N12
פרסומת
קורס חדש באמ"ן - קורס קציני התרעה
צילום: דובר צה"ל

"בסוף נגיע לכולם": הצצה ליחידה בצה"ל שאחראית לסגור חשבון עם המחבלים שפשטו ב-7.10

החיילים ביחידת ניל"י עמלים יומם ולילה על דבר אחד - להגיע לכל מחבל נתעב שהשתתף בטבח או החזיק מאז בחטופים. בריאיון ראשון הם מספרים כיצד נראית העבודה מאחורי הקלעים ("יש לנו קובץ Excel עם אלפי שמות"), מתארים את העבודה הסיזיפית ("מכירה את המחבל ברמה של מה הוא אכל לארוחת בוקר") - ומשתפים מה מניע אותם לפני כל חיסול ("נקמה - לא חלק מהלקסיקון שלנו") • בלעדי

דני הכט
חדשות סוף השבוע
פורסם:
הקישור הועתק

אחרי 7 באוקטובר נשבעו בשב"כ ובצה"ל להגיע לכל מחבל נתעב שהשתתף בטבח: כל מי שתכנן, שתמך, ושרצח באותה שבת השחורה. הם הקימו יחידה משותפת: ניל"י - נצח ישראל לא ישקר. אתמול (שבת) ב"חדשות סוף השבוע" קיבלנו הצצה לתא התקיפה של היחידה - ודיברנו לראשונה עם האנשים שלא נחים עד שהחשבון ייסגר.

המחוסלים שהיו מעורבים בטבח
"נגיע לכל המעורבים": חלק מהמחבלים שחוסלו והיו על הכוונת של ניל"י

מנהג הטרקטור שפרץ את הגדר – ועד מ"פ הנוח'בה שהוביל פשיטה

היחידה ניל"י נקראת על שם רשת הריגול היהודית שפעלה בארץ במהלך מלחמת העולם הראשונה. במהלך 3 שנות המלחמה חוסלו כל האדריכלים המרכזיים של 7 באוקטובר: מוחמד דף, יחיא ומוחמד סינוואר, סאלח אל-ערורי, ולאחרונה צה"ל שם ידו על הבכיר האחרון עז א-דין אל-חדאד.

סגן ל', קצינה במדור זרוע צבאית בפד"ם, מסבירה כי מטרת היחידה היא להגיע לכל מי שהשתתף בזוועות - ממחבלי השבת השחורה ועד אחרון המעורבים בהחזקת חטופים: "זה יכול להיות הנהג שהסיע את הטרקטור, וזה יכול להיות מ"פ נוח'בה שהוביל פשיטה".

פרסומת
טרקטור של חמאס פורץ את הגבול
כל מחבל שפשט לארץ ב-7 באוקטובר הוא יעד. הטרקטור שפרץ את הגדר בשבת השחורה

כמעט מדי יום משוגרות הודעות על חיסולים של הדמויות המתועבות שנחרטו בזיכרון הישראלי: נהג הטרקטור שפרץ את גדר המערכת, ועד המחבל הנתעב ששתה קולה לעיני הילדים בני משפחת תעסה, רגע לאחר שרצח את אביהם ומחבלים שהשתתפו בטקסי שחרור חטופים.

"אפשר בהחלט להקביל את זה לרשימות של הנאצים שמדינת ישראל החליטה לרדוף"

רס"ם א', ראש מדור בענף יעדים בפד"ם, מסביר כיצד במהלך המלחמה הקטגוריה של היעדים התרחבה מעבר לרשימת המחבלים שפשטו לארץ ב-7 באוקטובר: "אחרי זה הוספנו לרשימה הזאת כל מי שהיה מעורב בעצם בהחזקה של החטופים, שהתעלל בהם ושפגש אותם לאורך המלחמה".

פרסומת
בכירי הזרוע הצבאית של ארגון הטרור חמאס ברצועת עזה
כל צמרת חמאס חוסלה, צה"ל ממשיך לצוד גם את הדרגים הזוטרים שהשתתפו בטבח | צילום: דובר צה"ל

בין המחבלים שהיו על הכוונת של ניל"י וחוסלו במהלך המלחמה: המחבל שהתקשר לאביו להתפאר ברצח של עשרה יהודים, המחבלים שהשתתפו בחטיפתה של יפה אדר, יגל יעקב, ירדן ביבס, אבינתן אור, והרשימה עוד ארוכה.

