"נתניהו צדק כשהתנצל" (צילום: רויטרס, AP)
הטורקים אופטימיים | צילום: רויטרס, AP

קולות אופטימיים בטורקיה על רקע חידוש המגעים הדיפלומטיים עם ישראל, במטרה לשים סוף למשבר בין המדינות. כלי התקשורת הטורקיים מדווחים היום בהרחבה ובטון אופטימי שלא נשמע זמן רב, אודות התנהלות הפגישות בין הנציגים הישראלים לטורקים בז'נווה.

"מדובר בחלון הזדמנויות שנפתח לסיום המשבר", נכתב באחד מעיתוני טורקיה. "עם זאת, הסיכוי להחמיץ את ההזדמנות הזאת גדול גם כן". גורמים בטורקיה בירכו על מהלכו של ראש הממשלה ארדואן להעניק סיוע לישראל בכיבוי שריפת הענק בכרמל, אם כי הביקורת על המדיניות הישראלית עודה קיימת.

"אני אופטימי באשר להתנהלות המגעים הדיפלומטים", אומר הבוקר אוזדם סאנברק, אחד מחברי המשלחת הטורקית לוועדת החקירה לאירועי המשט שהקים האו"ם. "בעקבות ההתפתחויות לאחר השריפה הטראגית בישראל, האש ביחסים בין טורקיה לישראל נמצאת כעת תחת שליטה. אני מקווה שהמהלך הדיפלומטי יוכל לכבות את האש בין הצדדים".

הטורקים עדיין רוצים התנצלות

בטורקיה רואים גם בהצהרותיו האחרונות של ראש הממשלה בנימין נתניהו בנושא חידוש המגעים עם טורקיה, מפתח להצלחת השיחות. "הנציג ששלח נתניהו לשיחות, יוסף צ'חנובר, מנסה להשיג טיוטת הסכם שתסיים את המשבר בין המדינות", דווח הבוקר.

גם נשיא טורקיה עבדאללה גול התייחס לנושא, במהלך מסיבת עיתונאים שקיים אמש עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן, המבקר בטורקיה. "הפגישות כעת עוסקות בפרטים הטכניים", חשף גול אך הדגיש: "דרישותיה של טורקיה לפיצויים ולהתנצלות עודן עומדות בעינן". גורמים טורקים אף תלו את המשך המגעים הראשוניים בין המדינות בהסכמתה של ישראל להתנצל ולפצות.

במקביל, באנקרה מסתכלים כבר על היום שאחרי, וצופים כי החזרת היחסים עם ישראל לנורמה יסייע לטורקים להשיג מעורבות בשיחות השלום בין ישראל לפלסטינים. האינטרס הטורקי בסיום המשבר בין המדינות, נובע גם מהרצון להסיר את הלחץ האמריקני הגובר על הממשל באנקרה מאז אירועי המשט, ואשר גבר בעקבות הדלפות הוויקיליקס.

מוקדם יותר: משרד החוץ מאשר שמתקיימים עם הטורקים

במהלך ראיון לערוץ החדשות של חדשות 2 באינטרנט, אמר דובר משרד החוץ יוסי לוי כי "צר לי שאני נאלץ להשיב על כך בקצרה: היחסים בינינו לבין הטורקים מסועפים. הם לא התחילו היום ולא בחודש מאי, הם נמשכים 60 שנה. ישנו דיאלוג מעל ומתחת לפני השטח, ואני לא יכול לדבר על כך בשידור חי".
הניסיונות לשים סוף למשבר הדיפלומטי בין המדינות בחצי השנה האחרונה, צברו תאוצה בימים האחרונים בעקבות יוזמתו של ראש ממשלת טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן להעניק סיוע לישראל ולשלוח מטוסי כיבוי שיסייעו בהשתלטות על השריפה שהשתוללה ברכס הכרמל.

שתי פגישות נערכו בימים האחרונים בין נציגים ישראלים וטורקים בז'נווה, בניסיון לגבש טיוטת הבנות לסיום המשבר, כפי שדיווחה לראשונה כתבתנו רינה מצליח, בסוף השבוע האחרון. את הצד הישראלי מייצג יוסף צ'חנובר, שליחו של ראש הממשלה נתניהו לוועדת החקירה שהקים האו"ם בעקבות אירועי המשט. בראש המשלחת הטורקית עומד מנכ"ל משרד החוץ הטורקי פרידון סינירלולו.

דיווח ברשת ערבית: "ישראל הסכימה להתנצל ולשלם פיצוי"

אמש דיווחה רשת הטלוויזיה הערבית "אל -חורה" כי ישראל נענתה לדרישותיה של טורקיה, תתנצל ותשלם פיצויים למשפחות ההרוגים והפצועים בתקרית ספינת ה"מרמרה" בחודש מאי השנה. על פי הדיווח, "ישראל נענתה למרבית הדרישות הטורקיות, ותחתום על מסמך שיביא לסיום המשבר".

עם זאת, בשתי המשלחות מעדיפים עדיין לשמור על אופטימיות זהירה בכל הנוגע להפשרת היחסים. דיפלומטים משני הצדדים טוענים כי ככל הנראה יידרשו מפגשים נוספים, על מנת לגבש הבנות שמוסכמות על ראש הממשלה נתניהו ועמיתו הטורקי ארדואן.

נתניהו עצמו, בחר שלא להרחיב בנושא אתמול במסיבת העיתונאים שקיים בנושא השריפה בכרמל. "הבעתי את הערכתי לראש ממשלת טורקיה ארדואן על נכונותו לסייע, וגם הבעתי תקווה כי המהלך יסייע בהפרשת היחסים", אמר נתניהו אך הדגיש: "מעבר לכך אין לי מה להוסיף בשלב זה".

"התנצלות הומניטרית בדוח של ישראל"

במקביל, דיווח אמש בהרחבה העיתון הטורקי "הורייט" על התנהלות השיחות בין ישראל לטורקיה בז'נווה. "אין ספק כי אירוע השריפה עודד מגעים דיפלומטיים בין המדינות", אמר בכיר טורקי במשלחת לעיתון. "מצבים שכאלה לעיתים עוזרים לשבור את הקרח".

גורמים בטורקיה העריכו כי במסגרת הפשרה בין המדינות, ישראל תביע "התנצלות הומניטרית" בדוח שתשלח ממשלת ישראל לוועדת האו"ם החוקרת את אירועי המשט. בכך, תצא ישראל מרוצה מכך שלא התנצלה פומבית, כי אם בכתב - וטורקיה תהיה מרוצה מכך שאכן הוגשה התנצלות. ישראל, אגב, עדיין לא הגישה לאו"ם את מסקנות ועדת טירקל, בעוד הטורקים כבר הגישו את מסקנותיהם מוועדת הבדיקה הפנימית שעל הקמתה הורה ארדואן.

גורמים דיפלומטים בשתי המשלחות תיארו את האווירה בפגישות כשונה מזו שאפיינה את פגישות הגישוש בין הבכירים הישראלים לטורקים בחצי השנה האחרונה. "הפעם זה שונה", אמר דיפלומט טורקי לעיתון "הורייט".

מפשירים היחסים עם טורקיה? סיקור מיוחד

 משרד החוץ מאשר: יש מגעים חשאיים עם טורקיה

דיווח: "ישראל תתנצל ותפצה את טורקיה"

נתניהו יוזם סיום המשבר עם טורקיה

ארדואן: הסיוע לא משפר היחסים

ארדואן שוחח עם נתניהו: "תנחומיי"

משרד החוץ: טורקיה תסייע בכיבוי השריפה בכרמל