"מוכנים לעסקה - אך לא בכל מחיר" - כך אמר הערב ראש הממשלה בנימין נתניהו בהצהרה שמסר לכלי התקשורת. חמישה ימים לאחר שהחלה הצעדה לשחרור החייל החטוף גלעד שליט משבי חמאס, נתניהו הבהיר את עמדתו בנושא. את נאומו של ראש הממשלה העברנו כאן בשידור חי בחדשות 2 באינטרנט.

רוצים לקבל עדכונים נוספים על העסקה? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"מדינת ישראל תמיד הייתה מוכנה לשלם מחיר כבד עבור חטופיה", פתח ואמר ראש הממשלה. "אני מכיר את זה מקרוב, איבדתי את אחי יוני במבצע אנטבה. אני בעצמי נפצעתי במבצע לשחרור חטופי מטוס סבנה. במקרים אלה ואחרים כמו הניסיון לחלץ את נחשון וקסמן, הייתה היתכנות מבצעית ומדינת ישראל לא היססה לסכן את מיטב בניה לשחרר את שבוייה וחטופיה".

נתניהו הוסיף: "4 שנים מלאו לחטיפת שליט, ועם ישראל מאוחד ברצונו לראות אותו שב לביתו ולארצו. אצל כולנו מפעם רצון עז לראות את גלעד שב להוריו, לסבו, לאחותו ולאחיו. אין מי שפגש את משפחת שליט, שחושב לעצמו 'גלעד יכול היה להיות בני או אחי או נכדי', ועל כן תגובת המשפחה היא טבעית, וגם הרצון לסייע לה, לתת לה כתף ולהשמיע קול - גם זה טבעי ומובן לכולנו וגם לי".

"יש מחירים שאיני מוכן לשלם"

ראש הממשלה פירט את הסיבות לכשלון העסקה האחרונה שנרקמה לשחרור שליט, דרך המתווך הגרמני. "החלטתי לקבל את ההצעה החדשה של המתווך הגרמני, הצעה קשה שכוללת 450 מחבלים שאת שמות כולם סיפק החמאס. זהו המחיר שאני מוכן לשלם כדי להחזיר את גלעד הביתה. אמרתי כן והיא מוכנה למימוש מיידי".

"אך יש גם מחירים שאיני מוכן לשלם. אני עומד על שני עקרונות", הדגיש ראש הממשלה. "מחבלים מסוכנים לא יחזרו ליהודה ושומרון, משם יוכלו להמשיך ולפגוע באזרחי ישראל. הם יוכלו להשתחרר לעזה או לטוניס או לכל מקום אחר. אבל לא ליהודה ושומרון. העיקרון השני הוא להימנע משחרור רבי מרצחים, כי אלה יחזקו מאוד את מנהיגות החמאס. מדובר בארכי-מרצחים, אלה שתיכננו וביצעו את פיגועי הטרור הקשים והמזעזעים ביותר".

"מביט בעיניהם הכואבות של משפחת שליט"

בנאומו הבהיר נתניהו כי הכדור נמצא כעת בידי החמאס - ולא בידיו. "בלב כבד הסכמתי להצעה הזו. עד לרגע זה לא נתקבלה תשובת חמאס להצעת המתווך. בימים האחרונים כמה מדובריו אפילו מסלימים את הדרישות. אני חושב שחמאס טועה. אבל ההחלטה בידיו".

ראש הממשלה נתניהו סיים את דבריו ואמר: "כולנו רוצים בשובו של גלעד, אני רוצה בשובו. אני פועל לשובו בדרכים שונות, גלויות ונסתרות מן העין אבל עליי מוטלת גם האחריות הלאומית הכוללת. אני מביט בעיניהם הכואבות של משפחת שליט, ואני כואב יחד איתם. אני מסתכל גם בעיניהם הכואבות של משפחות נפגעי הטרור וכואב גם את כאבם. אני חושב גם על כל אותן המשפחות שיקיריהן יירצחו במעשי טרור נוספים אם ייפרצו העקרונות של ישראל בנוגע לשחרור מרצחים".

