האם נתניהו ואבו מאזן ישובו בקרוב לשולחן המשא ומתן? שרת המשפטים ציפי לבני, האחראית גם על המשא ומתן המדיני, בירכה הבוקר על יוזמת הליגה הערבית בפגישת נציגיה עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי. "המסר מאוד חיובי בעיניי", אמרה לבני בריאיון לחדשות 2 באינטרנט, "ואנחנו צריכים לברך עליו".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"נציגי הליגה הערבית אומרים למעשה שהיוזמה שהם הניחו על השולחן ב-2002 עדיין נשארת על השולחן ולא גונזים אותה, למרות המהומות והשינויים באזור", הסבירה לבני. "מדינות ערב עדיין רואות חשיבות בהסדר עם הפלסטינים, בשלום עם ישראל, והן מגלות גמישות גם במה שהונח על השולחן לפני כמה שנים, גם הן מבינות שהקו לא הולך להיות קו 67' המדוייק, אלא צפויים בו שינויים".

לבני הדגישה כי מדובר בתהליך ארוך ומורכב וציינה כי היא "לא חושבת שישראל צריכה להגיד שאנחנו מקבלים את כל התנאים של ההצעה אחד לאחד. הם הרי שמו על השולחן את הנרטיב הערבי. אבל היום הם מאותתים לנו שזה נתון למשא ומתן. זה סוג של הזדמנות".

"הם אומרים לנו 'צאו למשא ומתן', וברור להם שזה לא מצב של 'טייק איט אור ליב איט'", הוסיפה שרת המשפטים. "זה מחזק את הצורך במשא ומתן. החשיבות במעטפת הערבית שניתנת היום תאפשר תמיכה באבו מאזן וגם תאפשר משא ומתן פתוח יותר בנושאי הליבה בינינו לבינם".

הכרה במדינה יהודית תמורת מו"מ בקווי 67' (צילום: רויטרס)
יסכימו לחילופי שטחים. קרי בסעודיה | צילום: רויטרס

ראש ממשלת קטאר: "מוכנים לפשרה בקווי 67'"

בפגישתו של מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי הלילה עם שרי החוץ של ירדן, מצרים, קטאר ובחריין ובכירים ערבים נוספים, הצהיר ראש ממשלת קטאר כי מדינות ערב יהיו מוכנות לפשרה בקווי 67' במטרה לסיים את הסכסוך הישראלי-פלסטיני.

"הסכם בין ישראל לפלסטינים צריך להתבסס על פתרון שתי המדינות, תוך בחינת האפשרות לחילופי אדמות שיחרגו במעט מקווי 1967", הצהיר ראש ממשלת קטאר חמד בן ג'אבר א-ת'אני בפגישתו הלילה עם קרי.

מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי אמר בתום הפגישה: "בשם הנשיא וסגנו, אני מבטיח שנמשיך לנסות לקדם את סיום הסכסוך בדרך שבה הציג אובמה בחודש מאי 2011 - שתי מדינות לשני עמים, החיים זה לצד זה בשלום ובביטחון".

עוד הוסיף מזכיר המדינה האמריקני שארה"ב ומדינות ערב מסכימות כי שלום בין ישראל לפלסטינים "יעניק ביטחון, שגשוג ויציבות למזרח התיכון. זהו אינטרס של העולם כולו. כמו כן, אנו גם מסכימים כי צריך להתקיים דיאלוג, וארה"ב תמשיך להיפגש עם נציגי מדינות ערב על מנת לנסות ולמצוא פתרונות לסכסוך".

ישראל והפלסטינים ישובו לשולחן המו"מ? (צילום: רויטרס)
ישובו לשולחן המו"מ? עבאס, אובמה ונתניהו | צילום: רויטרס

 

יוזמת השלום הערבית שוב על הפרק?

עם זאת, נראה כי על פתרון אחד לסכסוך מנהיגי מדינות ערב כבר מסכימים. הבכירים הערבים הביעו תמיכה בקידום יוזמת השלום הערבית מ-2002, המציעה הכרה מלאה של מדינות ערב במדינת ישראל, וזאת במידה שישראל תחזיר את כל השטחים שנכבשו אחרי שנת 1967, מלבד מספר שינויים קטנים, ובמידה ויימצא "פתרון צודק" לבעיית הפליטים הפלסטינים.

ישראל סירבה להצעה האחרונה של מדינות ערב, בין היתר עקב הוויתור על מקומות אסטרטגיים כמו בקעת הירדן וויתור על מזרח ירושלים לטובת המדינה הפלסטינית, והחזרת פליטים פלסטינים רבים לשטח ישראל.