מאז שנודע כי ישראל ולבנון צפויות לחתום בקרוב על ההצעה האמריקנית בנוגע להסכם הגבול הימי בין המדינות - הסערה במערכת הפוליטית רק הולכת וגוברת ככל שמתקרבים לחתימה. הבוקר (שני) חה"כ יובל שטייניץ, שכיהן בעבר כשר האנרגיה ומי שניהל את המו"מ בעבר מטעם ממשלת נתניהו, הכחיש בשיחה עם N12 כי ראש הממשלה לפיד התייעץ איתו, בניגוד לדברי סביבת לפיד, ותקף בחריפות את ההסכם: "נעשה לי שחור בעיניים - לא התייעצו איתי. ההסכם נראה כמו כניעה לנסראללה, הם מקבלים 100 ואנחנו 0, זה מגוחך, זה שקר, זו הטעיה של הציבור".

סיקור הסכם קו הגבול הימי ב-N12:

אודי אדירי, מנכ"ל משרד האנרגיה לשעבר (צילום: משרד האנרגיה)
אודי אדירי, מנכ"ל משרד האנרגיה לשעבר | צילום: משרד האנרגיה

בתוך כך, ל-N12 נודע כי אודי אדירי, ראש צוות המו"מ הישראלי לשיחות הסכם הגז, שעזב לפני שבוע את תפקידו, קיבל את ההחלטה בעקבות יחסיו עם ראש המל"ל (המטה לביטחון לאומי) איל חולתא. אדירי חש תסכול מכך שחולתא לקח את כל הקרדיט שלו, נטל ממנו את כל הסמכויות, ולמעשה השאיר אותו מחוץ לתמונה. דבר פרישתו של אדירי את צוות המו"מ פורסם לראשונה בידי אבי בר-אלי ב-TheMarker.

"נעשה לי שחור בעיניים כשראיתי את ההסכם. אני התחלתי את המשא ומתן ב-2020 והיה ברור שמדברים על פשרה באזור המחלוקת", סיפר שטייניץ ל-N12. "הפשרה לא חייבת להיות 50-50, אבל האמריקנים הציעו אז את קו הוק שזה 45% מול 55%. אבל כאן אין פשרה - הם מקבלים 100 ואנחנו 0, הם מקבלים את כל אזור המחלוקת ואנחנו כלום".

"בסביבת לפיד טענו שהתייעצו איתך ואתה היית בעד"

"לא התייעצו איתי, זה גם נושא שהרגיז אותי. התייעצו אותי בנושאים אחרים כמו הנושא האיראני - לא הכרתי את ההסכם, אמרתי רק שאני בעד לחתור להסכם בתנאי שזה יראה כמו פשרה ולא כמו כניעה, במיוחד שנסראללה מאיים", הכחיש שטייניץ את הטענות בסביבת לפיד.

שטייניץ המשיך: "המשמעות של פשרה - אם מחלקים את השטח, זו פשרה. לא הסכמתי להתחיל את המו"מ ב-2020 עד שהיה מסמך שמקובל על שני הצדדים. האמריקנים הכינו מסמך ששני הצדדים אישרו אותו, שקבע כי המו"מ יהיה על פשרה באזור המחלוקת - לרגע לא העליתי בדעתי אז שצד אחד יקבל 100 והשני 0".

יובל שטייניץ ובנימין נתניהו (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90)
יובל שטייניץ ובנימין נתניהו | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

"נסראללה איים שהוא ירה על כריש. 'היתרון שלנו' הוא שנסראללה ויתר על הזכות לירות על כריש - זה אבסורד, זו כניעה לטרור. נסראללה יבוא ויגיד 'חבר'ה אני אירה על כריש ולוויתן אלא אם תוותרו'. הוא יגיד 'בזכותי לבנון קיבלה 100%'. שגריר ארה"ב לשעבר פרידמן צדק במה שצייץ - חשבנו על 60-40, לרגע לא חשבנו שזו התוצאה - זו כניעה לטרור", תקף בחריפות.

"כששמעתי על ההסכם אמרתי 'מה? לא יכול להיות!', מדברים על זה שישראל תקבל פיצוי כספי - זה שקר. לא על המאגר שנמצא במחלוקת נקבל פיצוי, אלא על החלק שנמצא מדרום לאזור המחלוקת, שבכלל נמצא בצד שלנו ואף מעבר לאזור המחלוקת - על החלק הזה נקבל פיצוי. זה לא פיצוי בכלל, זה החלק שלנו - זה מגוחך, זה שקר, זו הטעיה של הציבור".

חסן נסראללה, אסדת כריש (צילום: Salah Malkawi, getty images)
חסן נסראללה, אסדת כריש | צילום: Salah Malkawi, getty images

שטייניץ התייחס גם להחלטת הממשלה שלא להביא את ההסכם השנוי במחלוקת לאישור הכנסת: "ברור שצריך להביא את ההסכם לאישור הכנסת. נכון שהחוק היבש לא מחייב - אבל זו מסורת מאז שבגין הביא את הסכמי השלום עם מצרים. כל הסכם מהותי עם מדינות ערב או מדינות המזרח התיכון הובא לכנסת - גם אם לא היה טריטוריאלי. גם הסכמי אברהם והסכם ציר-פילדלפי הובאו לכנסת. עם זאת, אני מסכים שלא צריך משאל עם".

