פירות ראשונים של ביקור אובמה בישראל? ראש הממשלה נתניהו וראש ממשלת טורקיה ארדואן שוחחו אתמול בטלפון וסיכמו על הסדרת היחסים בין המדינות. שגרירי המדינות יושבו, ישראל תחתום על הסכם פיצויים וההליכים המשפטיים נגד חיילי צה"ל יבוטלו. ארדואן קיבל את ההתנצלות הישראלית.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח עם ראש ממשלת טורקיה ארדואן", כך נפתחה ההודעה שמסרה לשכת ראש הממשלה בשעות הצהריים אתמול, "השניים סיכמו על השבת הנורמליזציה בין המדינות כולל שליחת השגרירים בחזרה וביטול ההליכים המשפטיים נגד חיילי צה"ל".

בהודעה הדרמטית נמסר עוד כי "ראש הממשלה נתניהו אמר לארדואן שהיו לו שיחות טובות עם הנשיא אובמה בנושא שיתוף פעולה אזורי וחשיבות יחסי ישראל טורקיה", וכן כי "נתניהו הביע צער על ההדרדרות ביחסי ישראל טורקיה והביע את מחויבותו להסדרה של חילוקי הדעות במטרה לקדם שלום ויציבות באזור".

"ישראל מצרה על הפגיעה ואובדן חיי אדם"

נתניהו ציין בין היתר שהוא ראה את הראיון האחרון שהעניק ארדואן לעיתון דני והביע הערכתו לדבריו. נתניהו הבהיר שהתוצאות הטרגיות של משט המאווי-מרמרה לא היו מכוונות וישראל מביעה צער על פגיעה ואובדן חיי אדם. "לאור החקירה הישראלית של התקרית שהצביעה על מספר טעויות מבצעיות, הביע ראש הממשלה התנצלות בפני העם הטורקי על כל טעות שיכלה להוביל לאובדן חיי אדם", נכתב בהודעת לשכת רה"מ, "והסכים להשלים את ההסכם על פיצויים".

נתניהו ציין גם שישראל הסירה כבר מספר מגבלות על תנועת אזרחים וסחורות לכל הטריטוריות הפלסטיניות כולל עזה והדבר יימשך כל עוד השקט יישמר. ההודעה המפורטת נחתמה במסר - "שני המנהיגים סיכמו להמשיך ולעבוד על מנת לשפר את המצב ההומאניטרי בשטחים הפלסטינים".

"ארצות הברית מעריכה עמוקות את הבריתות הקרובות עם טורקיה ועם ישראל, ואנו מייחסים חשיבות רבה לשיקום היחסים החיוביים בין המדינות, במטרה לקדם שלום וביטחון אזורי", אמר מוקדם יותר הנשיא אובמה, עם פרסום ההודעה הראשונית. "כולי תקווה כי חילופי הדברים בין שני המנהיגים היום יאפשרו להם לעסוק בשיתוף פעולה עמוק יותר במגוון רחב של אתגרים והזדמנויות", הוסיף.

על פי דיווח בסוכנות הידיעות רויטרס, במהלך השיחה עם נתניהו הדגיש ראש הממשלה הטורקי רג'פ טאיפ ארדואן את "חשיבות קשרי החברות ושיתוף הפעולה בין העם הטורקי ובין העם היהודי". בעיתון הטורקי הורייאת דווח כי ארדואן קיבל את ההתנצלות "בשם העם הטורקי".

הטורקים בחרו להדגיש את הסרת המגבלות מעזה

הרקע לפיוס דווקא עכשיו הוא מלחמת האזרחים בסוריה, שמאיימת להעלים ממש את היישות המדינתית בסוריה ולהפוך אותה לארץ ללא שלטון. סוריה גובלת גם בטורקיה וגם בישראל, והטורקים סובלים במיוחד מהמצב במדינה בגלל גלי הפליטים הגדולים שמגיעים מסוריה לדרום טורקיה. כעת, האינטרס להתמודד ביחד עם המצב בסוריה גובר על המשקעים מהמרמרה, והנשיא אובמה הצליח לקשור את כל הקצוות ביחד.

ההודעה המקבילה שיצאה בטורקיה כללה מסרים דומים - עם הבדל יחיד, בסוגיית הסגר על עזה. "ראש ממשלה ארדואן שוחח עם מקבילו הישראלי, נתניהו", נכתב שם. ארדואן הדגיש בפני נתניהו את "החשיבות שהוא מייחס לעבר המשותף ולקשרים בני עשרות השנים בין המדינות, קשרי הידידות ושיתוף הפעולה בין העם הטורקי ליהודי". ארדואן הוסיף כי "ההידרדרות האחרונה ביחסים בין טורקיה לישראל, בהם הוא רואה חשיבות אסטרטגית לשלום ליציבות האזור, היא מצערת".

ארדואן חזר על על התמיכה הטורקית במאמצים הבינלאומיים והאזוריים למציאת פתרון צודק, יסודי ובר-קיימא לסכסוך הישראלי-פלסטיני על בסיס שתי מדינות לשני עמים. "בשם העם הטורקי" הודיע ארדואן כי הוא מקבל את התנצלותו של נתניהו. הם הוסיפו והסכימו על חתימת הסכם פיצויים עתידי.

הנקודה שהודגשה בהודעה הטורקית, בשונה מההודעה הישראלית הייתה הסכמת נתניהו "להסיר את המגבלות על כניסת סחורות ובני אדם לשטחים הפלסטיניים, בהם עזה, מצב שיימשך כל עוד יישמר השקט באזור".

פרשת המשט והקרע ביחסים

ההידרדרות ביחסי ישראל טורקיה החלה עם מבצע עופרת יצוקה, בסוף 2008. ראש הממשלה ארדואן נעלב שראש הממשלה הישראלי אולמרט לא עדכן אותו על כוונתו לצאת למבצע, ובמהלכו תקף ארדואן את מהלכי ישראל בביקורת שלא נשמעה מראש ממשלה טורקי מאז שנות ה-60. זמן קצר לאחר סיום המבצע תקף ארדואן את הנשיא פרס במהלך הוועידה הכלכלית בדאבוס ועזב בזעם את הבמה.

אירועי משט המרמרה הובילו למשבר הקשה ביחסי ישראל טורקיה. במאי 2010 יצאו אוניות שנשכרו על ידי ארגון IHH הטורקי במטרה להגיע לרצועת עזה. חיל הים השתלט על הספינה העיקרית במשט, המאווי מרמרה, באישון לילה. בעקבות אלימות קשה של יושבי האונייה נגד החיילים הם פתחו באש, והרגו תשעה אזרחים טורקים.

ההידרדרות ביחסים בין ישראל וטורקיה החריפה מאוד לאחר אירועי המשט. פעילי המרמרה התקבלו באיסטנבול כגיבורים, והרמטכ"ל גבי אשכנזי יחד עם חיילים ישראלים נוספים הועמדו ל"משפט" בטורקיה שם נגזרו עליהם מאות שנות מאסר. התיירות הישראלית לטורקיה, עד 2008 היעד מספר 1 לתיירים מישראל, נעלמה כמעט לחלוטין מאז אירועי המשט. ארדואן ושר החוץ דאבוטולו המשיכו את הביקורת על ישראל, במיוחד במהלך מבצע עמוד ענן.