מבקר המדינה מתניהו אנגלמן מפרסם היום (שני) דוח חריף במיוחד על מוגנות חיילות וחיילי החובה ביחידות המשרד לביטחון פנים, מפנה אצבע מאשימה ולא חוסך בביקורת: "הדוח שלנו הוא Me too לשב"ס ולמשטרה".

"מתברר ש'פרשת הסוהרות' הייתה רק קצה הקרחון", הוא מציין. "חיילות וחיילי החובה נדרשים לתרום למדינה – ונמצא כי הם חשופים להטרדות, גם מאסירים ביטחוניים וגם ממשרתי קבע, תוך ניצול חולשתם. איש גם לא טורח להגן עליהם מפני הטרדות מצד אסירים ביטחוניים לאחר תום שירותם. הדוח חושף מציאות ארגונית מטרידה".

"לא ניתן להצדיק מציאות בה אחת מכל 4 חיילות חובה במשטרה ובשב"ס חוו פגיעה מינית", קובע אנגלמן. "אסור לגלות סלחנות לעובדה ש-70% מהתלונות לא טופלו כראוי, ולא ניתן לעבור לסדר היום כאשר המגמות מלמדות על הטרדות מיניות מצד אסירים ביטחוניים, היעדר גיבוי מהדרג הפיקודי, והטרדות מיניות ממשרתי קבע כלפי חיילות וחיילי חובה".


 
תמונה עגומה: 4 מכל 10 חיילות בשב"ס נפגעו מינית

משרד מבקר המדינה שוחח עם כ-220 חיילות וחיילים בשירות חובה. מהשיחות עלה כי ישנו יחס מטריד בעל אופי מיני מצד אסירים ביטחוניים, חוסר גיבוי מצד המפקדים, והתמודדות עם אמירות בלתי הולמות ובעלות אופי מיני גם מצד משרתי הקבע.
 
אחת מכל 4 חיילות במשטרה, במג"ב ובשב"ס השיבה כי נפגעה מינית לפחות פעם אחת במהלך שירות החובה. כלומר, בתקופה של שנתיים בלבד - רבע מהחיילות נפגעו. בשב"ס המצב חמור במיוחד - 4 מכל 10 חיילות חובה השיבו כי נפגעו במהלך שירותן.

נמצא כי שיעור משרתות החובה בשב"ס שהשיבו כי חוו פגיעה מינית היה הגדול ביותר - 38%, דהיינו כ-4 מתוך 10 משרתות חובה שהשיבו על השאלון ציינו כי חוו פגיעה מינית אחת או יותר.

עוד נמצא שכ-70% מהפגיעות במשרתי חובה בוצעו על ידי משרת קבע או מפקד. מהדוח עולה כי הטיפול בתלונות לקוי. רבע ממשרתי החובה שהתלוננו סיפרו כי התלונה לא טופלה כלל וכמעט חצי סיפרו שהטיפול לא היה מספק.

מדובר צה"ל נמסר בתגובה לדוח כי "צה"ל פועל באפס סובלנות כלפי מקרי הטרדות ופגיעה מינית ופועל לשמירת אקלים יחידתי מכבד למשרתיו בכלל היחידות. המשרתים המוצבים ביחידות המשרד לביטחון הפנים התגייסו מכוח חוק שירות הביטחון ומבצעים שירות משמעותי ומאתגר.

צה"ל רואה עצמו כבעל אחריות מרחיבה כלפי כלל משרתיו ובתוך כך כלפי המשרתים ביחידות אלה, ועל כן הורה ראש אגף כוח האדם, אלוף יניב עשור, באוקטובר 2021 על הקמת צוות מיוחד בראשות תא"ל במיל' גיא חסון לבחינת תהליך הגיוס, הליווי ותנאי השרות של המשרתים ביחידות שמחוץ לצה"ל, בדגש על משטרת ישראל ושרות בתי הסוהר".

