האם החגיגות היו מוקדמות? יומיים לאחר ההתנצלות הישראלית בפני טורקיה, שהביאה לפיוס אחרי שלוש שנות נתק, מבהיר היום ראש ממשלת טורקיה ארדואן כי היחסים בין שתי המדינות ישובו לנורמליזציה רק לאחר שישראל תקיים את כל התנאים עליהם סוכם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"כפי שכבר אמרנו: הישראלים יתנצלו, הפיצויים לקורבנות המרמרה ישולמו והמצור על עזה יוסר", אמר היום ארדואן בנאום בפני קהל במדינה. "לא תהיה נורמליזציה בין שתי המדינות עד שכל התנאים ייושמו".

מושיט יד לטורקים. פרס (צילום: חדשות 2)
"טורקיה ואירן הן כמו יום ולילה". שמעון פ | צילום: חדשות 2

מוקדם יותר היום התראיין הנשיא פרס לכלי תקשורת בטורקיה, בניסיון להשיב את יחסי הידידות בין המדינות. "ישנן אלף סיבות מדוע על טורקיה וישראל להיות ידידות, ואי אפשר למנות אף סיבה מדוע שיהיו אויבות", אמר פרס בריאיון לרשת CNN Turk ולעיתון הפופולרי הורייט, שניים מכלי התקשורת הגדולים ביותר בטורקיה. "איני מתעסק בעבר מהסיבה הפשוטה שהבר מת ואיננו יכולים לשנותו - יש להישיר מבט אל עתיד היחסים".

"טורקיה ואירן הן כמו יום ולילה"

הנשיא פרס נשאל גם בנוגע להצהרתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו לפיה סוגיית הנשק הכימי בסוריה, היוותה שיקול מרכזי במהלך אל מול טורקיה. "המתרחש בסוריה זוהי טרגדיה עבור סוריה, ובעיה חמורה לשאר העולם. חשבנו שמדובר במנהיג צעיר מודרני, אשר שב מלונדון ורוצה להיות רופא עיניים - אך גילינו כי הכל היה כיסוי. למרבה המזל, המתקן הגרעיני הושמד, אך המאגר הכימי נותר. זוהי סכנה לעם בסוריה, ללבנון, ולעולם כולו. המתרחש בסוריה זוהי בעיה לא פשוטה - וטורקיה, אשר לה תפקיד מפתח באזור, מודאגת כפי שאנחנו מודאגים", ציין הנשיא והוסיף: "טורקיה ואירן הן כמו יום ולילה".

הרמטכ"ל גנץ (צילום: חדשות 2)
הרמטכ"ל גנץ | צילום: חדשות 2

במהלך סיור עם הנשיא פרס בחטמ"ר בנימין לרגל החג בירך היום הרמטכ"ל רא"ל גנץ על הפיוס בין המדינות. "טוב עשה ראש הממשלה", אמר גנץ. "תהיה לזה הקרנה נכונה על האינטרסים הביטחוניים והאסטרטגיים של ישראל. הפעולה של השייטת במרמרה הייתה מקצועית וערכית, יש לי אמון מוחלט במפקדי השייטת - גם הם מבינים את הפרופורציה בין הדיבור עליהם לבין הצורך האסטרטגי".

זועבי: "ההתנצלות אינה מספיקה"

מועמדותה אושרה. זועבי (צילום: AP)
חנין זועבי | צילום: AP

חברת הכנסת חנין זועבי (בל"ד), שהייתה על סיפון המרמרה בזמן השתלטות חיל הים ואף נענשה על ידי ועדת האתיקה, הביעה התנגדות להסכם בין טורקיה לישראל. "התנצלות לבדה לא מספיקה", אמרה. "מדובר בחיי אדם ובהריגת תשעה פעילים פוליטיים".

"אין דרך טובה יותר להוכיח התנצלות מאשר להסכים על ועדת חקירה בינלאומית", הוסיפה. "אם נתניהו רוצה להתחיל שלב חדש עם העולם מסביבו, עליו לדעת שהכיוון הוא הבעיה הפלסטינית. אי אפשר להסתפק ביחסים טובים עם טורקיה כאשר מזניחים את הבעיה הפלסטינית. המרמרה הייתה הפשע הקטן. הפשע הגדול היה ועודנו המצור והכיבוש על העם הפלסטיני. רוצה להתנצל? התנצל בפני אלה ששמת במצור ושתשעה פעילים נרצחו למענם".

דיפלומטים טורקיים וישראליים ייפגשו כבר בימים הקרובים כדי לדון בפרטי הפיצוי למשפחות תשעת הטורקים שנהרגו בפשיטה הישראלית. הצדדים כבר פתחו בהליכים לפיצוי, ולכן הדיפלומטים ייפגשו רק על מנת לסכם את הפרטים הטכניים שנותרו בפגישה הקרובה.