עדי רותם, מחבר הספר "אלפג'ר - הסוכנים שלנו בעזה", משווה את משימת חיסול מחבלי 7 באוקטובר למרדף של מדינת ישראל אחרי הצוררים הנאצים עם קום המדינה: "אפשר בהחלט להקביל את זה לרשימות של הנאצים שמדינת ישראל החליטה לרדוף ולבוא איתם חשבון".

פרסומת

"יש לנו קובץ אקסל עם שמות המחבלים, אנחנו כל יום מוחקים שורה"

שנה וחצי לקח מהרגע שבו סימנו את המחבל שרצח את התצפיתנית נועה מרציאנו ז"ל עד שהצליחו להגיע אליו. "זאת הייתה עבודה סיזיפית", משחזר סרן א', ראש מדור מטרות בפד"ם. "עבודה שכללה גם חוסר הצלחה ושל הזדמנויות שפוספסו. אבל אתה לא שוכח מהבן אדם, אתה לא שוכח מהאחריות שלך לסכל את הבן אדם הרע הזה".

אחרי החיסול המוצלח אבא של נועה נכנס לחמ"ל התקיפה, סרן א' מתאר כיצד הוא הגיב: "הוא במשך עשר דקות גולל בפניי מה האירוע הזה עשה לו. ואז אני מבין שזה לא סתם עוד תקיפה, שיניתי לבן אדם את החיים".

אני מבין שזה לא סתם עוד תקיפה, שיניתי לבן אדם את החיים

סרן א', אחרי תקיפת המחבל שרצח את נועה מרציאנו
סרן א' - ראש מדור מטרות בפד"ם
סרן א', ראש מדור מטרות בפד"ם | צילום: חדשות 12

הרשימה של ניל"י כוללת אלפי שמות, וכדי לפעול באופן שיטתי היחידה מנהלת רשימות מאוד מסודרות. מאחורי הרשימה הזאת נמצאים אלפי מחבלים בני-מוות.

"יש לנו קובץ אקסל, אנחנו מתכללים שם את כל השמות של המחבלים, וכל יום עושים 'מחק שורה'", חושפת ל' כיצד נראית עבודת הנמלים שמבצעים אנשי היחידה מאחורי הקלעים. "כבר מחקתי עשרות שורות. אני מוחקת שורה ומיד כבר חושבת על הבא, עוד לפני שעיכלתי מה אני מרגישה על זה שסיכלתי".

פרסומת

מכלי AI שמזהים פנים ועד סוכנים שמופעלים בשטח: כך נראה המצוד

כדי לסגור חשבון עם אותם מחבלים, פועלים בניל"י מסביב לשעון במגוון דרכים – החל משימוש במצלמות הגו-פרו של המחבלים עצמם ועד כלי AI וסוכנים בשטח שמביאים את המודיעין הנדרש.

"יש ערמות אין-סופיות של חומרים, וצריך היה לפתח כלים ייעודים כדי להתמודד איתם", מסביר רותם. "החל מזיהוי פנים ממצלמות שהגיעו לאורך הדרך, כמו אותן מצלמות גו-פרו, ועד מודיעין שנאסף גם בשדה הקרב. בסוף 'שופכים את זה' לכלי AI וכלים שגובשו ונבנו לטובת אותה התמודדות עד שמצליחים להשלים את התמונה".

ל' מתארת כיצד מערכת הביטחון עושה שימוש גם במודיעין אנושי בשטח כדי להביא את החיסול הנכסף: "לשב"כ וליחידות בצה"ל יש מקורות, אנשים שהם מפעילים בשטח ומביאים להם משימות: 'תלך לבית שלו', 'תלך לאסוף מודיעין כזה וכזה', ממש מגדירים להם משימות".

