N12
פרסומת

השיחה הקשה של מנכ"ל מועצת השלום עם נתניהו, והבהרת הגורם המדיני: "לא ניסוג מהקו הנוכחי בעזה"

בכירים במועצת השלום דרשו שישראל תפסיק את התקיפות ברצועת עזה, כפי שהתחייבה במסגרת תוכנית 20 הנקודות של טראמפ • השיחה הקשה מגיעה בעוד שרים בממשלה דורשים "לבלום את כניסת הכוח הבין-לאומי לעזה" • הם הבהירו: "מפת הדרכים של מועצת השלום מסוכנת לישראל וסותרת לחלוטין את פירוק חמאס מנשקו"

ירון אברהם
פורסם: | עודכן:
דונלד טראמפ, בנימין נתניהו
דונלד טראמפ, בנימין נתניהו | עיבוד: פלאש 90, AP
הקישור הועתק

מנכ"ל מועצת השלום ניקולאי מלאדנוב ויועץ מועצת השלום אריה לייטסטון נפגשו היום (שני) עם ראש הממשלה בנימין נתניהו ואמרו לו כי על ישראל להפסיק את התקיפות ברצועת עזה, כפי שהתחייבה במסגרת תוכנית 20 הנקודות של נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ. לפי מקור שמעורה בפרטים, השיחה בין השניים לבין ראש הממשלה הוגדרה "קשה".

מנגד, גורם מדיני הודיע כי "ישראל לא תיסוג מהקו הנוכחי ברצועת עזה ותמשיך לסכל כל איום על אזרחינו וחיילינו". מדובר למעשה בדחייה של שתי הדרישות המרכזיות של ארצות הברית מישראל - חזרה לקו הצהוב והפסקת החיסולים.

במקביל, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושרת ההתיישבות אורית סטרוק דורשים מרה"מ נתניהו לעצור מיד את כניסת כוח הייצוב הבין-לאומי (ISF) לרצועת עזה. סמוטריץ' וסטרוק טוענים כי "החלטת הקבינט התקבלה על בסיס מידע שגוי", וכי "מסמך מפת הדרכים שפרסמה מועצת השלום מסוכן לישראל וסותר לחלוטין את פירוק חמאס מנשקו ופירוז עזה".

מועצת השלום של דונלד טראמפ
הנשיא טראמפ משיק את "מועצת השלום" | צילום: Ap

השרים פנו במכתב לראש הממשלה שאותו כינו "דחוף", ודרשו לכנס באופן מיידי את הקבינט המדיני־ביטחוני. "יש לקבל החלטת קבינט מונעת שתבלום את יישום מפת הדרכים שפרסמה מועצת השלום, ולחייב את מועצת השלום לתקן את המתווה כך שיעמוד ביעדי המלחמה ובהתחייבויות שניתנו לישראל", אמרו. במכתב, הצביעו השרים סמוטריץ' וסטרוק על "פערים" בין מה שנאמר להם בקבינט לבין המציאות הצפויה בשטח.

פרסומת

"מפת הדרכים אינה קובעת כי כלל אמצעי הלחימה – לרבות נשק קל, נשק כבד, מחסני נשק, מתקני ייצור ומנהרות – יוצאו מהרצועה או יושמדו", נכתב במכתב לנתניהו. "במקום זאת, הם יועברו לאחריותו של גוף ערבי חדש שיוקם בעזה ואף נקבע במפורש כי לא יועברו לישראל או לכל גורם שאינו פלסטיני". מהסיבה הזו, קובעים סמוטריץ' וסטרוק - "אין פירוז אמיתי של רצועת עזה".

עוד מלינים השרים, כי נסיגת צה"ל מתחילה לפני השלמת הפירוז ברצועת עזה. "בניגוד לעיקרון שקבע הקבינט, שלפיו נסיגה ישראלית תתבצע רק לאחר פירוז מלא של הרצועה, המסמך קובע מנגנון של נסיגה ישראלית הדרגתית במקביל לתהליך הפירוז". מעבר לכך, הם מציינים כי "החוק שיחול ברצועה הוא החוק של הרשות הפלסטינית". לטענת סמוטריץ' וסטרוק, המשמעות היא "הקמת שלטון הפועל על בסיס מסגרת חוקית המעודדת טרור".

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ושרת ההתיישבות אורית סטרוק
"ההחלטה התקבלה על בסיס מידע שגוי". השרים סמוטריץ' וסטרוק | צילום: שריה דיאמנט / פלאש 90, viral press
פרסומת

סמוטריץ' וסטרוק מבהירים במכתב כי "בשונה ממה שהוצג לקבינט ובשונה מההתחייבויות שניתנו לישראל, הכוח הרב-לאומי לא יפעל לפירוז הרצועה ולא נגד גורמי הטרור, אלא יפריד בין כוחות צה"ל לבין הגוף הערבי החדש שיוקם בעזה". בנוסף, השרים טוענים כי בעזה מוקם מנגנון בין-לאומי חדש שלא הוצג לקבינט – ועדת אימות בין-לאומית, שתורכב ממועצת השלום, כוח ה־ISF ונציגי המדינות הערבות, שזהותן טרם ידועה.

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר בירך על המכתב של סמוטריץ' וסטרוק, ומסר כי "מראש היה ברור כי אף כוח בין-לאומי לא יעשה עבורנו את העבודה בעזה - את חמאס רק מדינת ישראל תוכל להשמיד". הוא הוסיף: "אפנה לראש הממשלה בהקדם בדרישה להביא את ההסכם להצבעה בכנסת - ולא להותירו במחשכים".

מחבלי חמאס
"ההסכם סותר לחלוטין את פירוק חמאס מנשקו". מחבלים חמושים של חמאס | צילום: Doaa Albaz/Anadolu, getty images
פרסומת

המכתב של השרים ממפלגת הציונות הדתית מגיעים לאחר שבמהלך סוף השבוע הכריז נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי מועצת השלום הגיעה להסכם לפירוק חמאס וכל הקבוצות החמושות האחרות בעזה מנשק. בכירים אמריקנים אישרו באותו ערב כי ארגון הטרור הסכים לתנאי ההסכם למסירת נשקו, אך בארגון הטרור הכחישו את הסיכומים כעבור שעות בודדות.

עם זאת, לאחר כמה ימים הודיע בכיר הפתח לשעבר מוחמד דחלאן שחמאס והפלגים הפלסטיניים ברצועת עזה אישרו את מסמך 15 הסעיפים שמציג את "מפת הדרכים" לעתיד רצועת עזה. דחלאן הוסיף כי כעת עתיד הצלחת ההסכם "תלוי במחויבות המלאה של ישראל להפסיק את הפעילות הצבאית ברצועה". לדבריו, שליחו של הנשיא דונלד טראמפ למזרח התיכון ג'ארד קושנר, הבטיח לו "שהושגה הבנה עם הצד הישראלי על הפסקת התקיפות". המהלך מתגבש על רקע מגעים אינטנסיביים מול הממשל האמריקני במטרה להבטיח את יישום ההסכם במלואו.