ועדת השחרורים קבעה היום (חמישי) כי אין בסמכותה לדון בשחרורו של נאצר נאג'י אבו-חמיד שרצח את בני הזוג הרב בנימין וטליה כהנא, גדי רג'ואן ומספר ישראלים נוספים, ושנידון ל-7 עונשי מאסר עולם שנגזרו עליו לצד 50 שנים נוספות. לאחר שעתידה הייתה הוועדה להתכנס לדון בשחרורו מטעמים הומניטריים בשל מחלה, הצליחו המשפחות לדחות את הדיון עד לאחר שמיעת עמדת משפחות הקורבנות בנושא.

וועדה קבעה כי גם אילו היה בסמכותה לדון בשחרורו של המחבל - לא הייתה מורה על שחרורו, נוכח חומרת מעשיו. אבו-חמיד אחראי להירצחם של הרב בנימין וטליה כהנא שנרצחו בפיגוע ירי סמוך לעופרה לפני כ-22 שנים, להירצחו של גדי‏ רג'ואן לפני כ-20 שנה במפעל תבלינים באזור התעשייה בעטרות ובמעורבות במקרי רצח נוספים.

 

גדי רג'ואן ז"ל, אחד מקורבנותיו של המחבל (צילום: באדיבות המשפחה)
גדי רג׳ואן, אחד מהקורבנות של המחבל | צילום: באדיבות המשפחה

נציגי משפחות כהנא ורג'ואן הגישו נייר עמדה באמצעות עו״ד אופיר שטיינר ועו״ד חיים בלייכר מארגון ״חננו״, בו דרשו שלא לקצר את עונשו של המחבל. המשפחות אף העידו בפני הוועדה ומחו על עצם קיום הדיון: "אין מקום לדיון שכזה, המשיב אותנו לימי האבל״.

לנייר העמדה שהגישו צירפו נציגי המשפחות מכתבים אישיים, בהם גוללו את מסכת הייסורים שעברו ואת הכאב שחשו כששמעו על קביעת הדיון. ״נותרנו ‏6 ילדים יתומים מאב ואם בגילאי חודשיים עד 14״, כתבה אחת מבנות המשפחה במכתב לוועדת השחרורים.  ״הטראומה ‏הנוראית ‏הזאת ‏לא ‏נשכחת ‏ולא ‏נמחקת. בעולם ‏שבו ‏הצדק ‏האמת ‏והמוסר ‏קודמים, ‏אין ‏הצדקה ‏להתייחס ‏לפנים ‏משורת ‏הדין‏ לאותו ‏מחבל ‏את‏ הטראומה, ‏הבדידות, ‏הכאב ‏העמוק, ‏תחושת‏ התלישות - אני ‏סוחבת ‏עד‏ היום".

גדי רג'ואן ז"ל, אחד מקורבנותיו של המחבל (צילום: באדיבות המשפחה)
גדי רג׳ואן ז״ל, אחד מקורבנותיו של המחבל | צילום: באדיבות המשפחה

בן משפחה נוסף תיאר במכתב את ההשפעה של הפיגוע על משפחתו. לדבריו, "חלק מבני המשפחה חוו את‏ האירוע‏ באופן ‏מאוד ‏קיצוני ‏וקשה,‏ נקלעו לבעיות‏ נפשיות ‏קשות,‏ חרדות, ‏חוסר‏ תפקוד. ‏במהלך ‏כל‏ השנים ‏הם עוברים תהליכים‏ קשים ‏מאוד. ‏לא ‏מנהלים חיים ‏נורמטיביים‏, שחרורו של המחבל‏ יגרום‏ להם‏ לטלטלה ‏ולזעזוע ‏עמוק".

הפרקליטות מסרה כי תאתר את יתר נפגעי העבירה, וטענה כי אין לוועדה סמכות להחליט על שחרורו וכי ממילא אין לשקול זאת כלל. לבסוף, התקבלה עמדת הפרקליטות ועמדת נפגעי העבירה בהחלטת הוועדה, בה יש כדי להשליך על מקרים דומים של מחבלים המבקשים שחרור מטעמים הומניטריים בעתיד.