לאן פני "תוכנית המאה" של ממשל טראמפ? ג'ייסון גרינבלט, שליחו של נשיא ארה"ב, התייחס הערב (ראשון) לאפשרות שמועד פרסום תוכנית השלום יידחה שוב - והבהיר כי החלטה בנושא תתקבל אחרי הוועידה הכלכלית בבחריין לקראת סוף החודש. במהלך ריאיון בוועידה השנתית של הג'רוזלם פוסט בניו יורק, גרינבלט אישר את החשיפה של עמית סגל במהדורה ולפיה ממשל טראמפ צפוי לאפשר לממשלת ישראל לספח כמה יישובים או חלקים ביהודה ושומרון.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

ההצהרה של גרינבלט נאמרה בעקבות בקשת המראיין להתייחסות לדברי שגריר ארה"ב בישראל דיוויד פרידמן, שרמז לאחרונה בריאיון ל"ניו יורק טיימס" כי הממשל האמריקני יאפשר סיפוח של כמה יישובים או של חלקים בגדה המערבית. "אני מציע להתמקד בדברים שפרידמן אמר ולא לפרשנות שנתנו לדבריו או לכותרות שחילצו מהם", אמר גרינבלט. "אתן לדבריו לעמוד בכוחות עצמם, ואני תומך בדברים".

התנחלות ביהודה ושומרון, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
התנחלות ביהודה ושומרון, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

לגבי מועד פרסום התוכנית, גרינבלט אמר כי מערכת הבחירות הנוספת בישראל "שינתה לנו את צורת החשיבה בנושא". "עוד לא החלטנו אם לדחות לאחרי 6 בנובמבר", הודה גרינבלט. "אם נרצה לחכות לאחר 6 בנובמבר, את זה נקבע לאחר הסדנה הכלכלית בבחריין". גרינבלט הסביר: "ההגיון הוא שאם נחכה עד שממשלה חדשה תקום זה יהיה בשישה בנובמבר. כרגע אנחנו מרוכזים בבחריין".

כשנשאל אם תחילת הקמפיין לבחירות הבאות בארה"ב עלול לעכב את פרסום תוכנית השלום, השיב: "הנשיא טראמפ יכול לעשות הרבה דברים במקביל. אנחנו לא חושבים שמסע בחירות יעצור את ההישגים בדבר שאנחנו רוצים לקדם".

שליחו של טראמפ הסביר את העמימות סביב העסקה

גרינבלט תקף את ההנהגה הפלסטינית ואמר: "סעיב עריקאת ואחרים מעוותים את המסר שלנו. הם אומרים שמדובר בניסיון 'לקנות' את הפלסטינים. זה ממש לא נכון. אנחנו מבינים שאין שום חזון כלכלי שיוכל לעבוד בלי תוכניות שלום, וכך גם להיפך. הם עובדים יד ביד. אנחנו מתחילים עם התוכנית הכלכלית אבל זה ממש לא יסתכם בכך".

לדבריו, "ההנהגה הפלסטינית לא מצליחה לבטא כמו שצריך את מה שהם רוצים ולא מסוגלים להתקדם מעבר לכך. העם הפלסטיני מאוד מתוסכל מההנהגה הנוכחית. בשיחות שאני מקיים כל הזמן עם גורמים שלא חלק מההנהגה אומרים לי שהם מאוד שמחים מפעולות הנשיא טראמפ. רוב ניכר בקרב העם הפלסטיני רוצה שינוי. אנחנו לא מחפשים שינוי הנהגה ולא מתערבים בפוליטיקה הפנימית - אבל לעם מגיע לראות את פרטי התוכנית, גם לעם בישראל".

דיוויד פרידמן, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
דיוויד פרידמן, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

על פרטי התוכנית אמר: "עשינו עבודה יוצאת דופן במשך שנתיים ורבע כדי לא לחשוף שום פרט. אם נחשוף פרט מסוים שמישהו מתנגד לו, אותו גורם ישתמש בזה כדי להיאבק בנו ולטרפד את התוכנית. שמירת העמימות סביב פרטי התוכנית מגבירה את הסיכויים להצלחתה".

השליח המיוחד של נשיא ארה"ב התייחס למעורבות של טראמפ בפרטי העסקה ואמר: "הוא מעורב לחלוטין, תדרכנו כמה פעמים. ואנחנו מתדרכים אותו בכל מה שצריך וכמובן שלא מפרסמים משהו שלא מקבל את אישורו".

טראמפ ואבו מאזן, ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
טראמפ ואבו מאזן, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

כשנשאל על הוויתורים האפשריים שיידרשו מישראל, שמצידה משמיעה קולות תמיכה בסיפוח, השיב: "אני לא חושב שכל צד יצטרך להתפשר בשביל שנוכל לחתום על העסקה. ישראל מדינה דמוקרטית והיא תצטרך להחליט בכוחות עצמה. לא נכפה שום דבר על אף אחד. זה הגיוני רק אם שני הצדדים יסכימו לפשרות. יש לי אמון בדמוקרטיה הישראלית. תודה לאל. אני חושב ששום הישג לא יכול לקרות בלי הרבה תמרונים משני הצדדים".

גרינבלט הסביר מדוע טען כי מדובר בסיכוי האחרון לפתרון, השיב: "אני חושב על זה הרבה. אני חושב שכישלון יביא לכך שסוגיית הפתרון תיכנס לארון במשך זמן רב. לגבי הצד הישראלי, אני חושב שרבים סקפטיים אבל סומכים על ממשל טראמפ בנכונות לפתור את המשבר".