מתפללת בתוניסיה, אילוסטרציה (צילום: רויטרס, חדשות)
מתפללת בתוניסיה, אילוסטרציה | צילום: רויטרס, חדשות

לראשונה, ישראל מציגה אומדן רשמי לשווי הרכוש היהודי האבוד בשתי מדינות ערב - טוניסיה ולוב - כך נחשף הערב (שבת) בחדשות סוף השבוע. הסכום המוערך, על פי הבדיקה החשאית, הוא יותר מ-50 מיליארד דולרים. בקרוב יוצג האומדן הכולל שיגיע ל- 250 מיליארד דולרים. האומדן בוצע במסגרת היערכות לתוכנית השלום האמריקנית וכוונתה של ישראל לדרוש פיצוי על הרכוש היהודי שנותר במדינות ערב.

כל העדכונים על הבחירות - הצטרפו לטלגרם של החדשות

מדובר בשתיים מתוך 10 מדינות שבהן הולכת ונשלמת הליך הבדיקה לגבי שווי הרכוש שהשאירו מאחורי הקהילות היהודיות: בשנה וחצי האחרונות מתבצעת בדיקה חשאית להערכת שווי הרכוש היהודי האבוד גם במרוקו, בעירק, בסוריה, במצרים, באירן ובתימן. ההערכה היא שהסכום הכולל של הרכוש היהודי בכלל המדינות יעמוד על יותר מ-250 מיליארד דולרים. את הבדיקה מבצעת עבור הממשלה חברת רואי חשבון בינלאומית מהמובילות בעולם.

כבר בשנת 2010 העבירה הכנסת חוק המחייב לכלול בכל משא ומתן לשלום את נושא הפיצוי של אובדן רכוש לפליטים ולקהילות היהודיות יוצאי מדינות ערב ואירן, אבל רק בשנה וחצי האחרונות החלה הבדיקה, על רקע הכוונה של טראמפ להציג את עסקת המאה שלו.

הפלסטינים הניחו בפני האמריקנים לפני עשור את הדרישה ליותר מ-100 מיליארד דולר עבור רכוש שנותר בישראל אחרי 1948. בכל מקרה, הכספים לא יוחזרו באופן אישי לבעליהם אלא יחולקו במסגרת קרן בינלאומית למדינה. את המהלך מובילה השרה גילה גמליאל בשיתוף המועצה לביטחון לאומי.

"לתקן את העוול". השרה גמליאל (צילום: החדשות)
"לתקן את העוול". השרה גמליאל | צילום: החדשות

השרה גמליאל אמרה לחדשות: "הגיע הזמן לתקן את העוול ההיסטורי של הפוגרומים במדינות ערב ואירן ולהשיב למאות אלפי היהודים שאיבדו את רכושם את מה שמגיע להם. אי אפשר לדבר על המזרח התיכון מבלי להתחשב בזכויותיהם של היהודים שנאלצו לעזוב את הקהילות המשגשגות שלהם תחת אלימות - צריך להכיר בכל הפשעים שנעשו נגד הקהילות היהודיות".