הלילה (בין רביעי לחמישי) הסתיימה יממה של דו-קרב משפטי סביב השאלה: האם לשחרר למעצר בית את אלישע ירד, אחד החשודים במעורבות בירי בכפר בורקה שבו נהרג הצעיר הפלסטיני קוסאי מעטאן בן ה-19. הקרב, כלל 4 דיונים בשלוש ערכאות שונות, שני ערעורים מטעם היחידה החוקרת וערעור אחד מטעם עורכי הדין של החשודים. 

איפה הדו"ח הסודי?

המחדל הגדול ביותר שאותו ציינה השופטת תמר בר-אשר בנוגע להתנהלות היחידה החוקרת הוא שבדיון הראשון שהתנהל בבית המשפט המחוזי בירושלים, התובעים בתיק לא עמדו בסטנדרטים המקובלים המצופים באירוע מן הסוג הזה. כך למשל לא הוצג בפני השופטת דו"ח סודי שכולל את פעולות החקירה שנעשו עד כה ואת פעולות החקירה המתוכננות. "אני יכול להגיד לך את הפעולות בעל פה", הציע הטוען המשטרתי של מחוז ש"י, עו"ד סהר שוקר. השופטת סירבה: "הייתם צריכים להתנהל בצורה מסודרת". 

דיונים בלי נוכחות החשודים - ובלי אישור רופא

יחיאל אינדור, החשוד המרכזי בתיק שגם הודה בחקירתו שביצע ירי במהלך התקרית בפאתי הכפר בורקה, לא הופיע בפני בית המשפט וזאת מפני שהוא מאושפז בבית החולים שערי-צדק עם פגיעת ראש קשה. על אף שאין ספק כי מצבו הרפואי לא מאפשר זאת, התביעה מטעם היחידה החוקרת 'שכחה' להגיש לבית המשפט המחוזי את המסמכים המאשרים קיומו של הדיון בהיעדר החשוד. יש לציין שלגבי הדיון שנערך קודם לכן, בבית משפט השלום, דווקא הוגש המסמך הנדרש ובו הבהרה של הרופא כי אינדור לא יכול לצאת מבית-החולים לפחות למשך שבעת הימים הקרובים. 

המשטרה ביקשה דיון חירום - והגיעה אליו באיחור של יותר משעה

אחרי הדיון בעליון שהשאיר את אלישע ירד במעצר עד לדיון הבא, שופט בית משפט השלום ציון סהראי קבע שיש לשחרר אותו למעצר-בית. המשטרה ביקשה רשות לערער על ההחלטה ובית משפט המחוזי התייחס לבקשה זו ברצינות וקבע דיון חירום לשעה 17:30. המשטרה ביקשה לעכב את מועד תחילת הדיון בשעה על-מנת שנציגי שב"כ יספיקו להצטרף לטוען המשטרתי ולבסס את הטענות הדורשות את המשך מעצרם של השניים. הדיון החל בסופו של דבר רק בשעה 19:00 בעקבות איחור של גורמי השב"כ בשילוב עם אילוצי בית המשפט שכללו המתנה להגעת קלדנית. 

בקשת הערעור על החלטת השלום הוגשה באיחור

אתמול בשעה 14:00 בצהריים החליט שופט בית משפט השלום ציון סהראי לשחרר למעצר-בית את שני החשודים. המשטרה ביקשה רשות לערער ההחלטה והשופט קבע שניתן להגישה עד לשעה 17:00. למרות מגבלת הזמן, הבקשה הוגשה לבית המשפט דקות לאחר חמש, כך עולה מפרוטוקול הדיון שנערך במחוזי. המשטרה ננזפה על "עינוי דין" כלפי העצורים ובני משפחותיהם. 

הפרקליטות הגישה בקשות תוך כדי הדיון - שהיו אמורות להישלח מראש

במהלך הדיון הלילי בבית המשפט המחוזי וכן בדיון שהתנהל בבוקר בבית המשפט העליון ביקשה הפרקליטות דיון במעמד צד אחד, כלומר ללא נוכחות עורכי הדין, קרובי המשפחה והעיתונאים כדי שנציגי השב"כ יוכלו להציג בחופשיות מידע בפני בית המשפט. על פי הדין המקובל, יש לפנות בבקשה לקיים דיון במעמד צד אחד או לחלופין לסגור לחלוטין את הדיון באמצעות בקשה לדיון בדלתיים סגורות. בפועל בקשות אלו הוגשו בעל פה תוך כדי הדיון, שופטת המחוזי בר-אשר העירה על כך שההתנהלות איננה מסודרת.  

דיון הארכת מעצרו של אלישע ירד (צילום: חיים גולדברג, פלאש 90)
דיון הארכת מעצרו של החשוד במעורבות במעשה, אלישע ירד | צילום: חיים גולדברג, פלאש 90

תמונה של הפצוע לא צורפה לתיק, נלקחה מהרשתות החברתיות

סימני השאלה סביב התנהלות היחידה החוקרת עלו כבר בדיון הראשון שנערך במוצאי השבת. עו"ד רס"ר עדיאל גרינול נשאל אם יש אינדיקציה לפציעתו של החשוד יחיאל אינדור וענה: "יש תמונה שצולמה במדיה, הכוונה בתקשורת". עו"ד אביחי חג'בי מארגון 'חוננו' שאל: "מי צילם את התמונה?" והופתע לגלות שזו נלקחה מהרשתות החברתיות. "אתם שומרים על החשוד 24/7, לא היה לכם זמן לצלם אותו כשהוא נמצא במעצר?" שאל בצדק עו"ד חג'בי וציין כי התמונה שהוצגה על ידי החוקרים לבית המשפט צולמה למעשה במוצאי השבת, על ידי צוות ההגנה.

תוך כדי החלטת בית המשפט: התחצפויות לשופטת

בשעה 20:30 החליטה השופטת תמר בר-אשר להקריא את החלטתה הסופית בעניין שאלת שחרורם של שני העצורים. כאשר התברר מדבריה שהכיוון הוא לשחרר את אלישע ירד למעצר-בית, קטעה עו"ד שני טביב מפרקליטות מחוז ירושלים את דברי השופטת תוך כדי שהיא פותחת במילים: "אני מתנצלת מראש על תגובתי" והשיבה אש: "יש פה דרגים גבוהים שמעורבים בדבר הזה, לא ייתכן שאין אפשרות להסביר את התכנים בצורה שתהיה ברורה", אמרה. "יש פה ביקורת על כך שכל פעם שמצטבר מידע חדש זה לא בסדר".

השופטת העמידה את עורכת הדין על מקומה: "עוד לא שמעתי עו"ד שאמר לי שאני לא מבינה דברים" והעירה על ההתנהלות הרשלנית: "יש ביקורת על כך שלא הגעתם מוכנים לדיון. בכל שנותיי כשופטת, מעולם לא ראיתי כזה פרטץ'".