יחסי ישראל-טורקיה בשפל של כל הזמנים: שר החוץ הטורקי אחמט דאבוטולו כינס בצהריים מסיבת עיתונאים קצרה ודרמטית באנקרה, בה הכריז על הצעדים שנוקטת טורקיה עקב סירובה של ישראל להתנצל רשמית על תקרית ה"מרמרה". את מסיבת העיתונאים של דאבוטולו העברנו בשידור חי כאן בחדשות 2 באינטרנט. בטורקיה מדווחים כי בישראל מתקיימות הערכות מצב, לפני שתתקבל החלטה על תגובה רשמית.

"טורקיה תוריד את רמת הייצוג הדיפלומטי שלה בישראל לדרגת מזכיר שני", אמר דאבוטולו. הכוונה היא, שטורקיה מושכת את הקונסול שהוצב בישראל לאחר משיכת השגריר בשנה שעברה ומציבה במקומו מזכיר - רמה דיפלומטית נמוכה יותר. שר החוץ הטורקי הכריז עוד, כי כל ההסכמים הצבאיים של טורקיה עם ישראל מושעים. הוא המשיך ואמר כי "ישראל היא זו שאחראית למצב. טורקיה לא תיסוג עד שישראל תסכים לכל הדרישות".

לדבריו, "היום הגענו לנקודה בה ישראל פספסה את כל ההזדמנויות שנתנו לה. עכשיו הגיע הזמן שממשלת ישראל תשלם מחיר על כך שהיא רואה את עצמה מעל החוק ומבצעת פעולות בלתי חוקיות, מבלי לקחת בחשבון את הגורם האנושי והמחיר הזה יהיה מניעת החברות עם טורקיה". הוא הוסיף: "טורקיה תפעל כפי שהיא רואה לנכון, למען חופש התנועה במזרח הים התיכון".

הצעד החמור ביותר בו נוקטת טורקיה הוא גירוש השגריר הישראלי בחזרה לארץ. דאבוטולו הודיע כי כל אנשי הסגל הדיפלומטי באנקרה מעל לדרגת מזכיר שני - יגורשו. עוד לדברי דאבוטולו, טורקיה לא תכיר יותר במצור הישראלי על עזה ותפנה לבית הדין הבינלאומי בהאג בנושא.

שגריר ישראל בטורקיה גבי לוי שוהה בימים אלה בישראל, ולפי סוכנות הידיעות "רויטרס", ביטל את תכניותיו לשוב לטורקיה בקרוב.

ח"כ עתניאל שנלר (קדימה) הגיב לצעדים החריפים: "על ישראל להגיב באיפוק, שכן האינטרס לשימור מרבי של היחסים עם טורקיה הינו אינטרס ישראלי ומזרח תיכוני כאחד. האחריות של ישראל כלפי יציבות במזרח התיכון וקידום האינטרסים שלה במרחב, דורשת מאמץ מיוחד לתיקון יחסינו עם טורקיה. זו העת להחריש כי אין מרצים מדינה בשעת כעסה וחולשתה". 

הדוח שהודלף צפוי להתפרסם היום

היום צפוי להתפרסם דוח פאלמר על המשט לעזה באופן רשמי. הלילה הודיעה טורקיה כי דרישתה להתנצלות מצד ישראל נותרה בעינה - למרות הדלפת הדוח ל"ניו יורק טיימס". שר החוץ הטורקי אחמט דאבוטולו מתח ביקורת קשה על הדלפת הדוח לפני מועד פרסומו הרשמי ואף ציין כי בשיחתו עם מזכ"ל האו"ם באן קי-מון גם האחרון הופתע מההדלפה. "טורקיה מספיק חזקה כדי להגן על אזרחיה, ללא קשר לדברים שאומרים גורמים אחרים".

הווידאופדיה: תקרית ה"מרמרה" (צילום: AP)
תקרית קטלנית על ה"מרמרה" | צילום: AP

אמש נועדו בפריז מזכירת המדינה האמריקנית הילרי קלינטון ודאבוטולו. מדובר בפגישה שנקבעה מראש, ללא קשר לפרסום דוח פאלמר, לפני כינוס הוועידה הבינלאומית בלוב. עיקר הפגישה עסק בעתידה של לוב, על רקע המהומות המתחוללות במדינה.

במהלך הפגישה ביקשה קלינטון מעמיתה שלא לדרדר עוד יותר את הקשרים הרופפים ממילא בין ישראל לטורקיה, זאת בעקבות פרסום דוח פאלמר. על פי הפרסום באתר "הורייט" הטורקי, אמר דאבוטולו לקלינטון כי אין בכוונת טורקיה לסגת מכוונתה לדרוש התנצלות מישראל - ואף תשלום פיצויים למשפחות של הרוגי המרמרה, כפי שקובע הדוח.

בישראל ובטורקיה לא מרוצים מהדוח

למרות שדוח פאלמר לא פרסם מסקנות "מפתיעות", נראה כי הוא הצליח להרגיז גורמים מדיניים גם בישראל וגם בטורקיה.

במקביל לעבודת האו"ם בנושא, כינסו ישראל וטורקיה שתי ועדות פנימיות שונות בנושא. הוועדה הישראלית הגיעה למסקנה כי הסגר על עזה חוקי וכי חיילי צה"ל נקטו בתגובה ראויה לאלימות שעליה נתקלו על הספינה. מנגד, קבע הדוח הטורקי בדיוק להיפך - כי הסגר על עזה אינו חוקי וכי צה"ל נהג באלימות ברוטלית בהשתלטות על הספינה.

בטורקיה הביעו זעם בעקבות קביעת מחברי הדוח כי הסגר על עזה חוקי מבחינה משפטית. עם זאת, אמרו גורמים מדיניים בטורקיה כי אין בכך כדי לשנות את דרישת המדינה להתנצלות מידית מצד ישראל ולתשלום פיצויים למשפחות הרוגי המשט.

בצה"ל נערכים לתביעות רבות

במקביל, הודיע הלילה צה"ל כי בכוונתו לנקוט בכל צעד משפטי כדי להגן על הקצינים והחיילים שהשתתפו בהשתלטות על המשט. ההערכה היא כי כעת, לאחר פרסום הדוח וסירובה של ישראל להתנצל, יחל גל של תביעות כלפי ישראל בכלל והקצינים והחיילים שהשתתפו במשט בפרט.

קצין בכיר בצה"ל אמר כי הדוח יכול לשרת את אלו שירצו להגיש תביעות פליליות ונזיקין נגד המפקדים שהשתלטו על הספינה, כמו גם תביעות אישיות נגד קצינים בכירים כמו מפקד חיל הים האלוף אליעזר מרום והרמטכ"ל לשעבר גבי אשכנזי.

"מדובר באתגר משמעותי שנצטרך להתמודד איתו", אמר הקצין הבכיר. "בעוד שהדוח דווקא מצדיק את החוקיות המשפטית של המצור על עזה, הוא לא יכול למזער את הנזק המשפטי הפוטנציאלי שלו מהמסקנה כי קציני וחיילי צה"ל השתמשו בכוח מופרז".

לצורך התמודדות עם התביעות, יקים הפרקליט הצבאי הראשי בשיתוף עם משרד המשפטים שילמדו את ההשלכות של הדוח וייערך לכל תביעה עתידית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק