21 לוחמי המילואים שנפלו אתמול באסון קריסת המבנים בשכונת אל-מע'אזי שבדרום עזה היו באמצע משימת הגנה על יישובי העוטף - הקמת "אזור חיץ" ברוחב קילומטר, לכל אורכו של הגבול. מדובר יהיה באיזור סטרילי, שטוח וללא מבנים.

מטרת האזור ברורה - למנוע כל מתקפת פתע אפשרית, ובעיקר להחזיר את תחושת הביטחון של התושבים, כששעריה של עזה יהיו רחוקים יותר. בכל מרחב החיץ, שמורכב ברובו מאזורים חקלאיים, היו כ-2,850 מבנים. מתוכם, הושמדו כבר 1,100. צה"ל מאיץ כעת את המשימה להיפטר מהיתר.

באזור ח'אן יונס, כך מגלים תצלומי הלווין, היו כ-1,050 מבנים במרחב החיץ. מתוכם, הושמדו כבר 700, בעיקר בחלק הצפוני יותר. לעומת זאת, לפי הניתוח באיזור מרכז הרצועה המשימה רחוקה מהשלמה. מתוך 940 מבנים בתוך הפרימטר, הושמדו עד כה 180. באיזור העיר עזה - קו אווירי מנחל עוז, ישנם 390 מבנים במרחב החיץ, מתוכם - כ-90 מבנים טופלו.

אלה סיפורי הנופלים

הערב, בהצהרתו לתקשורת, עדכן דובר צה"ל תא"ל הגרי על התקדמות התחקיר אודות האסון. הגרי אמר כי מרבית הלוחמים שהיו במבנה נהרגו מהפיצוץ או מקריסת המבנה. "במוקד התחקיר יעמדו שתי שאלות עיקריות: אחת היא מיקום כוחותינו בזמן פריסת אמצעי החבלה בתוך המבנה, והשניה היא עניין אבטחת ההגנה במרחב - כיצד הייתה פריסת האבטחה".

הרמטכ"ל היה בזירת האירוע ושמע את התחקיר הראשוני. בצה"ל יודעים להגיד בוודאות - החיילים לא נפגעו מאש כוחותינו, אלא מ-RPG. החוליה של המחבלים ירתה ממטע ולא נפגעה. בצבא בודקים אם הכוח פעל נכון מבחינת המרחב.

תמונות הנופלים באסון קריסת המבנים בעזה (צילום: דובר צה"ל)
תמונותיהם של 21 הנופלים באסון קריסת המבנים בעזה | צילום: דובר צה"ל

עוד בוחנים האם היה נכון להכניס את מספר הלוחמים הרב הזה למבנים באופן צפוף, ואם אולי היה אפשר לפרוס אותם אחרת. צה"ל לא תקף את המבנה מהאוויר משום שתקיפה מהסוג הזה מתבצעת רק במבנים שעולה מהם חשש לאיום, או אם הם ממולכדים ונמצאים בתוכם מחבלים - וזה לא היה המקרה.