יש ערמות אין-סופיות של חומרים, וצריך היה לפתח כלים ייעודים כדי להתמודד איתם

עדי רותם, מחבר הספר 'אלפג'ר - הסוכנים שלנו בעזה'
עדי רותם
עדי רותם, מחבר הספר 'אלפג'ר - הסוכנים שלנו בעזה' | צילום: חדשות 12
פרסומת

מאז הסכם הפסקת האש עם חמאס באוקטובר האחרון קצב הסיכולים התגבר. חמאס כבר לא מחזיק בחטופים, מה שמאפשר חופש פעולה לצה"ל - ושורדי השבי שחזרו סיפקו לאמ"ן מידע חיוני שאפשר לפגוע ביותר מחבלי ניל"י.

א' מוסיף כי גם מחבלים שנעצרו במהלך התמרון הקרקעי ונחקרו הביאו מידע מודיעיני רב ערך על מחבלים שאחזו בחטופים.

לא כל מחבל ניתן לתקוף: המגבלות הבין-לאומיות על צה"ל

גם ליחידת ניל"י יש דילמות ומגבלות. צה"ל פועל תחת מגבלות הדין הבין-לאומי, וכל החלטה להכניס מחבל לרשימה המטרות של ניל"י צריכה לעמוד ברף משפטי מסוים.

"לא כל מחבל שפשט לישראל ב-7 באוקטובר הוא מטרה", מסבירה ל' את המורכבות המשפטית. "היום בדין הבין-לאומי אני לא יכולה לתקוף מישהו שפשט לארץ ומאז הוא כבר לא לוחם, הוא לא פעיל ולא עושה כלום".

מי שפשט ב-7 באוקטובר וכבר לא פעיל - אי אפשר לתקוף מבחינה משפטית

סגן ל', קצינה במדור זרוע צבאית בפד"ם
סגן ל' - קצינה במדור זרוע צבאית בפד"ם
סגן ל', קצינה במדור זרוע צבאית בפד"ם | צילום: חדשות 12

כך יוצא מצב שבו מחבלים רבים שרצחו וחטפו יכולים להסתובב חופשי, והידיים של צה"ל כבולות מלטפל בהם: "הם נמצאים ברשימות, אבל בסוף יש חוק". א' מוסיף לתאר את המורכבות: "מבחינת צה"ל אנחנו נרצה לשים יד על כל אדם שהשתתף בטבח הזה, על כל בן אדם שכף רגלו דרכה במדינת ישראל, איך לעשות את זה, זה מאוד תלוי במידע, במיקוד ובתעדוף".

מחדל 7.10 - הקונספציה
גם מחבלים שפשטו לארץ ב-7 באוקטובר לא בהכרח עומדים ברף המשפט הבין-לאומי | צילום: ap
פרסומת

"אנחנו חוקרים עד לפרט הכי קטן – ברמה של מה הוא אוכל לארוחת בוקר"

מאחורי הודעת דובר צה"ל על עוד חיסול של מחבל שפשט לשטח הארץ – מושקעת עבודה של חודשים רבים ולפעמים אף יותר מכך.

ל' מביאה דוגמה של אחד החיסולים מלפני כמה שבועות, וחושפת איך נראית העבודה שלהם מאחורי הקלעים: "לפני כמה שבועות סיכלנו מ"מ נוח'בה שהוביל את הפשיטה בנחל עוז. אתה ממש רואה אותו גורר אנשים, מחייך, זה סרטים קשים לצפייה".

"אנחנו ידענו שבשעה כזו הוא הולך לחנות, ידעתי את הציר שבו הוא הולך", מתארת ל' את רמת הפרטים שאליה יורד המודיעין. "אנחנו לוקחים כל יעד שמעניין אותנו וחוקרים אותו עד לפרט הכי קטן. ברמה של מתי הוא הולך לתפילה - ומה הוא אוכל לארוחת בוקר".

