בעולם הערבי וגם בישראל ציפו שבועות רבים לרגע הזה - נאומו ההיסטורי של נשיא ארה"ב ברק אובמה בקהיר. "באתי לאזור כדי למצוא התחלה חדשה בין ארה"ב לעולם המוסלמי", פתח אובמה את הנאום בן 50 הדקות.

"היחסים בין האיסלאם למערב כוללים מאות שנים של דו קיום ושיתוף פעולה, אבל גם מלחמה", אמר הנשיא בנאומו. "קיצונים אלימים ניצלו את המתיחות הזו במיעוט קטן אך בעל עוצמה של מוסלמים. מאמצי הטרור שלהם הובילו חלק מתושבי ארצי לראות את האיסלאם כגורם טרור, לא רק לארה"ב אלא גם לעולם".

אובמה הוסיף, "מעגל זה של חשד מוכרח להסתיים. באתי לכאן בשביל התחלה חדשה המושתתת על כבוד". הוא המשיך, "מאז הקמת ארה"ב, מוסלמים אמריקנים העשירו אותה. הם נלחמו, לימדו, הצטיינו בספורט, זכו בפרסי נובל, והדליקו את הלפיד האולימפי".

"לשני הצדדים קל להאשים את האחר"

"אנו חייבים להקשיב זה לזה", אמר נשיא ארה"ב בנאומו. "ללמוד ולכבד זה את זה, ולחפש מכנה משותף. בקוראן כתוב: 'האמינו באל ואימרו תמיד את האמת'", הוסיף וזכה לתשואות. "אני משוכנע שהאינטרסים שלנו כבני אדם חזקים הרבה יותר מהכוחות המפרידים".

"אני נוצרי, אבל אבי בא מקניה", חלק אובמה את סיפורו האישי. "כילד ביליתי שנים באינדונזיה ושמעתי את קריאת המואזין. עסדתי בשיקגו כתלמיד היסטוריה, אני יודע גם את החוב של האנושות לאיסלאם... ככל שנחשוב על העבר, אסור לנו להיות עבדים שלו. הבעיות ייפתרו בעזרת שותפות. יש לחלוק בקידמה שלנו. אבל זה לא אומר שעלינו להתעלם ממקורות של מתיחות. להיפך - עלינו להתמודד איתם ביושר".

על הסכסוך הישראלי-פלסטיני אמר אובמה: "הקשר של ארה"ב עם ישראל הוא בלתי שביר ומושתת על היסטוריה כואבת של העם היהודי". נשיא ארה"ב ציין בפני שומעיו כי מחר הוא יבקר במחנה ההשמדה בוכנוואלד, ואמר כי "אין להכחיש את השואה". עם זאת, הוא גם ציין את סבלם של הפלסטינים במחנות הפליטים בעקבות מה שהוא כינה "הכיבוש".

"במשך עשורים שלמים היה קיפאון. כל עם ותולדותיו הפכו את הפשרה לבלתי מושגת. לשני הצדדים קל להאשים את הצד האחר. אבל אם נראה את הוויכוח מצד אחד בלבד, נתעלם מהאמת. השאיפות יוגשמו בעזרת שתי מדינות שבהן חיים פלסטינים וישראלים בביטחון ושלום. זה אינטרס של ישראל, פלסטין, ארה"ב והעולם", אמר אובמה.

"לא נקבל את המשך הבנייה בהתנחלויות"

לקול מחיאות הכפיים אמר הנשיא "ארה"ב אינה מקבלת את המשך הבנייה בהתנחלות. זה הזמן שזה ייפסק, זה פוגע בהתחייבויותיה של ישראל. המשבר ההומניטרי לא משרת את הביטחון הישראלי. שיפור חיי הפלסטינים צריך להיות חלק מהדרך לשלום. ישראל חייבת לנקוט צעדים קונקרטיים".

"מדינות ערב צריכות להבין שיוזמת השלום הייתה התחלה, אך זה לא הסוף. עליהן להכיר בלגיטמיות של ישראל ולבחור בקידמה במקום העבר. אמריקה תיישר קו עם רודפי השלום. מוסלמים רבים מכירים בכך שישראל לא תיעלם. זה הזמן לפעול: יותר מדי דם ודמעות נשפכו. יש לפעול ליום בו אמהות יראו את ילדיהן גדלים ללא פחד. שתהיה זו ארץ השלום שה' התכוון שתהיה. מקום שבו כל ילדי אברהם יוכלו לחיות ביחד".

בנושא הגרעין האירני אמר הנשיא: "הגענו לנקודה מכרעת לגבי נשק גרעיני. זה מרוץ חימוש שיכול להוביל את האזור והעולם לדרך מסוכנת. אני מבין את המחאות לגבי למי מהמדינות יש נשק. לכן אני מדגיש שחזוני הוא שאף מדינה לא תהיה בעלת נשק גרעיני".

היערכות ביטחונית אדירה בקהיר

אובמה נחת הבוקר בבירה המצרית לאחר ביקורו בסעודיה. בקהיר המתינה לו היערכות ביטחונית חסרת תקדים, בה נוטלים חלק אלפי אנשי ביטחון - סמויים וגלויים, בעלי זהויות שונות וממדינות שונות. על פמליית האבטחה של אובמה כבר דיברו רבות, וכך גם על עשרות הצלפים שיוצבו היום על גגות המבנים ברדיוס של קילומטרים ממתחם האוניברסיטה האמריקנית בבירת מצרים - שם ישא הנשיא האמריקני את נאומו לעולם האיסלאמי.

מצרים נבחרה להיות היעד ממנו יישלח המסר למדינות ערב, ולצד הגאווה והתהילה - ידע הנשיא מובארק כי מדובר ב"כאב ראש" לא קטן למנגנוני הביטחון המקומיים. העניין הראשון בו דאגו לטפל מאותו הרגע היה סידורי האבטחה. ראש המודיעין המצרי עומר סולימאן נרתם למשימה, והבטיח כבר אז לנשיא: לא ניתן לשום תסריט הוליוודי עסיסי בדמות ניסיון התנקשות להתרחש על אדמת מצרים.

מקורות ביטחוניים במצרים מדווחים כי כוחות רגליים ומשוריינים העלו את הכוננות באזור, אינם בוחלים באמצעים, מחפשים וסורקים כל מחסן חשוד. דרומית לסיני אותרו מספר מנהרות נוספות - ונהרסו. גדרות תיל מיוחדות הוקמו בסמוך לכל מנהרה הרוסה במטרה למנוע את שיקומה.

ביקור אובמה במזה"ת: סיקור מיוחד

הווידאופדיה: ברק אובמה

סקר: אובמה מעדיף את הערבים?

בבוקר הנאום בקהיר: אבטחה חסרת תקדים

קמפיין נגד אובמה: הנשיא בכאפייה

קבלת הפנים של אוסמה לאובמה

איך מצטרפים לטוויטר של חדשות 2?