שלושה ימים אחרי שטורקיה הודיעה על החלטתה לצמצם את קשריה עם ישראל ולנהל בין המדינות יחסים בדרג דיפלומטי זוטר, זומנה הערב סגנית השגריר הישראלי באנקרה, אלה אפק, למשרד החוץ המקומי - שם נמסר לה באופן רשמי כי היא ויתר הצוות הדיפלומטי הבכיר שם, ובו גם נספח צה"ל, נספח המשטרה ונציג המוסד, מגורשים מטורקיה ועליהם לעזוב את שטחה בתוך שתי יממות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים על המשבר עם טורקיה? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

השגריר עצמו, גבי לוי, שוהה בישראל כבר זמן מה לרגל חופשת הפרישה שלו, ומשום שבמשרד החוץ העדיפו להימנע מתמונות מביכות של השגריר מגורש מטורקיה. כעת יישארו בנציגות הישראלית באנקרה רק אישים דיפלומטיים בעלי דרגת מזכיר שלישי ומטה - פקידים זוטרים באופן יחסי.

על המהלך הודיע שר החוץ הטורקי, אהמט דבוטאולו, במסיבת העיתונאים הדרמטית שערך ביום שישי האחרון - אולם שבוע העבודה בטורקיה החל רק היום, ולכן לא ננקט עד כה כל צעד בנושא.

במקביל לגירוש אנשי צוות השגרירות הישראלית, יעזבו גם הפקידים בשגרירות הטורקית בתל אביב את המקום עד ליום רביעי - ואת היחסים הדלים בין המדינות ינהל גם כן פקיד בעל דרגה זוטרה של מזכיר שלישי.

לעומת המהלך הדיפלומטי, מיהר אחר הצהריים שר החוץ של טורקיה אל מצלמות הטלוויזיה ובישר כי למרות חבילת העיצומים שהטילה ארצו על ישראל - בכוונתם לשמר את יחסי המסחר עמה כפי שהיו. הודעה זו באה, ככל הנראה, על רקע הדיווחים על מסכת השפלות שעברו תיירים טורקיים בנמל התעופה בן-גוריון, ועל טענות מבקרים ישראלים בטורקיה על בדיקות פולשניות ומביכות שנעשו להם, במכוון, על ידי אנשי נמל התעופה "אתאטורק".

אתמול דווח על כך שצעד של הסלמה נוספת בין שתי המדינות עומד על הפרק: ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן מתכוון לבקר בעזה כבר במהלך השבוע הבא, ובכך לשבור את המצור על הרצועה. בעבר דווח מספר פעמים כי בכוונת ארדואן לבקר ברצועה, אך הביקור נמנע לבסוף או נדחה למועד לא ידוע. כעת, כאמור, צפוי ככל הנראה ראש הממשלה הטורקי לממש את כוונתו, זאת על רקע המשבר הדיפלומטי החמור בין שתי המדינות ולקראת ההכרזה הפלסטינית על עצמאות בעצרת הכללית של האו"ם.

ישראלים בטורקיה: "הובילו אותנו לחדר חשוך והפשיטו אותנו"

במהלך היום הגיעו דיווחים רבים מנוסעים ישראלים בטורקיה ומנוסעים טורקים בישראל על יחס משפיל שקיבלו בנמלי התעופה בשתי המדינות. בתחילה דווח כי קבוצת ישראלים שנסעו לטורקיה עוכבה בשדה התעופה באיסטנבול ללא סיבה נראית לעין. השוטרים הטורקים לקחו את הדרכונים שהיו ברשות הנוסעים הישראלים מבלי להסביר להם מדוע עוכבו, ורק לאחר התערבות של משרד החוץ הישראלי הם שוחררו.

