התושבים בעוטף מתוסכלים, לפיד שוחח עם ראשי הרשויות: הגבלות התנועה המחמירות בעוטף עזה נמשכות זה היום השלישי מחשש לפיגוע נקמה של הג'יהאד האיסלאמי - ותושבי האזור ששוחחו היום (חמישי) עם N12 זועמים על מדיניות הממשלה וצה"ל. ביישובים מספרים על חסימות הכבישים ששיבשו לחלוטין את שגרת החיים בעיצומו של החופש הגדול וכועסים על כך שאף שר בממשלה לא הגיע לבקר באזור. במקביל, בצה"ל הוחלט על תגבור אוגדת עזה בכוחות נוספים. פגישת הרמטכ"ל עם ראשי יישובים הסתיימה בפיצוץ.

בעקבות המתיחות בעוטף עזה וההחלטה על תגבור אוגדת עזה בכוחות נוספים, ראש הממשלה יאיר לפיד קיים הערכת מצב ביטחונית בקריה. "אנו מבינים ושותפים לקושי של תושבי הדרום. מה שעומד מול עינינו - שמירה על חייהם והגנה על ביטחון ישראל", אמר לפיד. "סידורי הביטחון שהוחלט עליהם הם היערכות נדרשת וזמנית בלבד. לא נקבל מצב לאורך זמן שבו ארגוני הטרור ישבשו את חיי התושבים. לא נירתע מהפעלת כוח כדי להחזיר את שגרת החיים בדרום המדינה, ולא נפסיק את מדיניות המעצרים של פעילי טרור ביו"ש".

מחסום בעוטף  (צילום: אייל מרגולין, Flash90)
מחסום בעוטף | צילום: אייל מרגולין, Flash90

עימות בפגישת הרמטכ"ל עם ראשי הרשויות בעוטף: הוויכוח התפרץ במהלך דיון על המצב. דוידי אמר שהמצב בלתי אפשרי עבור התושבים. הוא דרש שיעשו משהו מבחינת הפיצויים ושבמערכת הביטחון ישלמו פיצויים. עוד אמר כי אם כבר יוצאים למערכה - דורשים שינוי מהותי של המצב הקיים, דוידי נטש את הפגישה.

בשל החסימות על הצירים ושני הישובים הנצורים והצורך לצמצם זמני הגעה לאירועים, במד"א מגייסים עתה אנשי מילואים כדי לתגבר את מערך האמבולנסים באזור. האמבולנסים יוצבו הישובים סמוכי הגדר במטרה לתת מענה מהיר.

מוקדם יותר היום, לפיד שוחח בצוהריים עם ראשי רשויות בדרום ואמר להם כי הוא מבין היטב את הפגיעה בשגרת החיים, אך הדגיש כי לא יאפשר למצב הנוכחי להימשך עוד זמן רב. לפיד הבהיר כי ישראל נערכת לכל תרחיש, ותפעל בהתקפיות נגד כל ארגון שיאיים על ביטחון אזרחי ישראל אם תידרש לכך. לפיד אמר לראשי הרשויות: "יש התרעה קונקרטית. אנחנו מנסים למנוע את הפיגוע ומנסים לעשות הכול כדי שזה לא ייקח עוד זמן רב". ראש הממשלה ציין גם כי יקיים בהמשך היום הערכת מצב נוספת.

במקביל, שר הביטחון בני גנץ קיים הערכת מצב בה השתתפו הרמטכ"ל, ראש השב"כ, מנכ"ל משרד הביטחון ובכירים נוספים. גנץ הנחה להיערך לשימוש במגוון אמצעים אזרחיים וצבאיים על מנת להסיר את האיום על הדרום ולבצע היערכות מבצעית רחבה - במטרה להשיב את שגרת החיים לסדרה.

מפקד אוגדת עזה, תת-אלוף נמרוד אלוני, סיפר על המתרחש: "הכוחות באוגדת עזה נמצאים בימים האחרונים בכוננות גבוהה. אנחנו מזהים כוונות של הג'יהאד האיסלאמי לממש פיגועים נגד תושבי העוטף וחיילי צה"ל, ולכן פרסנו חסימות לאורך הגזרה. החסימות יימשכו ככל שיידרש, ביטחון התושבים קודם לכול. לצד מאמצי ההגנה אוגדת עזה קולטת כוחות לעימות אפשרי עם הג'יהאד האיסלאמי, בהתאם להערכת המצב".

חקלאי העוטף, מצידם, מתוסכלים מ"הפגיעה האנושה" בפרנסה בעקבות ההגבלות ודורשים פיצויים. "התחושה היא שכל זה נעשה בשביל איום שאולי קיים", סיפר תושב נתיב העשרה ל-N12. "את הניצחון שלהם הם כבר השיגו, הם לא צריכים לירות. בתוך המושב כל אזור החממות סגור, וצריך להבין - זו לא מכולת שאתה סוגר ופשוט לא עובד. אלה צמחים שצריך להשקות ולטפל בהם. חוזים עם חברות. הפגיעה יכולה להיות אנושה. נניח שיפצו אותי ב-100% - בשנה הבאה כבר לא יעשו אותי חוזים, אז איך אתפרנס?".

