החתימה על הסכם הפיוס, בחודש שעבר (צילום: ap)
הסכם הפיוס, השבוע בעזה | צילום: ap

"אירן מקבלת בברכה את הסולידריות הפלסטינית נגד המשטר הציוני": משרד החוץ האירני פרסם היום (שבת) הודעת תמיכה בהסכם הפיוס בין החמאס לפת"ח, שלדברי אירן מהווה צעד כנגד "משטר הכיבוש" בדרך לשחרור כל אדמות פלסטין.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

דוברת משרד החוץ, מרזייח אפקם, אמרה כי ההסכם יוביל "לאחדות פלסטינית ולאימוץ החלטות שיממשו את המטרות של פלסטין, בהן מניעת ההתרחבות והתוקפנות של המשטר הכובש". עוד הדגישה הדוברת כי ההסכם יאפשר לפלסטינים "להפעיל את כוחותיהם כדי לשחרר את אדמת המולדת מהכיבוש".

בחמאס התייחסו לנאומו של אבו מאזן מוקדם יותר היום בפני הוועדה המרכזית של אש"ף ובירכו על תוכנו. באסם נעים, היועץ המדיני של ראש ממשלת החמאס איסמעיל הנייה, אמר כי תנועת חמאס רואה בנאום אבו מאזן נאום חיובי מאוד ברוב הנקודות שבו. הוא בירך את אבו מאזן על כך שסירב להכיר במדינה יהודית ועל דבקותו העיקשת בירושלים כבירת המדינה הפלסטינית.

אבו מאזן: "אש"ף מכיר בישראל"

הסכם הפיוס הפלסטיני, שהוביל להודעת ישראל על הפסקת המגעים ולהטלת סנקציות על הרשות הפלסטינית, צפוי להוביל להקמת ממשלת אחדות תוך שבועות ספורים, שבע שנים לאחר הפיצול בין חמאס לפת"ח. כמו כן, צפויות להיערך בחירות כלליות בתוך חצי שנה.

אבו מאזן שב והדגיש היום כי הממשלה המאוחדת לא תפגע במשא ומתן. "אנחנו רוצים להשיג את זכויותינו דרך המשא ומתן", אמר יו"ר הרשות במהלך נאום בפני הוועדה המרכזית של אש"ף. "המשא ומתן הוא חלק מתהליך מדיני".

 "הממשלה הטכנוקרטית שתוקם היא זו שתנהל את הרשות הפלסטינית, אבל מי שינהל את המשא ומתן הוא אש"ף", הדגיש אבו מאזן. "הממשלה לא תעסוק במשא ומתן, זה לא תחום העיסוק שלה. המשא ומתן נמצא בידי אש"ף כיוון שהוא מייצג את העם הפלסטיני על כל פזורותיו. אש"ף כן מכיר בישראל והוא גם הודיע שהוא נגד אלימות, וכך תעשה הממשלה".

עם זאת, אבו מאזן מתקשה להאמין ביכולותיו של המשא ומתן להניב פרי, אלא שלטענתו הגורם המהווה מכשול הוא ממשלת ישראל. "מה שהישראלים הוכיחו לנו בכל תקופת המשא ומתן זה שהם לא רוצים פתרון הגיוני", תקף יושב ראש הרשות הפלסטינית.

אתמול דווח בסוכנות הידיעות הפלסטינית וואפה שראש הממשלה הפלסטיני ראמי חמאדללה הגיש את התפטרותו לאבו מאזן. על פי הדיווח, חמדאללה אמר לאבו מאזן: "אני מתפטר, הממשלה בידיך, כבוד הנשיא, ואתה יכול לעשות בה מה שאתה רוצה". בכך סלל חמדאללה את הדרך להקמת ממשלה חדשה בהשתתפות חמאס.

מאוכזב מההתנהלות, אובמה (צילום: AP)
מאוכזב מההתנהלות, אובמה | צילום: AP

אובמה: "לא ראינו רצון לקבל החלטות קשות"

אתמול טען נשיא ארה"ב אובמה כי על הצדדים לעצור ולחשוב על המשך הדרך. במהלך מסיבת עיתונאים שערך בדרום קוריאה, הבהיר אובמה כי ארצו תמשיך לתמוך בתהליך.

"זה סכסוך שנמשך עשרות שנים, לא חשבנו שנפתור אותו בתוך שישה חודשים או אפילו תשעה חודשים של משא ומתן", הבהיר הנשיא האמריקני. "זה עדיין אינטרס אמריקני, כמו גם הישראלי והפלסטיני לראות אם ניתן לפתור את הקונפליקט הזה שעלול להיות נפיץ".

אובמה הבהיר כי שני הצדדים נקטו בפעולות שפגעו בניסיון לגבש הסכם, ואף הפנה אצבע מאשימה לעבר יו"ר הרשות הפלסטינית. "לא ראינו רצון פוליטי מצד הישראלים והפלסטינים לקבל החלטות קשות. העובדה שלאחרונה הנשיא עבאס פעל בצעד שאינו מועיל וחזר לשיחות עם חמאס הוא רק חלק מסדרה של החלטות שפוגעות בסיכוי לפתור את המשבר", הדגיש הנשיא האמריקני.

לדבריו, הוא לא רואה אלטרנטיבה לפתרון מלבד הסכם שלום בין הצדדים. "לשם כך, על שני הצדדים להגיע לפשרות כואבות, אפשר לתהות למה לא ראינו אותם הולכים בדרך הזו אבל נמשיך לעודד אותם לעשות כן", אמר אובמה. "האם אני מצפה שזה יקרה בשבוע הבא, בחודש הבא או אפילו בחצי השנה הקרובה? לא. האם נמשיך להציע גישה בונה שתוכל להוביל אותם לנקוט בצעדים אלו? ללא ספק, זה הדבר הנכון לעשות".