משב"ס נמסר בתגובה כי "אנו גאים בשירות המשמעותי של סוהרי החובה בשב"ס ומאמינים בתרומתם, נשים וגברים כאחד. איננו מקלים ראש באחריותנו לשלומם של כלל המשרתים בארגון. כפי שפורט בדוח, רק בשנה האחרונה נחנך קו סיוע ייעודי לסוהרות והארגון עוסק במרץ בהסברה פנים ארגונית ורציפה ליצירת סביבת עבודה מוגנת ומעצימה. בחודשים האחרונים אף הוקם פורום להעצמת נשים בראשות הנציבה.

לא בכדי מצא מבקר המדינה מקום לציין ולשבח את העבודה שנעשית בשב"ס בטיפול באירועי הטרדה מינית ומזעור מספרם שכן, כל תלונה נבדקת ומטופלת בהקפדה יתרה. סקר שביעות רצון שנערך בדצמבר אשתקד ודו"ח ועדת חסון הצה"לית אשר הוצג בכנסת במאי 2022 מצאו כי סוהרי החובה גאים בשירותם ואף הביעו רצון להמשיך בשירות קבע בשב"ס, בקשות העומדות על ממוצע של כ-60% בשנים האחרונות ומעידות על רצונם להשתלב בארגון.

יחד עם זאת, אין ספק כי ממצאי דו"ח מבקר המדינה מעידים כי עוד עבודה לפנינו. נבחן בקפידה את נתוני הדו"ח על מנת לנקוט בצעדים נוספים למניעת אירועים עתידיים. נמשיך לפעול במרץ על מנת לתקן ולשפר את תחושת המוגנות בקרב משרתות ומשרתי החובה בשב"ס".

ממשטרת ישראל נמסר: "המשטרה רואה בחומרה כל פגיעה על רקע מיני ומטפלת בכל דיווח, לצד קיום פעילות מניעה והסברה כל העת. אוכלוסיית משרתי החובה זוכה בהקשר זה לקשב מיוחד. כל דיווח אודות חשד להטרדה מינית או להתנהגות שאינה הולמת, נבדק ביסודיות ומטופל בהתאם, לרבות מעטפת לנפגע/ת והעברה לטיפול הגורם המוסמך.

העלייה בדיווחים ואופיים מעידה בעיקר על עליה במודעות ובתחושת האמון והביטחון של המשרתים ועל אפס סובלנות כלפי שוטרים המטרידים מינית. נמשיך לפעול לקידום סביבת עבודה מכבדת, מוגנת ובטוחה לכל משרתי הארגון".

מהמשרד לביטחון הפנים נמסר: "השר לביטחון הפנים עמר בר-לב, מנכ"ל המשרד תומר לוטן והנהלת המשרד, רואים בחומרה רבה את תופעת ההטרדות המיניות בגופים הכפופים למשרד - משטרה, שירות בתי הסוהר ומערך הכבאות וההצלה - ופועלים באופן נחוש על מנת לייצר בהם סביבת עבודה בטוחה למשרתות ולמשרתים - זאת במקביל להפעלת יד קשה ואפס סובלנות כאשר נחשפת הטרדה מינית באחד מהגופים הכפופים למשרד.

עם כניסתו לתפקיד השר לביטחון הפנים, הציב השר בר-לב את המאבק באלימות נגד נשים בכלל, ובפרט בהטרדות המיניות, בראש סדר העדיפויות - גם בגופים הכפופים למשרד. השר בר-לב יזם והקים את פורום 'מוגנות' - פורום משותף לגופי ביטחון הפנים, שמטרתו להגביר ולשפר את יכולותיהם לפעול ליצירת סביבה בטוחה ומוגנת לכלל המשרתות והמשרתים. בראש הפורום עומדת נציבת קבילות שוטרים וסוהרים, והחברות בפורום הן היוה"לניות של כלל הגופים במשרד. הפורום נפגש אחת לחודש על בסיס קבוע, דן בפרקטיקות ובאמצעים להתמודדות עם התופעה, ממפה אתגרים ומגמות, ומגבש הצעות והמלצות לייעול ההליכים בכדי למגר את תופעת ההטרדות המיניות בגופי המשרד לביטחון הפנים.

