נתניהו וכחלון (צילום: רויטרס, חדשות)
‫"מחלקים כלי עבודה בחוסר היגיון" | צילום: רויטרס, חדשות

המשא ומתן הקואליציוני נפתח רשמית: היום (חמישי) בבוקר יגיעו לכנסת בזה אחר זה נציגי הסיעות השותפות לקואליציה המתגבשת לסבב שיחות עם צוות המשא ומתן של הליכוד במטרה להגיע להסכמה על הרכב הממשלה החדשה. יריית הפתיחה של המשא ומתן הרשמי החלה הערב לאחר שהנשיא ריבלין העניק לנתניהו מנדט להרכיב את הממשלה הבאה. לנתניהו ניתנו 28 יום להציג ממשלה, אך אם ייכשל יקבל הארכה של 14 יום נוספים. התאריך האחרון להצגת ממשלה: 6 במאי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

כבר שלשום סיכמו ראש הממשלה נתניהו ויושב ראש כולנו כחלון על מינויו של האחרון לתפקיד שר האוצר, אך למרות ההסכמה - לא בטוח שכחלון מתכוון לעשות לנתניהו חיים קלים. "איש לא ניהל איתנו עדיין משא ומתן ולכן איש לא יכול היה להסכים בשמנו לדבר וחצי דבר", כתב הערב כחלון בעמוד הפייסבוק שלו.

חלוקת התיקים המסתמנת (צילום: חדשות 2)
חלוקת התיקים המסתמנת | צילום: חדשות 2

"במקום לעסוק בטיפול במצוקת הדיור והורדת יוקר המחיה, מישהו חושב שדחוף יותר לחלק את כלי העבודה הנדרשים לשם כך באופן פוליטי וחסר היגיון תרבותי", הוסיף כחלון. "האזינו לדברים שאני אומר בקולי, כל השאר זה ספינים של בעלי עניין".

יעלון, נתניהו וליברמן בכנסת, ארכיון (צילום: פלאש 90 מרים אלסטר)
מי יקבל את תיק הביטחון? | צילום: פלאש 90 מרים אלסטר

תיק הביטחון יישאר בידי הליכוד?

זמן קצר לאחר הבחירות דווח כי כחלון לא יסתפק בתפקיד האוצר וידרוש גם כלים נוספים שיאפשרו לו להוציא אל הפועל רפורמה בשוק הדיור - כולל ראשות ועדת הכספים ומשרד השיכון. ייתכן שהפוסט של כחלון נכתב בתגובה לסיכום בין נתניהו לבין נציגי יהדות התורה, לפיו ראשות ועדת הכספים תשוב לידי חבר הכנסת משה גפני. עוד סוכם בין הצדדים כי תיק הבריאות יופקד בידי חבר הכנסת יעקב ליצמן.

כבר קיבלו תפקידים? גפני וליצמן (צילום: צילום: אלי סגל)
כבר קיבלו תפקידים? גפני וליצמן | צילום: צילום: אלי סגל

שלשום נפגש נתניהו גם עם יושב ראש ישראל ביתנו אביגדור ליברמן, התובע את תיק הביטחון. עם זאת, ההערכה במערכת הפוליטית היא כי תיק הביטחון יישאר בידי יעלון ושליברמן ייאלץ להסתפק בכהונה נוספת כשר החוץ. סופה לנדבר מישראל ביתנו צפויה להמשיך לכהן כשרת העלייה והקליטה, בהחלטה שמשמעותה היא ככל הנראה שחברת הכנסת אורלי לוי אבקסיס לא תכהן כשרה בממשלה הבאה.

צפו בסיפורים המעניינים של 3.9 לאורך השנים (צילום: פלאש 90, חדשות)
יחזור למשרד הפנים אחרי יותר מ-20 שנה | צילום: פלאש 90, חדשות

עוד עולה מהסיכומים שכבר הושגו כי יושב ראש ש"ס אריה דרעי ישוב למשרד הפנים לאחר שנאלץ להתפטר ממנו בעקבות כתב האישום שהוגש נגדו בספטמבר 1993.

מלבד תיק הביטחון ההערכה היא כי ראש הממשלה נתניהו מתכוון להשאיר בידי הליכוד גם את תיק המשפטים, ביטחון הפנים והתקשורת. עוד מסתמן כי בעקבות המאבק העיקש בין החרדים לבין הבית היהודי, גם תיק הדתות עשוי להינתן למועמד מהליכוד.

בנט. שר הביטחון הבא? (צילום: פלאש 90, חדשות)
ייצא מרוצה מהמו"מ? | צילום: פלאש 90, חדשות

בנט מתמודד עם אופוזיציה מבית

הדיונים הסבוכים ביותר של הליכוד צפויים להתנהל מול הבית היהודי. בבכירים בבית היהודי טוענים כי לפני הבחירות הבטיח נתניהו לבנט את אחד משלושת התיקים הבכירים וכי אין בכוונתו לקיים את הבטחתו. גורמים במפלגה מדגישים כי בכוונתם לעמוד על קיום ההבטחה, גם אם הדבר כרוך בישיבה באופוזיציה, אך בליכוד מכחישים כי ניתנה הבטחה כזו.

במקביל נאלץ יושב ראש הבית היהודי נפתלי בנט, הלוטש עיניו לתיק החוץ או תיק הביטחון, להתמודד גם עם התנגדות מבית. גורמים במפלגה דורשים ממנו לקבל את תיק החינוך ותיק בינוני אחר שישפיע בצורה משמעותית יותר על קהל המצביעים של הציונות הדתית.

היום ייפגש צוות המשא ומתן של הליכוד עם ראשי הסיעות במשכן הכנסת. את הליכוד ייצגו עורך הדין דוד שימרון, מנכ"ל אוויס יואב הורביץ וחברי הכנסת זאב אלקין ויריב לוין. הראשונים שיגיעו לדיונים יהיו נציגי מפלגת כולנו, ולאחר מכן על פי הסדר: הבית היהודי, ש"ס, ישראל ביתנו ויהדות התורה.