צה"ל תקף הלילה (בין רביעי לחמישי) אתרים שמשמשים את ארגון הטרור חמאס לייצור רקטות ואמצעי לחימה - בתגובה על הרקטות ששוגרו אתמול לעבר שדרות ויישובי עוטף עזה. מטח רקטות נוסף שוגר הלילה (בין רביעי לחמישי) לעבר שדרות ויישובי עוטף עזה, לא דווח על נזק או על נפגעים בגוף. בצל המתיחות בעוטף, שומרים על שגרה וגם הלימודים מתקיימים כרגיל במוסדות החינוך.

"מטוסי קרב תקפו אתר ייצור ואחסנת חומרי גלם כימיים המשמש את מערך הייצור הרקטי של ארגון הטרור חמאס ואתר לייצור אמצעי לחימה, הממוקמים שניהם במרכז רצועת עזה", נכתב בהודעת דובר צה"ל. "תקיפה זו מהווה פגיעה משמעותית ביכולת ההתעצמות וההתחמשות של חמאס שנושא באחריות לנעשה ברצועת עזה והוא זה שישלם את מחיר ההפרות הביטחוניות נגד מדינת ישראל", הוסיפו.

העיתון א-שרק אל-אווסט דיווח אתמול כי מצרים הזהירה מפני הסלמה מול הפלגים בעזה שעלולה להגביר את המתיחות והעבירה מסר לישראל - שלפיו "המצב בעזה על סף פיצוץ, הימנעו מפעולות שעלולות להצית את עזה".

בכירים במודיעין המצרי הזמינו את הנהגת חמאס להגיע לקהיר, כדי לדון בשמירה על הרגיעה ברצועה ולהימנע מהתחממות של המצב בגדה ובירושלים - כך על פי הדיווח בעיתון אל-ערבי אל-ג׳דיד. המקורות ציינו כי הזמנת הג׳האד האסלאמי וחמאס מגיעה על רקע "המתיחות הגוברת בעקבות שיגור הרקטות - בתגובה על ההפרות נגד האסירות".
 
בכיר הג'האד האסלאמי אחמד אל-מדלל הודיע כי משלחת של התנועה תגיע היום לקהיר בהמשך להזמנה של בכירים מצריים. בראש המשלחת צפוי לקחת חלק מזכ"ל הג'האד האסלאמי זיאד א-נח'אלה, שיגיע לפגישות בקהיר יחד עם חברי הלשכה המדינית של ארגון הטרור כדי לדון במתיחות.
 
 
אתר ייצור ואחסנת אמל"ח של חמאס ברצועת עזה (צילום: דובר צה"ל)
אתר ייצור ואחסנת אמל"ח של חמאס ברצועת עזה שנתקף הלילה | צילום: דובר צה"ל

חבר הקואליציה, חה"כ אלמוג כהן (עוצמה יהודית) הגיב לאחר שיגור הרקטה: "האויב מריח חולשה בחאן אל-אחמר ובתגובה תוקף מעזה. אם לא תהיה תגובה מוחצת ועוצמתית, אנקוט צעדים חריפים. נאמנותי היא בראש ובראשונה לתושבי הנגב והדרום, דין העוטף כדין תל אביב".

הירי לשדרות (צילום: עיריית שדרות )
הרקטה בשדרות | צילום: עיריית שדרות

ראש המועצה האזורית שדות נגב, תמיר עידן, הגיב על הירי מהרצועה: ''אסור להבליג. אני מצפה מהממשלה לעמוד בהבטחותיה ולהורות על תגובה עוצמתית מיד ולא לחכות. שקט ייענה בשקט, והשקט הופר כעת. זה הזמן לומר לאויבינו: לא נסבול טפטופים''.

שרידי הרקטה שיורטה בשדרות (צילום: עיריית שדרות )
שרידי הרקטה שיורטה בשדרות | צילום: עיריית שדרות

בשבוע שעבר ביצע צה"ל מבצע מעצרים במחנה הפליטים ג'נין ובו חוסלו מחבלים במחנה הפליטים, לילה לא שקט עבר על הדרום. 7 רקטות שוגרו לעבר עוטף עזה, וכולן יורטו או נפלו בשטחים פתוחים מבלי לגרום לנפגעים. צה"ל אז הגיב ותקף מחנה צבאי של חמאס. "המקום שימש אחד ממוקדי הפעילות המשמעותיים של הארגון", מסר אז דובר צה"ל. 

הסיבה לשיגור הרקטה - מחאת האסירות הביטחוניות

הסיבה לירי היא מחאת האסירות הביטחוניות - לשכת ההסברה של האסירים פרסמה הקלטה שבה לכאורה זועקת אחת האסירות לעזרה וזו עוררה גל תגובות בתקשורת הפלסטינית וברשתות שמבקרות באופן חסר תקדים את ארגוני הטרור על חוסר הסיוע שלהם. משב"ס נמסר כי "מדובר בתעמולה שקרית של גורמים בעלי אינטרס המלבים את האירועים בבתי הסוהר. למיטב ידיעתנו, ההקלטה לא יצאה מתוך כותלי בית הסוהר".

בהקלטה אחת האסירות נשמעת לכאורה אומרת: "אנו שולחות את זעקתנו, איפה הנוחות שלכם? איפה הניצחון שלכם עבורנו והשחרור שהבטחתם לנו? מי ילמד את האויב לקח ויראה לו שלא כדאי להתעסק עם האסירים? מי יציל אותנו מהתנכלויות?"

בעקבות גילויי השמחה בבית הסוהר דמון לאחר הפיגוע בנווה יעקב, שב"ס הכניס לבידוד אסירות ביטחוניות וביום שלישי אחת האסירות הבעירה קרטון - בניסיון להצית את התא שלה. אולם, הניסיון הזה לא צלח - אך בשב"ס נערכים לאפשרות של מהומות מצד האסירים הביטחוניים ולתרחיש של אירועי הסלמה בבתי הכלא.

בן גביר בישיבה עם שירות בתי הסוהר (צילום: דוברות שב"ס, דוברות שב"ס )
השר בן גביר בסיור בשירות בתי הסוהר, ארכיון | צילום: דוברות שב"ס, דוברות שב"ס

תנאי האסירים שכלואים בישראל מהווה מבחינת ארגוני הטרור סיבה של ממש לירי - וזאת בצל הדרישות של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר להחמיר אותם. בין היתר הוא דורש שורה של צעדים בנושא, בהם ביטול מעמד דוברי האסירים בכלא, העברת האסירים לתאים של שניים, ביטול הקנייה המרוכזת בקנטינה, וכן ביטול רכש מוצרים מחוץ לכלא.

הצעדים האלה שדורש השר, דורשים ברובם את המלצת השב"כ ולאחר מכן את אישור קבינט - אך לפי שעה בכלל לא בטוח שהשב"כ יחתום עליהם, וזאת מתוך הבנה שזה יתדלק עוד יותר את המתיחות ביהודה ושומרון ובעזה. במקביל, שר האוצר סמוטריץ' חתם היום על צו קיזוז של כספי הרשות הפלסטינית בסך 100 מיליון שקלים, ובעצם הסכום הזה עובר מהם לקופת המדינה - וגם למשפחות של נפגעי טרור.