"זו הפעם הראשונה שאני באמת מהרהר אם אני צריך לחיות פה, בעוטף ובכלל במדינה", שיתף התושב. "הפעם הראשונה בחיי שחשבתי שאולי זה לא המקום שלי. לחיות בחוסר ביטחון ובחוסר שייכות אני יכול גם במקומות אחרים. מעולם לא העליתי על דעתי שאגיד את זה אבל אני חושב שאיבדנו את הדרך, אנחנו רק מתגוננים. אני חלילה לא מזלזל בחיי אדם, אבל קצת שכחנו שהתפקיד של הצבא זה להגן עלינו ולא אנחנו עליו".

ביקור הרמטכ"ל באוגדת עזה  (צילום: דובר צה"ל)
ביקור הרמטכ"ל באוגדת עזה, הבוקר | צילום: דובר צה"ל
בית חאנון בעזה, במבט מנתיב העשרה
בית חאנון במבט מנתיב העשרה

זעמם של תושבים רבים גבר עוד יותר לנוכח העובדה שמאז הטלת ההגבלות הקשות אף גורם ממשלתי לא מצא לנכון לבקר ביישובי העוטף. "הם עסוקים יותר בפריימריז ובבחירות בפעם המי יודע כמה מאשר התושבים", אמר תושב המועצה האזורית שדות נגב. "אנחנו לא מעניינים אותם".

איציק, תושב שדרות, סיפר על התסכול והבלבול בקרב התושבים: "כרגיל אנחנו סוג ב'. כבר 20 שנה שממשלות ישראל מתייחסת אלינו בזלזול, לא פותרות את המצב מול עזה, וגם עכשיו שום דבר לא השתנה. נכון, אנחנו לא תחת מתקפה עדיין, אבל החיים פה משובשים לגמרי ואנחנו מפסידים ימי עבודה. מי ישלם לנו על זה? מי ייתן תשובות? כנראה הם מפחדים להגיע לתת תשובות".

הכבישים חסומים, הרמטכ"ל אישר תוכניות התקפיות

בינתיים, הגבלות התנועה בכל יישובי העוטף עדיין בתוקף. בצה"ל חסמו את כביש 4 לדרום מצומת זיקים לצומת יד מרדכי, את כביש 34 מצומת יד מרדכי לצומת ניר עם בשני הכיוונים ואת כביש 232 מצומת ניר עם לכרם שלום בשני הכיוונים. גם תנועת הרכבות בין אשקלון לנתיבות טרם חודשה ותחנת הרכבת בשדרות סגורה זמנית.

תצפית חמאס
תצפית חמאס בצמוד לגדר המערכת
מחבל פלסטיני מארגון הג'יהאד האיסלאמי (צילום: רויטרס, רויטרס3)
חשש מפיגוע נקמה. ארכיון | צילום: רויטרס, רויטרס3

תושבי הקיבוצים שצמודים לגדר ההפרדה עם הרצועה מתבקשים גם היום להישאר בבתיהם או בצמוד למרחבים מוגנים. הצירים המובילים אל היישובים חסומים ברובם ומעבר בהם מתאפשר רק לצרכים מיוחדים. אמש, בחסות החושך, התאפשר לתושבים לצאת מעט לצרכים חיוניים.

בצל האווירה המתוחה, הרמטכ"ל אביב כוכבי סייר הבוקר באוגדת עזה וקיים הערכת מצב עם מפקד האוגדה. מדובר צה"ל נמסר כי הוצגו לו תמונת המצב המודיעינית-מבצעית לצד פעילות הכוחות הלוחמים באוגדה וכוחות השריון והתותחנים שהגיעו לגזרה. במהלך הסיור, הנחה הרמטכ"ל על הגברת מוכנות צה"ל לתרחישי הסלמה, אישר תוכניות התקפיות ברצועה והורה על תגבור מאמצי ההגנה, האיסוף והמודיעין.

מבצע להבאת החקלאים מהשטחים החקלאיים מאחורי המושב,
מבצע להחזרת חקלאים משדותיהם ליישוב בעוטף, אמש
מבצע להבאת החקלאים מהשטחים החקלאיים מאחורי המושב,
מבצע להחזרת חקלאים משדותיהם ליישוב בעוטף, אמש

במקביל, חיל האוויר תגבר ביממה האחרונה את פעילותו האווירית ברצועת עזה בעשרות כלי טיס תוקפים בלתי מאויישים שמנסים לזהות חוליות נ"ט וצלפים, ולפגוע בהם במקרה הצורך. נוסף על כך, כוחות פרוסים מסביב לעוטף להגן מפני חדירה וגם נוכחות הטנקים ליד היישובים סמוכי הגדר תוגברה.

גם ראש הממשלה יאיר לפיד ושר הביטחון בני גנץ קיימו הבוקר התייעצות ביטחונית. השניים דנו בתמונת המצב הביטחונית בדרום ובצעדים הנדרשים לשמירה על הביטחון באזור, וסיכמו לקיים התייעצות נוספת בהמשך היום.