יו"ר הליכוד בנימין נתניהו (צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ, חדשות)
נתניהו, ארכיון | צילום: עמוס בן גרשום / לע"מ, חדשות

ראש הממשלה בנימין נתניהו נשא היום (שלישי) דברים בטקס האזכרה הממלכתי לראש הממשלה המנוח לוי אשכול, שהתקיים בחלקת גדולי האומה בהר הרצל, וגילה כי ישראל מקיימת מגעים עם שש מדינות מוסלמיות שעד עתה היו עוינות. נתניהו הדגיש כי השכנים של ישראל יכירו בה "רק כאשר הם יראו בה עובדה מוגמרת".

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

"אנחנו מקדמים יחסים עם חלק משכנינו, מול חלקים נרחבים של העולם הערבי והמוסלמי בתהליך נורמלזיציה מואץ שרק את חלקיו רואה הציבור", אמר נתניהו. "אנחנו מקיימים את התהליך הזה גם בסתר ובימים אלה ישראל מקיימת מגעים עם חצי תריסר מדיניות ערביות מוסלמיות חשובות שהיו עד לאחרונה עוינות למדינת ישראל".

בטקס, לציון 50 שנה לפטירתו של ראש הממשלה השלישי של ישראל, ציין נתניהו כי אשכול לא שש למלחמות מיותרות בדומה ל"שום מנהיג אחראי של מדינת ישראל". עוד אמר כי "הוא הבין את מחיר המלחמה אבל כשהיא נכפתה עליו היה לו ברור שעלינו להדוף אותה בעוצמה את התוקפנות. אמנם דיין החליף אותו כשר ביטחון כמה ימים לפני המלחמה, אבל צריך לומר בבירור - נצחוננו המוחץ כולל הסרת האיום הסורי מעל צוקי רמת הגולן הושג באמצעות המוכנות של צה"ל שאשכול קידם בשנים שלפני המלחמה".

הנשיא ריבלין, ארכיון (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
הנשיא ריבלין | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין שדיבר גם הוא בטקס התייחס במרומז לשיח הפוליטי במדינה שפוסל כניסה אפשרית של המפלגות הערביות לקואליציה ואמר: "אני קורא לכולנו ללכת בדרכו של אשכול - דרך הפיוס וההכלה, המקבלת את האחר כשותף לגיטימי למפעל הפוליטי המשותף".  

"אשכול לא היה רק איש מפלגה או מנגנון. מרגע בחירתו לראשות הממשלה היה אשכול למנהיג כלל ישראלי", הוסיף הנשיא. "אדם שבכוחו לדמיין את המציאות אחרת מכפי שהיא כעת - טובה יותר, ושבידיו הכוחות והכישורים להוציא מציאות זו מן הדמיון אל הפועל. כזה היה אשכול".

"אני קורא לכולנו ללכת בדרכו של אשכול - דרך הפיוס וההכלה"

הנשיא ציין את החלטתו של אשכול להעלות עצמותיו של זאב ז'בוטינסקי, למדינת ישראל: "צעד ראשון וחשוב מאין כמותו לקבלתה של תנועת החרות כתנועה לגיטימית במדינת ישראל. וכאן הגיע הצעד הדרמטי השני שנקט לוי אשכול כראש ממשלה וכמנהיג כלל-ישראלי. אשכול שהבין כי חרות היא חלק לגיטימי מן המדינה, השכיל גם להשלים את המהלך עם שילובה של המפלגה בראשות בגין לממשלת האחדות, ערב מלחמת ששת הימים".