דייוויד פרידמן השגריר האמריקאי בישראל וביבי (צילום: רויטרס, חדשות)
פרידמן עם נתניהו, ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

תמיכה אמריקנית רשמית ומפתיעה ביוזמות הסיפוח של הימין הישראלי: שגריר ארה"ב בישראל דייוויד פרידמן אמר בריאיון ל"ניו יורק טיימס" כי לישראל יש זכות לספח חלק משטחי יהודה ושומרון שנכבשו ב-1967. בריאיון שהתקיים בשבוע שעבר ופורסם היום טען פרידמן כי "בניסבות מסוימות, לדעתי לישראל יש את הזכות לשמור על חלק מהגדה המערבית".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

השגריר, שתקף בחריפות את ההנהגה הפלסטינית שלדבריו פוגעת ב"תוכנית המאה" ובוועידה הכלכלית שתיערך החודש בבחריין, הבהיר: "לא סביר שישראל תשמור על כל הגדה המערבית". פרידמן סירב לומר כיצד ארה"ב תגיב אם ממשלת ישראל תספח באופן חד-צדדי ביהודה ושומרון.

בהתייחסות לסיפוח - אחת מהבטחותיו של נתניהו לפני הבחירות באפריל - אמר פרידמן: "אין לנו (לממשל האמריקני) עמדה עד שנבין בכמה שטח מדובר, באילו תנאים, מדוע זה הגיוני, מדוע זה טוב לישראל ולאזור והאם זה לא יוצר יותר בעיות מאשר פותר אותן". לטענתו, "אנו רוצים להבין את כל השיקולים הללו, ואני לא רוצה לשפוט מראש".

כשנשאל אם הוא צופה שתוקם מדינה פלסטינית, השיב בהתחמקות: "מהי מדינה?". על האפשרות להקמת מדינה פלסטינית אמר: "הדבר האחרון שהעולם צריך הוא מדינה פלסטינית כושלת בין ישראל לירדן" – וציין כי המוטבציה לתוכנית השלום שכונתה "עסקת המאה" היא האמונה שהסכנות שניצבות מול ישראל בלבנון, עזה, סוריה ואירן גדולות יותר מאשר בתקופת הסכמי אוסלו.

"יש יותר אשמה בצד הפלסטיני"

"ההנהגה הפלסטינית היא הקושי האמיתי כרגע, יש להם רקורד גרוע מאוד בנוגע לזכויות האדם", הוסיף. פרידמן הגן על מדיניות ארה"ב כלפי הרשות שכונתה "מקלות ללא גזרים": לדבריו, "זה מבוסס על המציאות וזו תגובה למעשים של הפלסטינים ולרטוריקה עוינת מצידם – הם הביאו את המקלות הללו על עצמם". פרידמן הזכיר כדוגמה את הכינוי "בן של כלב" שהצמיד לו אבו מאזן: "הערנו על זה בגלוי, זה לא 'קול' מבחינתנו. בעבר אמירות מסוג זה זכו להסכמה שקטה בוושינגטון".

פרידמן הסכים למעשה עם הקביעה של הימין הישראלי, שטוען כי הפלסטינים נושאים ברוב האשמה על כישלון מציאת הפתרון המדיני. "יש יותר אשמה בצד הפלסטיני – היו הצעות מאוד נדיבות שהם דחו – אבל גם ישראל עשתה טעויות משלה".

פרידמן גם תקף בחריפות את ממשל אובמה בגין ההחלטה לאשר החלטת או"ם ב-2016 שמגנה את ההתנחלויות לפי הדין הבינלאומי. לדבריו, ההחלטה "נתנה תוקף לטיעונים פלסטינים שכל הגדה המערבית ומזרח ירושלים שייכים להם - אך ישראל בהחלט זכאית לשמור לעצמה חלק מזה".

איך יגיב ממשל טראמפ לסיפוח? (צילום: CNN, חדשות)
איך יגיב ממשל טראמפ לסיפוח? | צילום: CNN, חדשות

"תוכנית השלום כנראה לא תוביל לפתרון מהיר של הסכסוך"

השגריר האשים את ההנהגה הפלסטינית בהפעלת "לחץ מאסיבי" על מנת להרתיע מנהיגים עסקיים מהשתתפות בוועידה הכלכלית בבחריין ולבצע "סבוטאז'' במהלך המדיני. פרידמן טען כי מדובר במהלך שגוי מצידם. "הם מתארים את המהלך בתור שוחד או ניסיון לקנות את השאיפות הלאומיות שלהם וזה לא הוגן, מדובר בניסיון לתת חיים לשאיפות שלהם על ידי יצירת כלכלה בת קיימא".

לטענתו, אנשי עסקים פלסטינים היו משתתפים בוועידה אילולא הלחץ של בכירי הרשות שלטענתו איימו עליהם: "אין כמעט אף מנהיג עסקי פלסטיני שלא היה רוצה להשתתף ולהיפגש עם חלק מגופי העושר הגדולים בעולם, במיוחד כשהנושא מוגבל למתן כסף לפלסטינים. אני יודע ממקור ראשון שהם רוצים לבוא". הדבר משול, לדבריו, ל"רוב הדומם" בציבור הפלסטיני שהיה מאמץ את תוכנית השלום של טראמפ אם לא היה קים חשש מ"השלכות מוחשיות בחיים שלהם" בשל דיכוי מצד בכירים בגדה המערבית.

לדבריו, תוכנית השלום של טראמפ נועדה לשפר את איכות החיים של הפלסטינים - אך לא צפויה להוביל ל"פתרון מהיר וקבוע של הסכסוך". פרידמן הוסיף כי הוא אינו מאמין שהתוכנית תגרור "תגובה אלימה" מצד הפלסטינים והבטיח כי ממשל טראמפ יפעל בשיתוף פעולה עם ירדן, שעשויה להתמודד עם מחאה רחבה בשל האוכלוסיה הפלסטינית הגדולה במדינה. פרידמן אף הצהיר כי התוכנית לא תוצג אם ממשל טראמפ יאמין שפרסומה יוביל ליותר נזק מתועלת. "אנחנו לא רוצים להחמיר את המצב, המטרה שלנו היא לא להראות כמה אנחנו חכמים על חשבון הביטחון של העמים".

עוד קרא השגריר לפלסטינים "להסתכל כלפי עצמם" וציין כי הנוקשות של ממשל טראמפ כלפיהם נועדה לסמן ש"העולם לא יפסיק להסתובב – ואין להם זכות וטו על ההתקדמות שלו". עם זאת, הבהיר: "אנחנו מסתמכים על העובדה שהתוכנית הנכונה בזמן הנכון תקבל את התגובה הנכונה לאורך זמן – זה צריך לשבות את הדמיון של העם הפלסטיני". השגריר הוסיף בביטחון: "פתרתי כמה בעיות שהי די בלתי פתירות במהלך הקריירה שלי – וכך הן נפתרות".