"עם מעשה נמהר אנו עלולים לחזור על טעויות העבר ולשלם מחיר כבד מאוד. 'לשלם כל מחיר' היא זעקת הלב הטבעית. אני מבין זאת מעומק ליבי, אבל לנגד עיני צריך לעמוד ביטחונם של כלל אזרחי המדינה. ישראל מוכנה לשלם מחיר כבד תמורת שחרור שליט אך איננה יכולה לומר 'בכל מחיר'. זו האמת. נמשיך לעשות את כל המאמצים, מקרוב ומרחוק, באור ובסתר, כדי להשיב את גלעד היקר לכולנו תוך שמירה על ביטחונם של אזרחי ישראל", אמר ראש הממשלה בסיום נאומו.

דובר חמאס מיהר להגיב על דברי ראש הממשלה, ואמר: "אנחנו דוחים את דברי נתניהו, עליו לקבל את רשימת התנאים כפי שהצענו למתווך".

מטה שליט: "ציפינו ליותר"

מקורבי משפחת שליט מיהרו להגיב לנאומו של ראש הממשלה נתניהו. דקות אחדות לאחר סיום הנאום, פנה שמשון ליבמן, ראש מטה המאבק לשחרור גלעד שליט, לראש הממשלה ואמר לו: "ציפיתי ליותר מהנאום הזה". למרות הבעת הסימפטיה מצדו של נתניהו, במטה שליט לא מתרגשים מהמילים של רה"מ ודורשים ממנו לפעול.

"אי אפשר לחיות על סימפטיה", ציין ליבמן בשיחה עם חדשות 2. "היינו סימפטיים כלפי שתי ממשלות ויש לנו אמון מלא בראש הממשלה, אבל נוצרה סיטואציה שכל מנופי הלחץ התרסקו לאחר ההשתלטות על המרמרה". ראש מטה המאבק הוסיף כי הסיכון הגדול הוא דווקא באי החזרת גלעד, והצהיר: "אנחנו מדינה חזקה, ואנחנו יכולים להתמודד עם זה - הצעירים מסתכלים על המקרה הזה כמו מקרי רון ארד ומדחת יוסוף ז"ל".

ליבמן סיכם את דבריו, תוך שהוא מנסה לשמש גם כיועץ פוליטי לנתניהו. "המסע שלנו הוא לא פוליטי, הוא מסע תמיכה בך ובמאמצים שלך לשחרור גלעד. יש כאן כוח, וזאת הזדמנות שלך למנף אותו, לצאת מנהיג גדול ולהוציא את כולנו כעם גדול. מגיע לנו לראות את גלעד בבית".

דיווח: המתווך הגרמני שב לתווך בעסקה

עשרות אלפי תומכים צועדים בימים האחרונים בדרכם ללשכת ראש הממשלה בנימין נתניהו בירושלים, במטרה להביא להתקדמות במשא ומתן לשחרור בנם משבי חמאס. לצד המחאה של משפחת שליט התקבלו דיווחים מגורמים זרים, לפיהם המתווך הגרמני בעסקת שליט נמצא ברצועת עזה.

הוויכוח בין הצדדים נסוב סביב 125 שמות של אסירים, מתוך רשימה של 200 שמות שחמאס העביר לישראל בדצמבר האחרון. בישראל רואים תמונת מצב הפוכה ומעריכים שחלון ההזדמנויות הוא זמני, כיוון שאם לא יקרה שינוי בעמדת הישראלית למרות הלחץ הציבורי, חמאס עלול להבין שכדאי לו לסגור עסקה בתנאים הקיימים.

4 שנים בלי גלעד - סיקור מיוחד:

משפחות אסירי חמאס בעד אביבה שליט

חאלד משעל: נחטוף עוד חיילים

אביבה שליט: "הדרך שלנו לירושלים היא הנכונה"

נתניהו: לבי עם גלעד שליט ועם משפחתו

נועם שליט: "קורא למי שאכפת לו מגלעד - שיצטרף"

סקר חדשות 2: 74% בעד מהלכי משפחת שליט

חמאס: "גלעד שליט לא נמצא בכלא"

שטייניץ: לא נשחרר את שליט בגלל צעדה

ישראל מציינת 4 שנים לחטיפת שליט  

מיוחד: הצעדה למען גלעד מהאוויר