כשבעה חודשים לאחר מות העיתונאית שירין אבו עאקלה בג'נין, רשת הטלוויזיה אל-ג'זירה הודיעה היום (שלישי) כי הגישה תביעה נגד צה"ל לבית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג. אל-ג'זירה טוענת כי כל הראיות מצביעות על כך שאבו עאקלה נורתה באופן ישיר על ידי כוחות צה"ל שהיו במקום - ולא בשגגה.

לדברי הרשת, התביעה הוגשה לאחר חקירה מקיפה שנערכה על ידי הצוות המשפטי של הערוץ. "הצוות המשפטי של אל-ג'זירה ערך חקירה מלאה ומפורטת של המקרה וחשף ראיות חדשות המבוססות על מספר עדי ראייה, בדיקה של מספר פריטים של קטעי וידאו, וכן ראיות משפטיות הנוגעות למקרה", נכתב בהודעה לעיתונות מטעם אל-ג'זירה.

"אל-ג'זירה הדגישה בפני התובע של בית הדין כי העדויות החדשות והתיעוד מראים בצורה ברורה כי שירין ועמיתיה נורו ישירות על ידי כוחות הכיבוש הישראלי", נכתב בהודעה של הרשת. "טענת הרשויות הישראליות כי שירין נהרגה בטעות במהלך חילופי אש היא מופרכת לחלוטין".

הלוייתה שירין אבו עאקלה (צילום: ג'אמל עווד, פלאש 90)
הלווייתה של שירין אבו עאקלה | צילום: ג'אמל עווד, פלאש 90

ברשת הוסיפו וטענו כי הראיות מוכיחות כי לא היו חילופי אש באזור שבו הייתה שירין, מלבד כוחות צה"ל שירו לעברה. "העיתונאים היו חשופים בצורה מוחלטת עבור כוחות הכיבוש הישראלי, כשהם צעדו באיטיות, כקבוצה, לאורך הכביש עם אפודי עיתונאים הייחודיים להם. לא היו אנשים אחרים בכביש", טוענת אל-ג'זירה.

רה"מ לפיד אמר בתגובה להודעת רשת הטלוויזיה כי "אף אחד לא יחקור את חיילי צה"ל ואף אחד לא יטיף לנו על מוסר לחימה, בטח לא רשת אל-ג'זירה". שר הביטחון גנץ אמר: "אני מצר על מותה - מדובר באירוע לחימתי מובהק שתוחקר באופן היסודי והעמוק ביותר. אני מציע לגורמים השונים וגם לאל-ג'זירה ללכת ולבדוק קודם כל מה קורה לעיתונאים באיראן. אין צבא שפועל בזירת לחימה כמו צה"ל. יש גיבוי מלא שלי ושל כל המערכת למפקדים ולחיילים שפועלים בנסיבות מורכבות כל הזמן".

תחקיר צה"ל: העיתונאית נהרגה "בסבירות גבוהה" מירי חיילים

לפי תחקיר צה"ל שפורסם לפני כשלושה חודשים, העיתונאית נהרגה "בסבירות גבוהה" מאש צה"ל בתחילת חודש מאי בג'נין, בעת שסיקרה אירוע חילופי אש בין כוחות צה"ל לבין מחבלים במחנה הפליטים. עם זאת, לפי התחקיר לא ניתן לקבוע את מקור האש באופן חד משמעי. "צה"ל פועל לאפשר סיקור עיתונאי וחופש עיתונות", אמר הרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי עם קבלת מסקנות התחקיר.

בדובר צה"ל הבהירו עם פרסום התחקיר כי אם אכן הירי הקטלני התבצע ע"י חיילי צה"ל - הוא נעשה בשוגג וכוון לעבר מי שזוהו כחמושים פלסטינים שירו "ירי מסיבי, חסר הבחנה ומסכן חיים". בצבא גם הדגישו כי האפשרות שהעיתונאית נהרגה מאש הפלסטינים נותרה בעינה. הפרקליטה הצבאית קבעה שאין חשד לעבירה פלילית שמצדיק פתיחת חקירה במצ"ח.