העדויות על המחדלים שהובילו לאסון שבעה באוקטובר ממשיכות להיערם: הערב (ראשון) פרסמנו ב"מהדורה המרכזית" על המצב הירוד של כיתת הכוננות בשדרות, שנאלצה להגן על התושבים מפני הטבח - ללא נשקים. הערב פרסמנו גם כי צה"ל הנחה לקצץ בחברי כיתות כוננות בעוטף החל מהשבוע הבא: התושבים זועמים וטוענים שהמהלך יפגע בביטחונם.

עד אוקטובר 2022 הייתה בשדרות כיתת כוננות גדולה עם 30 מתנדבים לוחמים, שהחזיקו נשקים ארוכים ועברו הכשרה, אימונים ותרגילים רבים עם צה"ל. קובי הרוש, הרבש"ץ המיתולוגי של העיר, היה האיש שגייס את האנשים והקים אותה - אך שנה לפני הטבח הוא פרש מתפקידו עקב מחלה והחזיר את הנשקים לצה"ל - ולקח זמן עד שהעירייה מינתה רבש"ץ במקומו. בעקבות זאת, העיר נותרה ללא נשקים ארוכים. הבעיה שנוצרה לא קיבלה מענה, לא מצד העירייה ולא מצד הצבא.

כיתת הכוננות של שדרות
אימוני כיתת הכוננות של שדרות

וכך ב-7 באוקטובר, דווקא בשדרות, התושבים קפצו להגן באומץ ובגבורה על המשפחות שלהם עם אקדחים - במקום נשקים ארוכים. אחד מחברי כיתת הכוננות מספר: "אם היו לנו נשקים ארוכים כמו שהיה בעבר, היינו יכולים למנוע חלק מהאסון".

בצבא מדגישים כי הרבש"ץ לא החזיר נשקים ללא תיאום, אלא בתיאום עם הנשק של אוגדת עזה - ומה שעיכב את החזרת הנשקים הוא העובדה שהעירייה שלא החזירה ציוד. לחדשות 12 נודע כי מבקר המדינה פתח בבדיקת הכשלים וכבר החל לגבות עדויות בשטח.

כיתת הכוננות של שדרות
כיתת הכוננות של שדרות

מעיריית שדרות נמסר: "מבדיקה שביצענו עולה שהרבש"ץ הקודם החזיר את הנשקים הארוכים של חברי כיתת הכוננות לידי הצבא על דעת עצמו, מבלי שהתבקש לעשות כן וללא יידוע העירייה. עם כניסתו לתפקיד של הרבש"ץ הנוכחי, גיבש הרבש"צ את חברי כיתת הכוננות והחל בהליכי קבלת אישורים לנשקים מהצבא. לצערנו הליכים אלו נמשכו זמן רב". 

תגובת דובר צה"ל: "צה"ל נלחם בימים אלו בארגון הטרור הרצחני חמאס ברצועת עזה. צה"ל יערוך תחקיר מפורט ומעמיק בנושא לבירור הפרטים עד תום כשהמצב המבצעי יאפשר זאת, ויפרסם את ממצאיו למשפחות הנופלים ולאחר מכן לציבור".