הבוקר עוד הספיק שטייניץ לצייץ בטוויטר: "חידוש היסטורי בהלכה היהודית! לפי התלמוד: 'שניים אוחזין בטלית - יחלוקו'. לפי ההסכם עם לבנון: שניים אוחזין באזור המחלוקת - לבנון תקבל 100% וישראל 0!'. אכן חידוש מעניין".

לצד זאת, גם שגריר ארה"ב בישראל בתקופת ממשל טראמפ, דיוויד פרידמן, מתח ביקורת נוקשה על ההסכם: "בילינו שנים בניסיון לתווך עסקה בין ישראל ללבנון על שדות הגז הימיים השנויים במחלוקת. התקרבנו מאוד עם הסכם שהציע 55%-60% ללבנון ו-40%-45% לישראל. איש לא דמיין אז 100% ללבנון ו-0% לישראל. אשמח להבין איך הגענו לכאן", צייץ פרידמן.

בתוך כך, רה"מ לפיד המשיך הבוקר להתנגח עם נתניהו: "קצת עובדות לנתניהו, פשוט כי הוא לא ראה את ההסכם: ישראל מקבלת 100% מצרכי הביטחון שלה, 100% ממאגר כריש ואפילו חלק מהרווחים של המאגר הלבנוני. אני מבין שכואב לכם שלא הצלחתם להשיג הסכם כזה, אבל זו לא סיבה להתגייס לתעמולה של נסראללה. אפשר לפרגן קצת לממשלה שעובדת ומביאה תוצאות לעם ישראל", כתב בטוויטר.

על פי ההסכם הצפוי, אסדת כריש, שנמצאת 90 ק"מ מהחוף הישראלי, תהיה בכל שטחה בצד הישראלי. מולה ישנו שדה הגז הלבנוני, חלקו הדרומי של השטח יהיה כבר בתוך השטח הישראלי – ולכן ישראל תקבל בהסכם פיצוי כספי על חלקה היחסי בשטח. כ-5 קילומטר מאסדת כריש תוצב, בשטח הלבנוני, אסדת קנה הלבנונית. שתי האסדות מתופעלות בידי חברת אנרג'י היוונית, דבר שאמור לחולל סימטריה ומאזן אימה שאמור להבטיח שלא יהיו ניסיונות לפגוע באסדה הישראלית.

בעוד בהתחלה תוכנן כי הפקת הגז תחל בספטמבר, המו"מ נמשך ונראה כי רק החודש תחל האסדה להפיק גז. הדחייה הקטנה אפשרה למצוא פתרון נוח לשתי המדינות, אך גם נתנה אפשרות לחיזבאללה להסלים את האיומים שלו. מנהיג הארגון חסן נסראללה רוצה להשיג את הוויתור הישראלי בקו הגבול כהישג שלו – ולכן מקצין את הצהרותיו. במערכת הביטחון נערכים לאפשרות שהפרובוקציות של חיזבאללה יובילו לעימות מוגבל או כולל. בצל ההסכם הצפוי והפרובוקציות של חיזבאללה, גורם ישראל בכיר הבהיר: "האינטרסים הביטחוניים הישראליים נשמרו במלואם".

אמש הבהיר שר הביטחון בני גנץ כי הסכם הגבול הימי בין ישראל ללבנון ייחשף לציבור אם וכאשר ייחתם. הוא גם תקף את ראש האופוזיציה נתניהו, שיצא בחריפות נגד ההסכם. "נתניהו נותן דלק לתעמולה של נסראללה", מסר שר הביטחון. הוא הוסיף כי "מדובר בסופו של יום בהסכם שמהותו כלכלית ואם ייחתם - אנחנו, לבנון ואזרחיה שסובלים ממשבר קשה, נהנה ממנו שנים קדימה".

בתגובה על פרטי ההסכם שצפוי להיחתם תקף נתניהו אתמול את ראש הממשלה. "לפיד נכנע באופן מביש לאיומים של נסראללה. הוא נותן לחיזבאללה שטח ריבוני של מדינת ישראל עם מאגר גז ענק – ששייך לכם אזרחי ישראל. הוא עשה את זה ללא דיון בכנסת ובלי משאל עם. ללפיד אין מנדט למסור למדינת אויב שטח ונכסים ריבוניים. אם המחטף הלא חוקי הזה יעבור – זה לא יחייב אותנו".

מטעם משרד האנרגיה נמסר: "אודי אדירי, אשר שימש בשנתיים האחרונות כראש צוות המו"מ, ביקש משרת האנרגיה לסיים את תפקידו לקראת התחלת עבודה חדשה. אודי הציע את עזרתו גם בהמשך התהליך אם יידרש. אנו מודים לו על פעילותו המסורה לקידום המו"מ ומאחלים הצלחה רבה בהמשך. מנכ"ל משרד האנרגיה, ליאור שילת, החליף את אדירי בראש צוות המו"מ".