בשעות הצהריים ימריא מטוס סיוע ישראלי ראשון לטורקיה, ויעביר לאזור האסון במזרח המדינה מבנים יבילים (ניידים) ממשרד הביטחון - בהתאם לבקשת הרשויות באנקרה לישראל ולכ-30 מדינות אחרות לסייע לה בהתמודדות עם רעש האדמה העז שהכה בה והביא למניין הרוגים שחצה עד כה את רף 500 הקורבנות.

פרשנות: האדמה רועדת תחת רגליו של ארדואן

הטורקים ביקשו מישראל בעיקר מבנים ניידים (יבילים) שבהם יהיה ניתן לשכן פליטים שבתיהם נהרסו ברעידת האדמה, וכן ציוד נוסף לחילוץ נפגעים. מלשכתו של שר הביטחון, אהוד ברק, נמסר כי הוא "הנחה את מערכת הביטחון להטיס סיוע מיוחד לטורקיה, בעקבות רעש האדמה ולאחר שהתקבלה בקשה מצד השלטונות באנקרה". גם במשרד החוץ בירושלים אישרו את קבלת הבקשה הטורקית הרשמית.

בשלב זה לא מדובר בשיגור משלחת סיוע גדולה של פיקוד העורף, כפי שנוהגת ישראל להציע באירועים דומים ברחבי העולם.

סגן רה"מ הטורקי: "לא סירבנו לסיוע ישראלי"

אחרי שבתחילת השבוע סירבה טורקיה לקבל סיוע מן החוץ בשיקום אזור האסון, הבהיר סגן ראש ממשלת טורקיה, בולנט ארינץ', כי ארצו לא השיבה בשלילה לקריאות בירושלים. "דחייה של הצעה לסיוע הומניטרי אינה מהלך נכון או ראוי", הוא הדגיש בשיחה עם עיתונאים באנקרה. "אנחנו לא בתקופה הטובה ביותר שלנו מול ישראל ברמות הממשל, אבל עדיין, סירוב לכזו הצעה הומניטארית מהממשל הישראלי לאור האסון - זו תגובה פסולה ולא ראויה. זה לא נכון לחלוטין שסירבנו להצעה שלהם בגלל סוגיות אחרות".

באותה הנימה, אמר גורם טורקי רשמי לסוכנות הידיעות רויטרס כי "הודענו לכל המדינות שהציעו לנו עזרה, כולל ישראל, כי אנו מבקשים פריטים ספציפיים למצבי החירום המשניים כמו בתים ניידים, מכולות ואוהלים". הבוקר חולצה מההריסות אישה בת 27 אחרי ששהתה 66 שעות מתחת להריסות במחוז ואן.

"אין לנו אפילו אתי חפירה"

במקביל לסיוע הבינלאומי, נמשך באזור מוכה האסון המאמץ לאתר ניצולים נוספים בין עיי החורבות שהותירה רעידת אדמה. במקום פועלים יותר מ-2,000 מחלצים, רובם נמנים עם צוותי הסהר האדום, והיתר - מכוחות הצבא הטורקי וממתנדבים שנרתמו למשימה.

תינוקת שחולצה בחיים, אתמול (צילום: רויטרס)
תינוקת שחולצה בחיים, אתמול | צילום: רויטרס

המחסור בציוד, שבעטיו פנתה אנקרה למדינות שונות בבקשה לסיוע, מורגש היטב בקרב המחלצים. "לא היו בנמצא אפילו אתי חפירה לתת לנו", סיפר אחד מהם - שהוסיף: "אנחנו עובדים כאן שעות על גבי שעות".

בצלב האדום וכן בסהר האדום התריעו כי לפי ההערכה, עדיין קבורים מאות ואולי אף אלפי בני אדם תחת ההריסות במזרח טורקיה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק