אחרי חמש שנים של לחץ ועיכובים - הממשלה תאשר את פרויקט "תעלת הימים" שאמור להזרים מים לירדן ולהציל את ים המלח. מדובר בפרויקט שיתוף הפעולה המשמעותי ביותר והגדול ביותר בין ישראל למדינה ערבית.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות  

הפרויקט נחתם בלחץ המלך עבדאללה ומתוך הבנה של ראש הממשלה בנימין נתניהו שיש לשקם את היחסים עם הירדנים. מאז נחתמו ההבנות ב-2013 צצו מכשולים שדחו את יישומו: תקרית המאבטח בשגרירות הירדנית, חוות דעת של גורמי מקצוע בישראל שיצאו נגד עלותו הגבוהה של הפרויקט ונסיגתה של ירדן מהסכם חכירת הקרקעות.

עבדאללה מלך סעודיה (צילום: רויטרס, חדשות)
בלחץ המלך עבדאללה | צילום: רויטרס, חדשות

בתום סדרת דיונים חשאיים שהתקיימו לאחרונה בניו יורק בין השר לשיתוף פעולה אזורי צחי הנגבי ועמיתו הירדני בשיתוף ראש המל"ל, מאיר בן שבת, ששב מירדן - סוכמו הפרטים. עם חזרתו של ראש הממשלה מברזיל יאושר התקציב לפרויקט בסך 40 מיליון דולר ל-25 השנים הבאות.

בנימין נתניהו נפגש עם זאיר בולסונר (צילום: אבי אוחיון, לע"מ, חדשות)
מחכים שנתניהו יחזור מברזיל | צילום: אבי אוחיון, לע"מ, חדשות

מאז החתימה על ההסכם בוושינגטון בשנת 2013, צצו פעם אחר פעם מכשולים שמנעו את יישומו. בשנה שעברה הייתה זו תקרית הירי של המאבטח בשגרירות ישראל בירדן שגרמה למשבר של כמעט שנה ביחסי ישראל וירדן ועיכבה גם את הדיונים בעניין תעלת הימים. לאחר מכן הובעו הסתייגויות על ידי גורמים במועצה הכלכלית במשרד ראש הממשלה, וכן ברשות המים שבמשרד האנרגיה, בעיקר בגין עלותו הגבוהה של הפרויקט.

במסגרת הפרויקט יונח צינור של 200 קילומטר בין הים האדום לבין ים המלח בשטח ירדן והוא יספק להם מים ובהמשך יזרים מים גם לים המלח כדי להציל את תעשיית התיירות, הפוספטים והמגורים באזור.

השר צחי הנגבי שלקח חלק במגעים בין הצד הישראלי והצד הירדני הגיב על אישור הפרויקט: ‎"תעלת הימים תאפשר לירדן להתמודד עם מצוקת המים שלה, תאפשר לנו לפעול להצלת ים המלח מהתייבשות וחשוב מכל מחזקת את השלום בינינו לבין מדינה ערבית המקיימת הסכם שלום עם מדינת ישראל.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו