מחאה נגד הגירוש בכיכר רבין (צילום: החדשות)
הפגנה נגד גירוש המסתננים | צילום: החדשות

לאחר הפרסום הראשון ב"החדשות" Online על מתווה חדש שהושג היום (שני) בין ממשלת ישראל לאו"ם על גירוש מבקשי המקלט - מגיעות גם התגובות. כמצופה, חלק מהתגובות אוהדות ומברכות על הפתרון שנמצא, וחלקן האחר מתנגד ומגנה את ההסדר בתוקף.

רוצים ללמוד עוד על סוגיית מבקשי המקלט? האזינו לפרק בנושא בפודקאסט "מיד בהרחבה"

שפי פז ממובילות המאבק הביעה את התנגדותה הנחרצת למהלך. "ההסכם הוא ביזיון למדינת ישראל ותוצאה ישירה של כישלון מוחלט של מדיניות הממשלה", טענה. "ההצעה הזו הוגשה לראשי המאבק כעובדה מוגמרת והוצגה כ'ניצחון' תוך ציפייה שאנחנו ניתן לה את ההכשר המיוחל. תושבי דרום תל אביב ימשיכו את המאבק".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

גם יו"ר ועדת שכונת התקווה וחבר מועצת העיר שלמה מסלאוי, מסר את התנגדותו למתווה. "הפתרון המוצע על ידי ממשלת ישראל הוא בכיה לדורות ונזק בלתי הפיך למדינה", אמר מסלאוי. "ממשלת ישראל ביצעה מחטף, שבוצע מתחת לאפם של תושבי דרום תל אביב. ממשלת ישראל הבטיחה כל הזמן כי יהיה שיתוף של תושבי דרום תל אביב - וזה פשוט לא קרה. הזלזול בתושבים פשוט זועק לשמיים.

רק 1,300 עזבו מרצון, מתקן חולות (ארכיון) (צילום: דורית יורדן דותן, חדשות)
מבקשי מקלט (ארכיון) | צילום: דורית יורדן דותן, חדשות

"לגופו של עניין, אנחנו מצפים שאותו פתרון שנמצא לכ-16,000 מסתננים, יימצא גם לשאר המסתננים", הוסיף מסלאוי. "כל הדיבורים על הסדרת מעמדם, על פיזור שלהם ברחבי הארץ ועל תכנית לשיקום דרום תל אביב הם דיבורים ריקים. עד שלא יגורשו כל המסתננים, לא תהיה שום תקווה לשכונות דרום תל אביב, לא תהיה שלווה ולא יהיה ביטחון לתושבי דרום תל אביב".

גם ח"כ בצלאל סמוטריץ' תקף את המתווה: "מסוג הרגעים שבהם אני מתבייש להיות חלק מהממשלה הזו. מציע לפחות לא לעבוד על עצמנו. ה'מתווה' הזה הוא התקפלות מוחלטת של נתניהו בפני קמפיין שקרי של השמאל הקיצוני והקרן החדשה. שיא האוריגמי שנתניהו שבר במשבר המגנומטרים נשבר שוב. תירוצים והסברים יהיו כנראה למכביר אבל זו השורה התחתונה".

למרות ההתנגדויות העזות ישנם גם כאלה המברכים על השגת המתווה החדש. "מדובר בניצחון אדיר של מאבק אזרחי ושל קול המוסר וההיגיון אל מול גזענות ושנאת הזר", אמרה חברת הכנסת שלי יחימוביץ׳. "המתווה שמציגה הממשלה נראה על פניו הגון הן מוסרית, הן ברמה הבינלאומית והן בדאגה, לראשונה, לתושבי שכונות הדרום. ועדת המשנה החסויה לענייני בטחון ויחסי חוץ בראשותי, אשר עסקה בנושא באינטנסיביות תכנס את כל הנוגעים בדבר ותפקח על אופן ביצוע המתווה".

חבר מפלגתה של יחימוביץ', מיקי רוזנטל הצטרף לברכות. ‏"לכל הציניקנים והממהרים להתייאש, הנה עוד מאבק אזרחי שהצליח: מנענו את גירוש הפליטים", אמר. "מוסר השכל - לא כל מאבק מצליח, יש כאלה שאכן מסתיימים בניצחון ויש כאלה שנכשלים, אבל ראוי שאזרחים יתארגנו ויאבקו על צדקתם".

מבקשי מקלט (ארכיון) (צילום: גלעד שלמור, חדשות 2)
מבקשי מקלט (ארכיון) | צילום: גלעד שלמור, חדשות 2

חברת הכנסת ממפלגת מרצ, מיכל רוזין, הביעה את שמחתה על המתווה החדש: "היום אנחנו קוצרים את הפירות של מאבק אזרחי ארוך ועיקש במהלכו רבי מכל רחבי המדינה התנגדו למהלך האכזרי הזה של גירוש הפליטים בכפייה". אך מנגד הביעה את אכזבתה מהתנהלות הממשלה: "אני מאוכזבת שהממשלה מסרבת להשתתף במאמץ העולמי לקליטת פליטים ולא מקבלת החלטות על סמך בדיקת בקשות מקלט כפי שראוי ומתבקש ממדינה מערבית מתוקנת".

"אני מתחייבת שאיש לא יצא בניגוד לרצונו ושמי שיישאר יקבל את כל זכויותיו. המשאבים שנועדו לגירוש ילכו לשיקום דרום ת"א, ותגובש תכנית לפיזור פליטים ברחבי הארץ", הוסיפה ח"כ מיכל רוזין.

ח"כ רוזין: (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות)
ח"כ ממרצ, מיכל רוזין, ארכיון | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות

גם תנועת עוצרים את הגירוש שלחו את ברכותיהם. "זהו הישג חסר תקדים שעומדים מאחוריו מאות אלפי ישראלים שיצאו בחודשים האחרונים בקריאה שלא להשלים עם גירוש מבקשי המקלט לעתיד לא נודע", אמרו. "ההסכם שנחתם לא היה קורה ללא עשרות הארגונים והתרומה של אזרחים רבים. ישנה הזדמנות אמתית למדינת ישראל לעשות תיקון, ליצור מדיניות אחראית של פיזור וקליטה, לבחון ברצינות את בקשותיהם של מבקשי המקלט שיישארו בישראל ולשקם את שכונות דרום העיר ת"א".

ארגוני זכויות האדם שעסקו בנושא הפליטים מסרו: "זה סמלי שבחג הפסח, חג החירות, אנו מתבשרים כי מדינת ישראל הורידה מסדר היום את תכנית הגירוש ותאפשר למבקשי המקלט להגיע למקום מבטחים במדינות בטוחות. אנחנו נעקוב בדריכות אחר ההסכם שנחתם כדי לוודא שכל מבקשי המקלט יקבלו מעמד, זכויות וביטחון, הן בישראל והן במדינות האחרות.

ובכל זאת, בזמן שהעולם מתמודד עם משבר הפליטים הגדול ביותר מאז מלחמת העולם השניה, מן הראוי שמדינה כמו ישראל תקח חלק במאמץ המשותף ותעניק מעמד לאנשים שהתדפקו על דלתה וביקשו הגנה. לא ייתכן שישראל תתנער מאחריותה ותשלח פליטים אל מחוץ לגבולותיה במקום מדיניות הגירה צודקת".