגב להעביר תיקון בחוק תרבות ואמנות לפיו לראשונה, יוכל המשרד לשלול תמיכה מגופי תרבות שיחתרו תחת המדינה ויבצעו את אחד מחמשת המעשים שנקבעו.

חמשת המעשים הם: שלילת קיומה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית; הסתה לגזענות, לאלימות ולטרור; תמיכה במאבק מזוין או במעשה טרור, של מדינת אויב או של ארגון טרור, נגד מדינת ישראל; ציון יום העצמאות או יום הקמת המדינה כיום אבל; ומעשה של השחתה או ביזוי פיזי הפוגע בכבוד דגל המדינה או סמל המדינה.

הקריטריונים החדשים לתקצוב המוסדות (צילום: חדשות 2)
הקריטריונים החדשים לתקצוב המוסדות | צילום: חדשות 2

באחרונה ניסתה רגב להעביר את הצעתה באמצעות חוק התקציב, אלא שכחלון עצר את היוזמה והפיל אותה. מיד לאחר מכן, ניסחה רגב את הצעתה מחדש, כשהפעם היא עוקפת את כחלון ומגישה את התיקון החדש כחלק מחוק מועצת התרבות.

מועצת התרבות היא גוף מייעץ למשרד התרבות שממליץ על הענקת תקציבים למופעים, הצגות ואירועי תרבות נוספים. מתוקף היותה שרת התרבות, יכולה רגב להשפיע על המועצה ובכך לממש את חוק "נאמנות בתרבות" מבלי לבצע תיקון בחוק התקציב.

עם זאת, יש מגבלה אחת מהותית על ההצעה של רגב: על פי אישור משרד המשפטים, רגב לא תוכל לפסול מחזה מראש. היא תוכל תיאורטית לשלול תקציב ממוסד תרבות, רק אם תוגש נגדו תלונה על מעשה כלשהו (לדוגמה שריפת דגלי ישראל על הבמה), ובתנאי שוועדה תבדוק אם אכן מדובר בעבירה על חוקי המדינה.

"אני מאמינה שהחוק הזה יעבור ויבטיח שמדינת ישראל תתקצב ותממן רק גופי תרבות שנאמנים לחוקי המדינה, זה דבר שצריך להיות מובן מאליו", אמרה רגב. "זה הישג גדול לדמוקרטיה שלממשלה נבחרת יהיה חופש מימון, החופש לבחור מה מדינת ישראל תממן, על פי חוקיה, ערכיה ומדיניותה".

מיטלפונקט: "זה נשמע פאשיסטי ופסיכי"

עוד לפני האישור ממשרד המשפטים, נשמע כבר לפני מספר שבועות גינוי חריף מצד מוסדות התרבות והאמנים בישראל נגד מה שהם מכנים ניסיון נוסף של השרה לפגוע בחופש הביטוי.

"זה נשמע מטומטם, זה נשמע אידיוטי, פאשיסטי, פסיכי", אמר המחזאי והבמאי הלל מיטלפונקט לחדשות 2 Online על הצעת החוק של רגב. "היא שרת התת-תרבות. מה, עכשיו אנשים יתחילו לכתוב את היצירות שלהם לפני הניואנסים של מירי רגב והבוחרים שלה במרכז הליכוד?".

"בושה לכולנו". אשכנזי (צילום: רויטרס)
"שנדע לאן אנחנו הולכים". אשכנזי, ארכיון | צילום: רויטרס

"הנה הצעה לחוק יותר טובה", כתב בציניות השחקן ליאור אשכנזי בעמוד הפייסבוק שלו. "מעכשיו לפני כל הצגה, סרט, מופע, כנס ואפילו הפגנה, יושר ההמנון הלאומי ושני דגלים יוצבו בשני קצוות הבמה, שנדע מאיפה באנו ויותר חשוב לאן אנחנו הולכים...".

גם בארגון אמ"י (אמני ישראל) הסתייגו מהצעת החוק החדשה של השרה רגב. "האיגוד לא יסכים שחופש הביטוי וחופש היצירה ייפגעו, ולכן ביקשנו להיפגש עם השרה בהקדם על מנת לקבל הבהרות בנושא", נמסר מטעם הארגון.