מרגישים את המתח בתא, את השקט שיש לקראת הביצוע ואת השניות לפני שהטיל פוגע

סגן ל', קצינה במדור זרוע צבאית בפד"ם

חיילי מודיעין
"עבודת נמלים סיזיפית". חיילי מודיעין בתא התקיפה של ניל"י | צילום: חדשות 12
פרסומת

אחרי של' והצוות שלה מכירים מספיק טוב את היעד – הם מחכים להזדמנות הנכונה לתקוף אותו: "אני יודעת להגיד שאני רוצה כטמ"ם, זה החימוש המתאים עבור המתאר צי"ד. ואני מתחילה לנתח את הצירים - איפה יש לי ריבוי אנשים, כי אני צריכה לעמוד בסוף בפקודות שלי. ואז אני מזהה את ה-500 מטר ששם אני תופסת אותו, זה ההזדמנות שלי".

ל' ממשיכה: "כשהוא יוצא מהבית שלו - אנחנו רצים לתא התקיפה ומפה אנחנו לא חוזרים לעבודה עד שראינו את הביצוע ורק אז יש ירידת מתח". באותם רגעים במכלול, אפשר לחתוך בסכין את המתח שנמצא באוויר: "מרגישים את המתח בתא, את השקט שיש לקראת הביצוע ואת השניות לפני שהטיל פוגע".

"המילה נקמה היא לא חלק מהלקסיקון שלי"

על רקע ההסכם המתגבש עם חמאס והקולות המתגברים לעצור את התקיפות ברצועה, נראה שבצה"ל מנצלים כל רגע להתקדם ברשימת השמות. החיילים בניל"י מספרים כי המפקדים שלהם מאיצים בהם: "תביאו לנו עוד הזדמנויות".

פרסומת

כשהם נשאלים מה מניע אותם – הם מסכימים על דבר אחד: זה לא רגש של נקמה או סגירת חשבון. "אם הייתי פועל מתוך נקמה הייתי פחות ממוקד מאיך שאני. היינו פחות ממוקדים כיחידה", אומר סרן א'.

הסטורי של רומי גונן
"הרס לי את התמימות": הסטורי של רומי גונן אחרי חיסול המחבל שהחזיק בה

סא"ל א' מחדד: "יש ערך גם בזה שכל מי שפשט למדינת ישראל ב-7 באוקטובר, נשים עליו יד בדרך כזו או אחרת. יש בזה ערך הרתעתי, יש בזה ערך אפילו אסטרטגי. אבל המילה 'נקמה' היא לא חלק מהלקסיקון שלי כאיש מקצוע בעולם התקיפה. זה מוסיף אולי בקצה גם סיפוק, אבל זה לא הסיבה".

רותם מוסיף לתאר רובד נוסף: "אם יש מה שמצליח באמת לתת טיפה מזור לאותם חטופים, אז זה גם חלק מהמשימה, זאת לא סתם מוגדרת כאיזה משימת נשמה. זה גם חלק באמת מהסיפור של לעשות איזה קלוז'ר".

2,800 מחבלים כבר חוסלו, אלפים עוד על הכוונת: "בסוף נגיע לכולם"

2,800 מחבלים מתוך רשימות ניל"י כבר חוסלו ועוד אלפים נמצאים על הכוונת. היעד של מערכת הביטחון ברור, גם אם המהלכים המדיניים יעצרו - בסוף מדינת ישראל תגיע לכולם.

א' משוכנע שבסופו של דבר מדינת ישראל תצליח להגיע בסופו של דבר לאחרון המחבלים: "יש בזה מסר. בסוף כשארגון הטרור חמאס יחשוב לפשוט ב-2030, 2033 או לא יודע מתי, האנשים שירכיבו את הפשיטה יבינו שאנחנו סגרנו מעגל עם כל בן אדם שהשתתף בפשיטה".

האנשים האלה בני מוות - גם אם הדור הבא הוא זה שיצטרך להגיע אליהם

עדי רותם

רותם מסכם: "האנשים האלה הם בני מוות, גם אם הדור הבא אחרינו יצטרך להגיע אליהם. זה ברור שהדבר הזה ילווה אותנו, זה משהו באתוס שמאוד-מאוד חשוב יהיה לשמר".

מחבלי חמאס
מחבלי חמאס בעזה, ארכיון | צילום: Doaa Albaz/Anadolu , getty images