"אחרי שלקחו לנו את הדרכונים, הובילו אותנו אחד אחד לחדר חשוך ושם דיברו איתנו בלי להדליק את האור ובלי להסביר לנו למה אנחנו מעוכבים", סיפרה אלינה, אחת הנוסעות שהגיעה ביממה האחרונה לטורקיה מבנגקוק בריאיון לתכנית "מה בוער" עם רזי ברקאי בגלי צה"ל. "לאחר התשאול הפשיטו אותנו בחדר צדדי עד לרמה של תחתונים, אפילו את החזייה ביקשו שאוריד. זה החזיר אותי אחורה לסיפורים של סבתא שלי על מה שהיא עברה".

חיותה לייבוביץ', אשת עסקים שהייתה על הטיסה ועוכבה באיסטנבול סיפרה על התחושות הקשות בעקבות המעצר. "ביקשו את הדרכונים מכולם, ואחר כך שיחררו כמה שהיו להם דרכונים דיפלומטים וכל הישראלים עם הדרכונים הרגילים היו עם במעצר במשך שעה וחצי בלי יכולת לעבור את גבולות טורקיה", סיפרה לייבוביץ' בריאיון לתכנית "הכל דיבורים" עם ירון דקל, ברשת ב'. "דיווחנו בזמן אמת מהשטח על מה שקרה לחדר המצב של משרד החוץ ואז החלה מהומה רבתי עד ששחררו אותנו".

"זו הייתה חוויה לא קלה. אני לא בן אדם שנתפס לבהלה, אבל זה היה ממש לא נעים, הייתה תחושה של השפלה, כאילו אומרים לנו: 'אתם לא מתנצלים, בואו תראו מי הבוס פה'", הוסיפה לייבוביץ'. "אני כבר מטיילת שנים באיסטנבול ורכשתי חברים רבים, בהם אנשי עסקים שעמם אני עובדת, אבל אני מרגישה שזו הייתה נקודת אל חזור, ומבחינתי אני כבר שנתיים חושבת על כך אבל מה שקרה היום יניע אותי לחפש מקור אחר לעסקים".

טורקים בישראל: "רצו שנוריד את המכנסיים"

מאוחר יותר התברר כי התקרית בנמל התעופה באיסטנבול הייתה ככל הנראה תגובה לאירוע דומה שעברו תיירים טורקים בישראל. כמה מהטורקים, שבילו בישראל את חופשת העיד אל-פיטר, סיפרו לטלוויזיה הטורקית כי נתקלו בבידוק פולשני ומפלה בנמל התעופה בן גוריון, לפני שובם לטורקיה.

"עושים זאת רק לאזרחים טורקים", סיפר אחד הנוסעים מול המצלמה. אחר הוסיף, "הם בעיקר רצו שנוריד את המכנסיים. הגענו למטוס בדקה האחרונה, חסרי נשימה, היינו הרבה אזרחים טורקים, התרגשתי מאוד ואיחרנו את הטיסה, הרגשתי רע מאוד".

התיירים טענו כי ללא ספק, עוכבו על רקע המתיחות בין שתי המדינות. "שני אנשי ביטחון מיוחד הכניסו אותי לחדר הביטחון, סגרו את הווילון, רוקנו את כל מה שהיה בתיקים ובכיסים שלי והחלו לחפש עליי הן באמצעות מכשירים והן בידיים. אמרתי להם שאנחנו לא ראויים ליחס של טרורסטים ואינני מקבל את היחס הזה בשום אופן", תיאר נוסע. 

על פי הטלוויזיה הטורקית, היחס הזה היה מנת חלקם של התיירים הטורקים בלבד. עוד על פי הדיווח, בשל הבדיקות שנעשו גם בחבילות המתנות, התקיים עיכוב בטיסה.

גורמים בכירים בירושלים סבורים שהיחס המשפיל שלו זכו הנוסעים הישראלים שנחתו הבוקר באיסטנבול הוא נקמה על הבידוק המשפיל שהטורקים חווים לטענתם בנמל התעופה בן גוריון. ברשות האוכלוסין וההגירה טענו כי הדבר, אם אירע, אינו קשור לרשות. ברשות שדות התעופה אמרו דברים דומים. 

בהכנת הידיעה השתתפו כתבינו עמית ולדמן ודנה סומברג