מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הגיע אמש לישראל כחלק ממאמציו לחדש את תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים, לאחר חילופי מסרים בין ירושלים לרמאללה בתקופה האחרונה. קרי נפגש אמש עם ראש הממשלה נתניהו בירושלים ושוחח עמו על הצורך בחידוש המשא ומתן. הפגישה התקיימה על רקע הפרסומים השונים על נכונות אבו-מאזן לחזור לשיחות ללא תנאים מקדימים, שמעידים שיש ניסיונות להעביר נוסחאות שונות בין הצדדים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ישנה אפשרות שהאמריקנים ייתנו את הערבות לאבו-מאזן על כך שהמשא ומתן יתבסס על קווי 67', למרות שנתניהו מדבר על כניסה למשא ומתן ללא תנאים מוקדמים. בחודש אוגוסט בדרך כלל לא עובדים בארה"ב ובאירופה, ולכן יש מאמץ גדול של קרי לקדם את המהלך.

נתניהו הגיע אמש מטקס סיום קורס טיס בבסיס חצרים לפגישה עם קרי בירושלים, וצוותי המשא ומתן - השרה ציפי לבני ויצחק מולכו, ישבו בחדר שליד. כבר בבוקר ייצא קרי לירדן, ייפגש עם אבו מאזן ויחזור לפגישה נוספת עם נתניהו.

שמעון פרס ובנימין נתניהו (צילום: רויטרס)
פרס ונתניהו, אתמול | צילום: רויטרס

נתניהו ופרס: לא למדינה דו-לאומית

על רקע המאמץ לקדם את המשא ומתן המדיני, התייחסו אתמול לנושא ראש הממשלה בנימין נתניהו ונשיא המדינה שמעון פרס, במהלך טקס אזכרה לחוזה המדינה בנימין זאב הרצל בירושלים. "מדינה דו לאומית מסכנת את צביונה היהודי והדמוקרטי של מדינת ישראל", אמר הנשיא. לדבריו, הרצל דיבר על מדינת היהודים ולא רק על מדינה יהודית - וזכות היסטורית לבדה לא תספק לבסס את המציאות המדינית.

"הסיכוי לחידוש תהליך השלום עומד על הפרק מחדש ואסור להחמיצו", קרא פרס ובירך על בואו של מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי אתמול לישראל. "לצערנו לא נתמלאה תקוותו של הרצל והיא תוגשם רק בכוח הצדק ובנתיבות השלום", אמר הנשיא. "הרצל הבין שאין פתרון אחר ליהודים מלבד הקמתה של מדינת היהודים, שום פתרון אינו פתרון ולכן הפתרון הציוני חייב להיות נועז, כולל וחסר תקדים".

ראש הממשלה בנימין נתניהו הצטרף אף הוא בנאום להתנגדות לרעיון המדינה הדו לאומית. "את השלום אנחנו רוצים כי אנחנו רוצים לחיות בשלום", אמר ראש הממשלה, "איננו רוצים מדינה דו לאומית, אבל אל נשלה את עצמנו שאם נעשה הסכם עם הפלסטינים הוא יחסל את ההשמצות הפרועות נגד מדינת היהודים".

נתניהו שב וחזר על חשיבותו של הביטחון לצד השלום. "השלום מושתת על ביטחון הוא אינו מושתת על רצון טוב. בלי ביטחון לא נוכל להגן על עצמנו אם השלום ייפרם. אני חושב כי את המסקנה הזו מבינים רוב אזרחי ישראל ואני מאמים שהרצל הבין אותה היטב ואנחנו נאמנים להשקפתו".