נתניהו בפגישה, היום (צילום: לע"מ)
נתניהו בפגישה, היום | צילום: לע"מ

על רקע יוזמת הליגה הערבית, התייחס היום ראש הממשלה בנימין נתניהו לניסיון למצוא נוסחה לחידוש ההליך המדיני, אך לא הזכיר את ההצעה החדשה. "לישראל אין כל תנאים מוקדמים לחידוש השיחות", הבהיר נתניהו במהלך פגישה עם הנהלת משרד החוץ. "עלינו להגיע להסדר עם הפלסטינים אחרת נהפוך למדינה דו-לאומית".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ראש הממשלה הדגיש כי הסכסוך הוא על עצם קיומה של המדינה היהודית. "שורש הסכסוך איננו טריטוריאלי. הוא החל הרבה לפני 67'. ראיתם מה קרה כשיצאנו מרצועת עזה", אמר. "פינינו אותה עד אחרון המתיישבים. ומה קיבלנו? טילים". 

נתניהו הבהיר כי "אם מגיעים להסכם שלום אני רוצה לדעת שהסכסוך לא נמשך. שאין אחריו עוד תביעות לפלסטינים. שורש הסכסוך זה עכו, יפו ואשקלון ואתם צריכים להגיד את זה. לא צריך להתנצל. צריך להגיד את האמת".

המו"מ יחודש תוך שבועות?

ההערכה היא כי חזרתה של יוזמת הליגה הערבית אל השולחן היא עדות לכך כי בעוד מספר שבועות יחודש המשא ומתן בין ישראל לפלסטינים. אתמול לאחר פגישה עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, הפתיע ראש ממשלת קטאר כאשר הצהיר לראשונה, כי יתמוך בהסכם שלום בין ישראל לפלסטינים שיכלול חילופי שטחים. הצהרה זו מגיעה בעקבות לחץ אמריקני למהלך שיסייע ליו"ר הרשות אבו מאזן לחזור אל שולחן הדיונים.

הליגה הערבית כיום מוחלשת ומצולקת מהכישלונות שספגה בסוריה, תימן ומדינות נוספות. המהלך שלה הוא איתות לאבו מאזן כי יש לו גב מהעולם הערבי להליכה אל עבר שיחות שלום.

ראש צוות המשא ומתן הפלסטיני סאיב עריקאת הצהיר, כי עמדתה של הליגה הערבית מייצגת את העמדה הפלסטינית. "זה לא משהו חדש", אמר עריקאת וחזר על עקרונות העמדה הפלסטינית. "המדינה הפלסטינית כיישות ריבונית יכולה לשקול התאמות מינוריות בכינון הגבולות".

לבני: "זו הזדמנות"

גם שרת המשפטים ציפי לבני, האחראית גם על המשא ומתן המדיני, בירכה אתמול על יוזמת הליגה הערבית. "המסר מאוד חיובי בעיניי", אמרה לבני בריאיון לחדשות 2 באינטרנט, "ואנחנו צריכים לברך עליו".

"נציגי הליגה הערבית אומרים למעשה שהיוזמה שהם הניחו על השולחן ב-2002 עדיין נשארת על השולחן ולא גונזים אותה, למרות המהומות והשינויים באזור", הסבירה לבני. "מדינות ערב עדיין רואות חשיבות בהסדר עם הפלסטינים, בשלום עם ישראל, והן מגלות גמישות גם במה שהונח על השולחן לפני כמה שנים, גם הן מבינות שהקו לא הולך להיות קו 67' המדוייק, אלא צפויים בו שינויים".

לבני הדגישה כי מדובר בתהליך ארוך ומורכב וציינה כי היא "לא חושבת שישראל צריכה להגיד שאנחנו מקבלים את כל התנאים של ההצעה אחד לאחד. הם הרי שמו על השולחן את הנרטיב הערבי. אבל היום הם מאותתים לנו שזה נתון למשא ומתן. זה סוג של הזדמנות".