בנוסף, בימים אלו מגבש את המלצותיו הצוות המשותף של משרד הביטחון והמשרד לביטחון הפנים לבחינת הצבת משרתי ומשרתות חובה בשירות בתי הסוהר - בעקבות הפרשה המכונה 'פרשת הסוהרות'. בשנה האחרונה, וביתר שאת בעקבות העלאת נושא משרתות החובה בשירות בתי הסוהר לסדר היום הציבורי, ננקטה שורה משמעותית של צעדים, הן בתוך שירות בתי הסוהר, והן בצוות הובלת המשרד. זאת במקביל לפיטוריו של קצין המודיעין מכלא גלבוע שהיה מעורב בפרשה, על-ידי השר בר-לב, ובהמלצת נציבת שירות בתי הסוהר.

מרביתם של צעדים אלו הבשילו תוך כדי או לאחר מהלך איסוף הממצאים במסגרת דו"ח המבקר, ולכן הם מהווים, במידה רבה, מענה לתופעות המוזכרות בדוח. הנהלת המשרד לביטחון הפנים בראשות השר והמנכ"ל, מחויבת להפוך כל אבן כדי להמשיך ולמגר את התופעה החמורה.

אנו מכירים בקושי ובאומץ הדרוש להתלונן על הטרדה מינית, וקוראים למשרתות ולמשרתים בגופי המשרד לביטחון לפנות לממונים עליהן, לגורמים העוסקים בכך בארגונים, בהן הממונות על שוויון מגדרי ואף למשטרת ישראל, ולהתלונן על כל אירוע".

מעו"ד קרן ברק המייצגת את הסוהרות מכלא גלבוע, נמסר: "צה"ל ושב"ס צריכים להרכין ראשם היום אל מול חיילות צה"ל והוריהן. דוח הביניים שפורסם היום ע"י מבקר המדינה מוכיח את אשר אנו טוענות במשך שנים: שב"ס מפקיר חיילות לגורלן וצה"ל מתעלם מכך באופן שיטתי. הדוח קובע כי מידת השליטה של האסירים באגפים הבטחוניים היא מופרזת ובאה על חשבון בטחונן האישי של סוהרות בשירות חובה שסובלות מפגיעות מיניות מצד האסירים הבטחוניים וחלקן אף מוצבות באגפים אלו מבלי שעברו הכשרה מקצועית בסיסית. בנוסף קובע המבקר שסוהרות אינן מקבלות גיבוי ממפקדיהן בשב"ס ביחס לתלונותיהן על אסירים בטחוניים. המבקר מאשים את צה"ל בהסתרה מכוונת מהציבור ומהועדה לקידום מעמד האישה בכנסת את הנתונים שיש בידיו לגבי היקף הפגיעות המיניות של חיילות צה"ל ושוב אנו עדים למנגנון טיוח והסתרה של גופי הביטחון בישראל בדיוק כמו בפרשת הסרסור בסוהרות.

הנתון שלפיו 70% מהתלונות שהוגשו על ידי חיילות בגין פגיעות מיניות בשירותן בשב"ס לא טופלו כלל או טופלו באופן לקוי אינו מפתיע כלל. יחסו של שב"ס לחיילות צה"ל היה ונותר מכפיר ולראיה: המבקר קובע שחיילות חובה נפגעות מינית פי 7 יותר מנשות סגל בשב"ס. הדוח הוא תעודת עניות למדינת ישראל ויחסה לנשים. המסקנה העולה מהנתונים היא אחת: גופי הביטחון עושים יד אחת להסתרת וטיוח הפגיעות המיניות של חיילות חובה שמוצבות בשב"ס. מכאן שאין מנוס מהקמת ועדת חקירה ממלכתית לבדיקת היקף הטיוח בפרשת הסירסור בסוהרות".