לא רק בישראל תגובות מעורבות לנאום הפיוס של ברק חוסיין אובמה, היום בקהיר. קולו של הנשיא אובמה הידהד היום בבתים רבים בעולם המוסלמי, ממרוקו ועד אפגניסטן ואינדונזיה. אלו שאותם אובמה כינה 'קיצוניים' רצו התנערות אמריקנית מישראל - והתבדו, ואילו ההנהגה הערבית המתונה שמעה, התלהבה ועכשיו היא ממתינה למעשים.  

בארגוני הטרור של המזרח התיכון - חיזבאללה וחמאס, מאוכזבים מהנאום של הנשיא האמריקני, מבחינתם השינוי שאובמה הבטיח לא הגיע, ואובמה הוא רק גירסה נוספת של הנשיא בוש.

"האמריקנים פשוט צריכים לצאת מהמזרח התיכון"

איימן טהא, דובר החמאס, אמר כי "שוב שמענו דיבורים על מלחמה נגד הקיצונים והליכה לקראת פתרון של שתי מדינות, זה לא שונה מהמדיניות של האיש הקודם בבית הלבן - ג'ורג' בוש".

משעל ונסראללה (צילום: חדשות 2)
לא רואים שינוי | צילום: חדשות 2

חסאן פדאללה, חבר בפרלמנט הלבנוני מטעם החיזבאללה, אמר: "העולם המוסלמי לא צריך הטפות מוסר או דרשות פוליטיות. המוסלמים רוצים שינוי משמעותי במדיניות האמריקנית, שתתחיל מהפסקת התמיכה בתוקפנות הישראלית בכל האזור - החל בלבנון ובפלסטין. האמריקנים פשוט צריכים לצאת מהמזרח התיכון. לא ראינו שום שינוי במדיניות האמריקנית".

אבל בעולם המוסלמי והערבי המתון, הנאום נטע תקוות של ממש. יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן אמר כי החלק בו אובמה התייחס לבעיה הפלסטינית הוא "צעד חשוב בהתחלה חדשה. זה מראה שיש מדיניות אמריקנית חדשה בנוגע לפלסטינים". מזכ"ל הליגה הערבית עמרו מוסא הוסיף כי "אני מרגיש שהנאום היה מאוזן, אובמה הציע חזון חדש ויחס שונה למדינות המוסלמיות".

אירן: הצלילים חיוביים יותר יחסית לממשל הקודם

מישל אובמה האיראנית (צילום: CNN)
רוצים שינוי בטהרן | צילום: CNN

מוחמד מראנדי מהאוניברסיטה של טהרן הוא הגורם האירני היחיד שהגיב עד כה לנאום. מראנדי אמר: "בנוגע לאירן, הצלילים חיוביים יותר יחסית לממשל הקודם, למרות שעדיין יש גישה שלילית. אני חושב שהאנשים כאן בטהרן מצפים לאותו השינוי שאובמה הבטיח לאמריקנים, ההבטחות בנוגע לשינוי המדיניות במזרח התיכון.

בטהרן בחרו להוסיף כי "דיבורים לא יספיקו ואמריקה מוכרחה להשתנות. כל עוד תמשיך הגזענות והאפרטהייד נגד הפלסטינים - לא יהיה שינוי באזור".