צה"ל תקף את מפקד כוח רדואן: "הפרה בוטה של הפסקת האש"
אחרי חודש של שקט בביירות, חיל האוויר חזר לפעול בעומק לבנון. היעד: בכיר יחידת העילית של חיזבאללה - מלאכ בלוט, יורשו של ויסאם א-טוויל • גורם ישראלי בכיר: "הפעולה בוצעה באופן כירורגי נגד מפקדה שממנה יצאו הנחיות לפגיעה בכוחותינו"



רובע הדאחייה בביירות רעד אמש (רביעי) מסדרת פיצוצים עצימים, שקטעו הפוגה של כחודש ימים בתקיפות חיל האוויר בבירה הלבנונית. זמן קצר לאחר גלי התקיפה, יצאה הודעה משותפת של ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון ישראל כ"ץ, שאישרו כי היעד לחיסול הממוקד הוא צמרת "כוח רדואן".
היעד: המפקד הבכיר ביותר בחיזבאללה
היעד המרכזי של התקיפה הוא מלאכ בלוט, מפקד יחידת העילית של חיזבאללה. בלוט נכנס לתפקידו בינואר 2024, מיד לאחר חיסולו של קודמו, ויסאם א-טוויל, ומאז הוא מוביל את תוכניות הפלישה לישראל ואת מערכי הירי לעבר יישובי הצפון. בישראל מעריכים כי יחד עם בלוט שהה במבנה גם סגנו, אם כי בלבנון מיהרו להכחיש את הדיווחים על פגיעה בשניהם.

גורם ישראלי בכיר הבהיר אתמול בערב את הרקע המבצעי:
"הדרג המדיני הנחה את צה"ל לחסל את מפקד כוח רדואן בביירות כחלק ממדיניות הממשלה לסיכול איומים מתהווים. הפעולה נעשתה באופן כירורגי, לאחר שמהמפקדה שהותקפה יצאו הנחיות להפרות בוטות של הפסקת האש, שכללו פגיעה ישירה בכוחותינו וביישובי הצפון"
"לאף מחבל אין חסינות"
בהודעה המשותפת של נתניהו וכ"ץ הודגש כי התקיפה היא מסר ישיר לארגון הטרור: "מחבלי רדואן אחראים לירי לעבר יישובים ישראלים ולפגיעה בחיילי צה"ל. העברנו מסר ברור: לאף מחבל אין חסינות – ידה הארוכה של ישראל תשיג כל אויב ומרצח. הבטחנו להביא ביטחון לתושבי הצפון – כך עושים וכך נעשה".


האישור המדיני לתקיפה הגיע לאחר תקופה ארוכה של דריכות. רק בשבוע שעבר פורסם ב"אולפן שישי" כי בלוט וסגנו כבר היו "על הכוונת", אך האישור מהדרג המדיני טרם התקבל. נראה כי ההפרות האחרונות של הפסקת האש והמידע המודיעיני על תכנון פיגועים נוספים, הכריעו את הכף והובילו להחלטה לסגור את החשבון בלב ביירות.
תיעודים מלבנון: מנוסה המונית מהדאחייה
במקביל לדיווחים על התקיפה, הרשתות החברתיות בלבנון התמלאו בתיעודים של בהלה ודחק. תושבים רבים ברובע הדאחייה, שחזרו לבתיהם בשבועות האחרונים בחסות השקט היחסי, נראים כשהם נוטשים פעם נוספת את האזור מחשש לגלי תקיפה נוספים.

יחידת רדואן: תמונת מצב
חיזבאללה נמצא כיום בנסיגה אסטרטגית צפונה מנהר הליטני, כשהוא מאמץ תפיסת ביטחון חדשה של "מלחמת התשה" שבה עצם ההישרדות נחשבת לניצחון. כוח רדואן, יחידת העילית שהוכשרה במשך שנים לפלוש לישראל, עבר "הסבת מקצוע" כפויה וכעת הוא מתמקד בהגנה על קו הגבול שבין לבנון לסוריה ובאזור ביירות. רוב התשתיות של הארגון בדרום לבנון הושמדו, ומפקדותיו הועתקו לביירות, שם המפקדים עוסקים בשיקום היחידות המוכות ובבחינת הנזקים הכבדים שספגו.
צה"ל פועל באגרסיביות כדי למנוע את שיקום התשתיות, תוך ביצוע פעולות חשאיות כמו חטיפת הבכיר עטווי עטווי מדרום לבנון והשמדת מחסני ענק, בהם נחשפו כמויות חריגות של אמצעי לחימה (כגון 1,300 רקטות גראד בכפר כפרא).
המדיניות הישראלית הנוכחית היא של אפס הכלה, הכוללת הריסת בתי פעילי טרור בכפרים סמוכי גדר ומניעת חזרת תושבים לקו המגע. במקביל, יכולת ייצור הנשק וההברחות מסוריה נפגעה קשות, מה שיוצר משחק של "חתול ועכבר" על כל פריט אמל"ח שנותר בידי הארגון.

למרות המכות הצבאיות, חיזבאללה מצליח לשמור על שרידותו בזכות הזרמת כספים מאיראן דרך חלפנים בטורקיה, המאפשרת לו לשלם משכורות גבוהות משמעותית מאלו של צבא לבנון (כ-500 דולר לפעיל).
עם זאת, הארגון מתמודד עם תסיסה פנימית גוברת. פעילי שטח מתנגדים למדיניות ההבלגה של נעים קאסם, והאוכלוסייה המקומית בלבנון זועמת על היעדר תקציבים לשיקום ההרס הכבד בדאחייה ובדרום.
