הדוח נגד "תיירות יהודית", ארכיון (צילום: החדשות)
הדוח נגד "תיירות יהודית", ארכיון | צילום: החדשות

השרים נגד אמנסטי: לאחר שהתפרסם הבוקר (רביעי) בבריטניה דוח של ארגון אמנסטי, שקרא לחרם מצד כמה מאתרי התיירות הפופולריים בעולם נגד אתרי מורשת יהודיים, במערכת הפוליטית יצאו למתקפה על הארגון והכריזו על צעדים נגדו. עיקרי הדוח נחשפו אמש במהדורה המרכזית.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

במשרד החוץ דחו את הדוח והצרו על התנהלות הארגון. "שוב אמנסטי הוציאו דוח מדובר פוליטי עוין ומגמתי", נכתב בתגובת המשרד, "מוטב שאמנסטי יתמקדו בפגיעה בזכויות אדם באירן וסוריה, במקום לפעול נגד ישראל, הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון".

השר לעניינים אסטרטגיים וביטחון הפנים, גלעד ארדן, פרסם גם הוא הודעת גינוי לפרסום הדוח. "ארגון אמנסטי הצבוע מדבר בשם זכויות האדם ובפועל מקדם חרמות כנגד אזרחי ישראל כחלק מקמפיין החרם והדה-לגיטימציה האנטישמי", אמר. עוד ציין השר כי הנחה את משרדו "לבחון את האפשרות למנוע כניסת ושהיית אנשי אמנסטי בישראל".

"התיקים המרכזיים צריכים להישאר בליכוד" (צילום: פלאש 90, חדשות)
ארדן ינקוט בצעדים נגד הארגון | צילום: פלאש 90, חדשות

"לפני מספר שבועות פניתי לשר האוצר על להפסיק את הטבות המס לארגון", המשיך וציין ארדן את הצעדים שהציע נגד אמנסטי. "אני לא אפשר פגיעה באזרחי ישראל הגרים ביהודה, שומרון, רמת הגולן וירושלים ואמשיך לפעול מול ידידנו ברחבי העולם על מנת לסכל את הכוונות של ארגוני החרם ולגבות מהם מחיר".

אלקין: הם כמו דאע"ש (צילום: יח"צ, חדשות)
אלקין: הם כמו דאע"ש | צילום: יח"צ, חדשות

שר ירושלים ומורשת זאב אלקין, שבתחום אחריותו נמצאים מספר אתרים שהותקפו בדוח, הגיב גם הוא: "אני מצר על כך שארגון אמנסטי בחר בדפוס אנטישמי קלאסי. במקום להסיק את המסקנה הנכונה - שריבוי אתרי מורשת יהודית ביהודה ושומרון מלמד על השורשים שלנו וזיקה עמוקה של יהודה ושומרון ללב ההיסטוריה היהודית - אמנסטי החליט לעסוק בהכחשת האמת ההסיטורית, ולפעול נגד אתרי מורשת יהודיים".

"פעם אחרונה שראינו פעילות מכוונת נגד אתרי מורשת זה היה בפעילות של דאע"ש בסוריה", אמר השר הקביל בין ארגון הטרור הרצחני לארגון זכויות האדם המדובר. "שום קמפיין בין לאומי אנטישמי לא ינתק אותנו מאתרי המורשת שלנו וכשר ירושלים ומורשת אמשיך לפעול בכל הכח בפיתוח אתרי מורשת יהודית בירושלים וביהודה ושומרון".

לוין: לא היה שר משפטים זמני (צילום: תומר ניוברג, פלאש 90, חדשות)
שר התיירות חש מותקף, ארכיון | צילום: תומר ניוברג, פלאש 90, חדשות

שר התיירות יריב לוין, שאת תחום אחריותו תוקף במפורש הדוח, הגיב לפרסום: "שום כוח בעולם לא ישנה את האמת ההיסטורית הפשוטה - ארץ ישראל שייכת לעם ישראל. אנו ניאבק בהחלטה האנטישמית הבזויה הזו, ולא ניתן לאיש להחרים את ישראל או חלקים ממנה. התיירות לישראל וליהודה ושומרון נמצאת בשיא של כל הזמנים וזו התשובה הטובה ביותר להחלטות מבישות מהסוג הזה".

ים המלח. נתונים מסולפים (צילום: רויטרס, חדשות)
ים המלח. נתונים מסולפים | צילום: רויטרס, חדשות

מדובר בדוח שמגיע ככל הנראה על רקע מספר השיא של התיירים שהגיעו לישראל בשנה שעברה, שרבים מהם עוברים באופן טבעי בים המלח, בעיר העתיקה בירושלים, בכותל ובעיר דוד. הדוח ניסה לייצר קו מחבר בין התיירות באתרים האלו לתמיכה בכיבוש ובניסיון למחוק את הזיקה ההיסטורית של הפלסטינים לאזור.

מדובר בקמפיין שקורא בפירוש ל-airbnb לחזור בהם מהכוונה להפסיק את פעילותם מעבר לקו הירוק – והקריאה לא קשורה רק לאתרים ביהודה ושומרון, אלא גם בירושלים ובים המלח. הארגון קורא גם לאתרי booking, expedia ו-tripadvisor להחרים את אתרי התיירות הללו, ולמדינות שבתחומן פועלים אותם אתרים לחוקק חוקים שיגבילו את הפעילות שלהם בנוגע לאתרים שישראל מנסה לדברי מחברי הדוח לקשר את עצמה היסטורית לכאן.

ההאשמה המרכזית של הדוח היא שהחברות הללו מרוויחות מפעילותן בשטחים כבושים בזכות מה שמכונה בו "תיירות יהודית" – ולכן תומכות אקטיבית בהפרות זכויות אדם. באמנסטי לא מתייחסים לעובדה שמדובר במקומות הקדושים ביותר ליהדות ולנצרות, ומדגישים את העובדה כי הם ממוקמים בשטח שנכבש במלחמת ששת הימים ומציגים זאת כבעיה שיש לפתור אותה.

זאת ועוד: בדוח נטען כי 45% מהתיירים הזרים שהגיעו לים המלח קשורים למפעל ההתנחלויות בשטח C, כי רובו בשטח כבוש – זאת למרות העובדה שאזור המלונות עליו מדובר נמצא דווקא בתוך גבולות הקו הירוק.